淘寶邊間買花OK同唔OK

作者: 向日葵2 發表于 2010-12-12 17:19:32
5714 17
幾個月前朋友介紹淘寶網,,,,之後看到有花訂,,,,所以試訂,,,,,,OK,,,,真係送到貨,,,,,

發顛訂了很多,,,,,,,

今爬文時發現大家都曾訂過,,,,並知一些是出名的黑店,,,,,可惜已大遲,,,,為方便大家,,,

不如大家訂過留留評價,,,,好讓大家參考

毛仔 發表於 2010-12-13 20:23:35 |顯示全部樓層
等我先來
林海花卉园艺坊-上次我買了不對辦的月季
美千耀- 沒買過但出名賣假貨
回復

宇前流星 發表於 2010-12-14 16:15:15 |顯示全部樓層
淘宝买花先看看之前买家给店主的评价,从这里基本能看出店家的信誉
江苏沐阳一带的店家的货不可以买 99%货不对版
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-12-14 23:36:01 |顯示全部樓層
宇前流星 發表於 2010-12-14 16:15
淘宝买花先看看之前买家给店主的评价,从这里基本能看出店家的信誉
江苏沐阳一带的店家的货不可以买 99%货 ...

我覺得單看評價也不可靠...
有花友說: 因為發咗好評冇得改,絕大部份搵笨。
還是要再看看交流區有沒有人投訴之類~
如果想買月季的話要再看看他們的品種,有些什麼藍玫瑰/月季都是假的~

特别提醒:
骗术1:目前淘宝上一些店铺给月季瞎起名的现象非常严重,而且没有几张自己的产品图片.
手里也许就几个或几十个品种,自己的网店上却登陆上百甚至几百个品种,
你要啥他就告诉你有啥.发货时就随便拿一些按您买的数量发给您,货不对版的情况非常严重,
究竟卖给你的是什么品种,也许连他自己都不知道,买家首先要养活了,月季开花了才发现不对时.
款已付了,好评已给了.无可奈何.只能吃哑巴亏.
骗术2:以低价方法吸引买家上当受骗,号称价低同行,买几十包快递等等方法,
实际上发给你的是一些不值钱的东东.
骗术3:虚报苗龄,1年的告诉你是2年的或3年的.让你感觉价格很便宜.
因为多数买家也许并不知道苗龄到底应该是多大.所以很难查觉出来.
举例来说.我们2年苗卖12块一株,某商家虚报成3年苗.卖18一株,
实际买家多付了几块钱买了同样大小的苗.
淘宝上卖蓝色妖姬种子或是植物月季的都是假货.蓝色妖姬是药水泡出来的.只在切花上使用.
淘宝上所售的叫紫仙的基本上都是假的,根本不是图片上那种颜色.
淘宝上所售的绿色月季种子或是黑色月季种子也是骗人的.
购买龙沙宝石的花友请到可靠的商家购买.
在此只为提醒花友注意一下.小心上当受骗.

回復

Aalon 發表於 2010-12-15 10:59:35 |顯示全部樓層
毛仔 發表於 2010-12-13 20:23
等我先來
林海花卉园艺坊-上次我買了不對辦的月季
美千耀- 沒買過但出名賣假貨 ...

美x耀我買過:
1. 碗莲种子
2. 大丽花球根花
3. 鈴蘭球根
4. 劍蘭球根
5.小蒼蘭球根
6. 花毛茛球根
7. 百合花球根
8. 鬱金香球根
其中3, 4, 6,已certified, 1.浸水發到芽, 但季節唔o岩, 只出年回曖再播先知qulaity, 2,5 so far so good, 8 生長不良, 7, 冇動靜, 感覺個根球似係之前開過花 , 總括o黎講, 喱間野唔係好掂 不過如果d豌蓮出年種得成, 大丽花同小蒼蘭開到花, 咁都算ok,因為個價錢真係好平碗莲种子$0.2人仔1粒 另外都有在淘寶其他店買過花肥, 花架, 風信子,毬蘭, 進口花種, 花盆,花園擺設等等園藝植物及用品, 個人感覺好低買,( 因為比花墟平好多), 沒有受騙的感到, 不過最終買買下都快樂地買到山窮水盡
回復

SHANGHAI_KINDS 發表於 2010-12-15 13:34:19 |顯示全部樓層
我响玫X花坊買過好幾次都ok!!!但我只係買玫瑰,起碼開花同買時張相一樣!!仲成日有小禮物送!!!!!
回復

Jesation 發表於 2010-12-16 09:23:17 |顯示全部樓層
我試過或有人推介果d寫咗响度
回復

Jesation 發表於 2010-12-16 09:25:36 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2010-12-14 23:36
我覺得單看評價也不可靠...
有花友說: 因為發咗好評冇得改,絕大部份搵笨。
還是要再看看交流區有沒有人 ...

哈,呢個花友係我,因為我試咗唔多間。但响度捕咗成年,尤其係玫瑰,未見過有一位網友話俾我知係開啱色o既。<-- 我見親人買玫瑰 / 月季 就問。我諗係我個list第4間icebeauty推介果間o卦。

補: 啱啱見倒shanghai kinds 話玫瑰花坊ok,我估係我個list第4間icebeauty介紹果間o卦。有機會試吓。
回復

karenclc1 發表於 2010-12-16 11:13:34 |顯示全部樓層
我係玫瑰花坊買過, 開d花唔岩ge, 係黑店.............之後我就浸淫係國內的討論區, 知道有d係國內辦過一些團購的在淘寶都有店, 就會係果度買, 因為有實用買家試過, 所以比較好
回復

karenclc1 發表於 2010-12-16 11:15:06 |顯示全部樓層
店裡如有賣蓝色妖姬的, 一定係黑店
回復

Jesation 發表於 2010-12-16 13:23:45 |顯示全部樓層
karenclc1 發表於 2010-12-16 11:13
我係玫瑰花坊買過, 開d花唔岩ge, 係黑店.............之後我就浸淫係國內的討論區, 知道有d係國內辦過一些 ...

oh,咁都係唔好試果間。btw,玫瑰花坊係咪得一間呢?會唔會有同名?
回復

karenclc1 發表於 2010-12-16 13:59:06 |顯示全部樓層
Jesation 發表於 2010-12-16 13:23
oh,咁都係唔好試果間。btw,玫瑰花坊係咪得一間呢?會唔會有同名?

得一間咋, 我果棵開左d白色廁紙花囉
回復

Jesation 發表於 2010-12-16 15:00:07 |顯示全部樓層
karenclc1 發表於 2010-12-16 13:59
得一間咋, 我果棵開左d白色廁紙花囉

icic 又要blacklist
回復

karenclc1 發表於 2010-12-16 22:12:18 |顯示全部樓層
Jesation 發表於 2010-12-16 15:00
icic 又要blacklist

係呀, 唔好再中招
回復

SHANGHAI_KINDS 發表於 2010-12-17 00:06:47 |顯示全部樓層
回復 karenclc1 的帖子

咁你同边檔買?可以介紹一下嗎?
回復

karenclc1 發表於 2010-12-17 10:44:08 |顯示全部樓層
我會係國內論壇度睇吓人地邊間賣過又ok的就會去問吓人地寄唔寄hk, 有d店唔寄有d就會寄, 你可以去看看
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-12-17 18:10:28 |顯示全部樓層
係08年(搞手: 格子)同09年(搞手: 宇前流星)本版曾經搞過兩次月季團購,
品質一流,落盆不久就有花開,
我買咗十多個品種,有開花既都對版,
c 咗兩棵,存活率都ok,
而且店主承諾: 凡在我店购买月季,成活率未达到80%的部分,例10活7棵,补1棵.5活3补1棵,
死苗请拍照留证,并挂有相应的品种牌,没照没牌的都不能补苗.
今年10月中起可以找我们补苗.快递费15由买家负担.不够的部分我们分担.
供應商: 《精品月季園》都有淘寶店鋪,所以我推薦俾你地參考~
http://shop33367782.taobao.com/
回復

向日葵2 發表於 2010-12-19 20:07:17 |顯示全部樓層
咁有無d係ok架
回復