有事求教(液體皂)

作者: 尋犬 發表于 2010-12-12 15:06:26
3307 23

因為主子不慣用固體皂,所以試做液體皂
各位老師,新手完全未做過皂,有問題想大家指教:

份量:
橄欖油 100g
椰子油 60g
芥花油 40g
KOH     42g
水    142g(應該是127g,發呆秤多左)

過程:唔記得拍照
11月18日:攪成稀的糊狀物(油和水已混和)因為沒有電動攪拌器,手沒力啦
11月19日:再攪,攪成較杰的糊狀物
11月20日:再攪,還是杰杰的糊狀物
12月 2日:糊狀物漸透明,但有點出水
12月11日:21天啦!糊狀物呈透明(第1圖),但手多多攪左幾下就變成米白色糊狀(第2圖)
第1圖

第2圖

請問我的液體皂是否失敗啦?

jellyfishy 發表於 2010-12-13 09:05:17 |顯示全部樓層
液體皂, 我未做過呀~
calling 各大高手~~~
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-12-13 15:24:38 |顯示全部樓層
液體皂,如果變成透明,已經可以叫ok,可能係水份多左,你好容易再打d空氣入去,形成小氣泡,所以變成白色
回復

Jesation 發表於 2010-12-13 16:00:35 |顯示全部樓層
雖然未整過鉀皂,但照計你透明咗再濁返都應該放放吓會透明返。

另,用軟油整鈉皂一樣可以加水變梘液jima,其實點解要整鉀皂呢?請問最大分別係咩?
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-12-13 16:05:10 |顯示全部樓層
鈉皂加水唔會變透明色,而係混濁,似鼻涕我液體,潺潺的~
回復

hellokitty_971 發表於 2010-12-13 16:09:37 |顯示全部樓層
菲媽, 唔好意思, 阻一阻你地, 想問下"透明皂基"整好之後, 是否定晒型, 乾晒就可以用?
定要等幾星期先可以用?
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-12-13 16:18:15 |顯示全部樓層
hellokitty_971 發表於 2010-12-13 16:09
菲媽, 唔好意思, 阻一阻你地, 想問下"透明皂基"整好之後, 是否定晒型, 乾晒就可以用?
定要等幾星期先可以用 ...

透明皂基(鈉皂)是買回來的?如果是就已經可以用,加熱就會溶,倒入模中,凍左就用得啦~
如果是液體皂,個舊野叫皂坨,2星期左右會少少乾硬化,半透明(成功的話),meet 一小舊出黎開水或者藥液(約1:2-3),就成液皂,未用的用保鮮紙包好放陰涼地方(雪櫃菜格 之類)
回復

Jesation 發表於 2010-12-13 16:32:56 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2010-12-13 16:05
鈉皂加水唔會變透明色,而係混濁,似鼻涕我液體,潺潺的~

咁係咪純粹想佢透明咋?滋潤度方面有冇大影響呢?thanks。
回復

hellokitty_971 發表於 2010-12-13 16:44:03 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2010-12-13 16:18
透明皂基(鈉皂)是買回來的?如果是就已經可以用,加熱就會溶,倒入模中,凍左就用得啦~
如果是液體皂,個舊野 ...

woo, thanks, 菲媽
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-12-13 17:07:47 |顯示全部樓層
Jesation 發表於 2010-12-13 16:32
咁係咪純粹想佢透明咋?滋潤度方面有冇大影響呢?thanks。

鈉皂營養成份高d,因為低溫處理,鉀皂要在70-80度之間打做,唔多唔少都有流失,不過會比市場皂好得多
只係cp溝左水,手感同外觀差d~
回復

尋犬 發表於 2010-12-13 22:42:04 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2010-12-13 15:24
液體皂,如果變成透明,已經可以叫ok,可能係水份多左,你好容易再打d空氣入去,形成小氣泡,所以變成白色 ...

老師你好!這樣看,我是成功嗎?
是不是可以取少少去加水,看看PH值是否合格?
THX
回復

尋犬 發表於 2010-12-13 22:53:22 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2010-12-13 17:07
鈉皂營養成份高d,因為低溫處理,鉀皂要在70-80度之間打做,唔多唔少都有流失,不過會比市場皂好得多
只係cp ...

我的鉀皂並沒有高溫處理呀
因為我沒有攪拌器,所以頭3天都是手攪45分鐘....
因為我沒有保溫箱,所以我一直放在有蓋的碗碟箱內....
不過第1次做,我都預左會失敗,不過我會再嘗試的
回復

Jesation 發表於 2010-12-14 09:15:55 |顯示全部樓層
回復 prodorothyhkg 的帖子

good, 咁我都係繼續keep住整鈉皂算。
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-12-14 10:16:34 |顯示全部樓層
尋犬 發表於 2010-12-13 22:42
老師你好!這樣看,我是成功嗎?
是不是可以取少少去加水,看看PH值是否合格?
THX  ...

我都係新手咋,玩左2個零月咋,不過實習多,睇得多左例子同刨書,再加埋女人的直覺 得出呢個結論~
可以加水,ph ok就用得啦
其實水多問題不大,如果油脂多同KOH多就唔得啦
以前讀書化學同物理都過得去,所以打皂過程中好多化學現象同物理現象都可以解釋到~
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-12-14 10:19:48 |顯示全部樓層
尋犬 發表於 2010-12-13 22:53
我的鉀皂並沒有高溫處理呀
因為我沒有攪拌器,所以頭3天都是手攪45分鐘....
因為我沒有保溫箱,所以我一 ...

唔高溫咪打到傻左~
我地都係冇攪拌器,星期日整果底都係打來打去都係水溝油,一大班人人急智生,書講話要80度先MIX 晒所有材料,咁我地全程 KEEP住80度去打,15分鐘已杰啦,攪都攪唔"沃"
回復

cklife 發表於 2010-12-15 17:18:27 |顯示全部樓層

回復 尋犬 的帖子

睇你兩張圖片,我覺得你OK喎.....
透明左有少少水你又攪番埋佢一齊...咁果少少水咪會溶左部份皂,咪白白地色囉...再加你攪埋空氣落水,少少白正常囉....

最緊要係試清楚PH值....因為液體皂開好用得係水水咁架....要用得慣先好,用唔慣就去搵個泡泡液既樽入左佢...咁按出黎就係泡泡喇..會放便D用...

=============
液體皂同鈉皂加水係有好大分別架.....

單單皂液既雜質鈉皂水就會多好多,而且皂垢情況好似比較嚴重(就我自己用時感覺)
而且真係會好易出鼻涕...尤其天氣凍....
回復

Jesation 發表於 2010-12-16 15:28:26 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2010-12-15 17:18
回復 尋犬 的帖子

睇你兩張圖片,我覺得你OK喎.....

暫時太軟o既納皂都係放入起倒泡果d樽洗手,好快用完所以未知「皂垢」係咩問題tim。

btw,早前成日search嘢都search倒你blog,不過冇留言,原來都係呢度花友。
回復

cklife 發表於 2010-12-17 09:59:04 |顯示全部樓層
Jesation 發表於 2010-12-16 15:28
暫時太軟o既納皂都係放入起倒泡果d樽洗手,好快用完所以未知「皂垢」係咩問題tim。

btw,早前成日search ...

哈..依家懶好少寫BLOG喇...但都有KEEP住回答....

近來整理筆記用左好多時間,冬天又係冬眠好日子,更加無放野上去。

皂垢....你用完皂積係盆邊果D老泥積咪皂垢囉...一部份係你皮膚既油,一部份係皂垢。

皂垢最麻麻係積係去水喉,會塞水管咩.....

之前一個資深皂友同我講佢既經歷︰

佢住村屋,用手工皂係洗衣機洗衫,過左一段時間,有一日發現水管塞左,點通都通唔到。由於住村屋,攪水管較容易(唔高唔洗搭棚)。就擰開室外既去水喉位搵問題點啦....就發現皂垢整到喉管塞左。從此之後佢就特別留意皂垢,而且唔敢再用手工皂代替洗衣液洗衫。

所以,只有手洗衣服我先會用手工皂洗,唔會將手工皂用係洗衣機。
洗碗盆經常都會用熱水倒入去水位,以去除皂垢。
家屋清潔既皂液會加少少梳打粉一齊用,咁樣皂可以用少D,而且覺得可以改善到皂垢既問題。
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-12-17 10:24:10 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2010-12-17 09:59
哈..依家懶好少寫BLOG喇...但都有KEEP住回答....

近來整理筆記用左好多時間,冬天又係冬眠好日子,更加 ...

可以定時用通渠水或者濃NaOH水倒入去水位通通~
回復

Jesation 發表於 2010-12-17 13:27:47 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2010-12-17 09:59

近來整理筆記用左好多時間,冬天又係冬眠好日子,更加 ...

icic,咁留意吓先,不過一路貪方便,洗衫都keep住用洗衣液算數。
回復

12下一頁