有無相機介紹

作者: jolin 發表于 2007-7-13 23:23:52
3513 7
大家唔知用咪相機影花的?傻瓜機/定係單鏡反光相機?
比得大帝 發表於 2007-7-14 10:57:02 |顯示全部樓層
好明顯, 你所付出的(包括錢, 氣力, 時間)和你收入的是成正比

單鏡反光相機, 質量, 功能, 彈性, 控制, 都比傻瓜機好.  不好就是 : 重, 大, 貴
(你睇吓我個icon, 雖然拍得唔好, 但傻瓜機就做唔到呢個效果.

(傻瓜機, 有名你叫嫁啦) 如果你想玩嘢, 緊係唔好用傻瓜機啦, 但要求方便, 快, 就是傻瓜機了, 不過依家d傻瓜機也不是太差, function也很多, 拍攝也很清晰, 因鏡頭較細, 層次感較差
回復

比得大帝 發表於 2007-7-16 12:20:04 |顯示全部樓層
上文講完好似冇講:

以Nikon為例, 單鏡反光機, body價錢相距很大, 簡單講句, 越貴越好,

入門版以D40, D80, D200最多人玩, 提意你買D80, 佢比D40貴不多, 但很接近D200的功能, 買了D40, 將來玩熟了要換機會很大, D80還可以支持一段時間. D200或再高的當然好, 但很貴.

配這支鏡影花:

AF-S VR Micro-Nikkor 105mm f/2.8G IF-ED

回復

jolin 發表於 2007-7-18 23:20:42 |顯示全部樓層
原帖由 peter 於 2007-7-16 12:20 發表
上文講完好似冇講:

以Nikon為例, 單鏡反光機, body價錢相距很大, 簡單講句, 越貴越好,

入門版以D40, D80, D200最多人玩, 提意你買D80, 佢比D40貴不多, 但很接近D200的功能, 買了D40, 將來玩熟了要換機會很大, D8 ...

其實Canon好唔好,我心目中想買EOS400D,之後再買支Lens, 我有個朋友都買咗D80,但我自己就用開Canon的傻瓜機,都唔知點取捨好 .
回復

比得大帝 發表於 2007-7-19 09:38:25 |顯示全部樓層
你用開CANON傻瓜機同你而家想買乜嘢機完全無關係, 是嗎?  傻瓜機 同單反光鏡機可以話完全唔compactible.

CANON當然唔錯啦, 各機有各機的長處, 不過見你好似未主意, 就介紹隻比較多人用的機給你.  這隻機攞出嚟唔會失禮, 長處和其他牌子比就各有千秋, 不能一一比較.

EOS400D當然是好機, 買得過, 你朋友買了d80, 你將來可以和他交換來玩呢.
回復

笨笨 發表於 2007-10-4 20:11:18 |顯示全部樓層
買左相機未呀

用Canon的話 不妨諗諗40D 好多人話都幾好  ^^"
回復

sandy 發表於 2007-12-23 02:02:08 |顯示全部樓層
我用開30d. 正.  相信新出的40d會比30d還好.
回復

gilbert 發表於 2008-7-16 11:16:00 |顯示全部樓層
40D                         .                           .                           .
回復