買狗仔要注意d咩野 ?

作者: Martinfung 發表于 2010-12-15 14:10:44
2062 7
當然...要真係有心對狗仔好啦..
我只想知道點先知道狗仔健唔健康 ? 邊間買好d
我想買玩具貴婦狗(深啡色)
Thank
Jesation 發表於 2010-12-16 09:52:20 |顯示全部樓層

最好唔買。 去專講貴婦forum,問相熟人士,遇到住家繁殖,可以睇埋父母,居住環境,預計倒狗仔出世健康情況。有heart果d breeder會驗好曬先breed,甚至有人會check埋dna,咁你可以甚至可以搵隻100% sure 冇遺傳病o既狗仔。但當然呢d好少人做,而做咗o既唔會平俾你。但貴買一隻冇defect o既狗仔,你日後慳o既獸醫錢應該值回狗價。

肯俾好多錢o既可以搵d有血統證明o既,我知呢度都有位花友專做teacup。

去pet shop 就睇彩數,俾你搵倒隻身上冇任何明顯傷痕皮膚病,好似好活潑o既都唔一定襟擺,有d 話有保證期,但到你隻狗有事就算佢肯換都可能換個第隻有病俾你,何必呢。

另,視乎你買o既狗種,(唔好問我攞數據,我養o既係小牧,同玩開小牧forum)越大隻個survival rate越高,小牧forum版主話我知該版所有有狗瘟腸炎o既小牧都醫得返,但poodle芝娃娃果d應該未必。
回復

Martinfung 發表於 2010-12-16 12:56:42 |顯示全部樓層
回復 Jesation 的帖子

唔該哂你咁詳細既資料 ~
回復

八王爺 發表於 2010-12-17 23:16:03 |顯示全部樓層
我冧真心養狗的,要忍耐尋找。
而且要考慮所住的單位是否自置物業,能養狗不被隣居投訴,長期不搬遷,不出外旅遊太耐。 冧吓自己照顧佢的時間,一天或一星期能抽空多少。
唔好一時心起,想養就養。
之後又萌生玩第二樣的心思。
忍到半年或一年以上,考慮清楚先,出手。
回復

ylee 發表於 2010-12-18 09:19:59 |顯示全部樓層
係呀要考慮清楚,係對狗仔一生的承諾
回復

Martinfung 發表於 2010-12-18 16:07:46 |顯示全部樓層
回復 ylee 的帖子

我已用3年時間去考慮左.
回復

ylee 發表於 2010-12-18 20:30:09 |顯示全部樓層
回復 Martinfung 的帖子

祝你找到隻精叻狗狗
回復

irishuen 發表於 2010-12-19 00:27:34 |顯示全部樓層
HKdiscuss 好似有人唔要貴婦, 2yrs, 你可以睇下有冇興趣喎~
如果你買狗, 特別係貴婦, 要識睇歲數(睇牙仔), 因為有好多都係扼人,特別係size, 通常d人成日拎隻迷你(成犬15吋高起), 扮 toy(10-15吋), tea, tiny toy, 除非真係去信譽良好既繁殖家度買 (某某花友d 狗幾好, 唔知係咪同一個人呢? 我知果個 toy, tiny toy, teacup都有喎)

而且要注意佢有冇打預防針, 杜蟲, 要睇針卡, 睇下bb d 毛有冇皮屑, 有既有皮膚病

貴婦係一隻好聰明既狗狗, 超活潑, 超鐘意玩, 係隻破壞王, 成日咬野
我都收養左隻, 一個星期都唔夠就咬爛一隻公仔 將d毛咬晒出黎, 成屋都係
不過可能因為佢仲出緊牙仔, 我都係養左個幾月
回復