捕蠅夾第一年不用冬眠

作者: daphina1987 發表于 2008-2-27 01:05:22
2219 11
本人有一捕蠅夾
那什麼叫 "係人都知" 捕蠅夾第一年不用冬眠呢?
我相信大部份人都是從成株入手, 難道你講緊 捕蠅夾入手第一年不用冬眠? 哈哈
講得唔清楚唔, 自己上網找找啦
找到就發表下, 大家討論下丫

近日有好多網友無辜/無知地被寸
如果想充實下自己
回想下一篇叫,咩咩 "迷你毛是多年生的證據"
這篇有17個回, 4xx個看 勁有教育意義
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=6614&extra=page%3D1
不過我知你地一定有睇過
另一篇 "今天買的毛氈苔"
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=6108&extra=page%3D2
"用心" 閱讀啦, 可以學到好多野

論人格 論技術 滑水男 比 小龍女 好
人格<>種植修養<>技術 係互相影響架!

人地大戶, 幾百株幾百株種係溫室,花棚
溫度,濕度,光度,空氣流通都可能做得好好
比你地 溫度,濕度,光度 都有, 不過你空氣唔流通呢哥哥...(空氣流通 不= 濕度低架)
人地大戶, 成千上萬, 死幾百仲有大把, 要找一株種的好 不難, 可是你得三幾株..唉
那, 你又點可以用大戶溫室種法, 用起自己個盒仔/袋仔到呢
唔係話佢錯, 只是硬用大戶溫室種法教小戶係唔係好得
滑水男 會先問症 (問種植環境, 種法)之後對症下藥 - 可取好多
物理治療師都會先問症啦 唔通都係亂推一通?

最後, 我想講下呢
(有心種的就睇啦, 玩玩下的大可以繼續比人寸)
你地不恥下問是好事,好學丫嘛
我亦知道可能有d 網友/新手認為要問野學野, 比人寸在所難免 - 那好好丫
相反如果你有感委屈, 我可以話您知
你拿post 問題> 等人回> 比人寸> 扮死狗> 最後得到答案 的時間
去網上找, 仲快仲學得多
講真果句, 比你問完>懂了, 問完>懂了, 問完>懂了一百次, 你都仲係新手
因為你還是不懂自己找出問題, 解決問題
多d 細心觀察, 試下自己找出問題同解決問題啦
"細心觀察" 唔係叫你睇完人地個植株有幾靚,d色幾紅 之後回個 "嘩, 種得好好呀, "
人地種得好同壞, 都細心睇下d 植料是什麼, 有幾濕, 有幾光, 外在環境是什麼, 室內丫還是什麼....等等
仲有, 網上有大把呢d 新手被串的故事比你reference, 睇完你就唔會再犯新手的無知
你自然懂得找出問題
大部份植株都不會因不適合環境馬上死去
多嘗試把植株用不同環境去種,改變種植條件(每次只改變一樣, 如光,水,溫,濕 等等)
去找出最適合自己/植株的種法, 那就是解決問題

知道嘛, 就是因為有一大堆無知新手, 先會出現一個完全無需要謙虛 的"版主"
眼見有心種植的人比人蹂躪, 本人不得keep silent
大家快d成長吧

ahhong 發表於 2008-2-27 20:26:28 |顯示全部樓層
原帖由 daphina1987 於 27/2/2008 01:05 發表
本人有一捕蠅夾
那什麼叫 "係人都知" 捕蠅夾第一年不用冬眠呢?
我相信大部份人都是從成株入手, 難道你講緊 捕蠅夾入手第一年不用冬眠? 哈哈
講得唔清楚唔, 自己上網找找啦
找到就發表下, 大家討論下丫

近日有好多 ...

算la, 唔好挑是非,事情已發生o左,
大家有目共睹o幾,雖然禮貌上係有問題,
就俾機會佢吧~
始終佢由細到大o既生活環境同一般人唔同,
係比較難親身感受常人o既環境~
回復

nick 發表於 2008-2-28 23:52:45 |顯示全部樓層
daphina1987 兄,凡事留一線,日後好相見呀。

我地版無id叫滑水男同小龍女的網友,既然你開得一條專帖來數落批抨,又何苦用上單打的方式呢?

網上有好多資料沒錯,但有關食蟲的大部份用英文書寫,至少我就讀得很是辛苦;塔內討論區的又嫌吹水成份居多,所以我不認為新手不應該發問一些新手的問題。

對應這一帖的主題,我不覺得這一帖有什麼正面意義,亦找不到任何有用資訊。相反阿行提出左佢既渡冬方法比我們參考,大戶小戶都係花戶,都有參考價值。你單說網上有資料可循,不如點一兩本書目,或連一兩個有用連結更好,否則但這一帖實在無甚麼參考價值可言。

我自己在呢個版未比人單打過,未比人串過,個人覺得氣氛一直良好,都係有賴各位花友的自律,直到最近才見到兩位版主有意見分岐。我自問學識淺薄,又地位低微,無能力勸導開解,只望大浪早日平息。沒想到你卻火上加油,推波助瀾。

我覺得失去一位版主,少左一把聲音,係呢個版既損失。
世界係求和,唔係求同既。
回復

orchids 發表於 2008-2-29 13:10:06 |顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

你冇被串,但我有,重見到在同一post裡另一位網友被串,但唔知點解這網友及我對無辜被串的回覆,在第2日都被刪除得不留痕跡,網友及我的回覆都沒有粗言及人身攻擊,感覺上就似前版主可隨意串人,網友冇得反駁.
我覺得前版主是種食虫及種蘭高手,佢都解答過我在食虫及蘭花的問題,本來我很感謝他,但似乎最近週圍串人,我被串後連反駁,都被刪除,真係幾
回復

KUNO 發表於 2008-3-1 03:15:02 |顯示全部樓層
唔該!唔好再趁機放火!
寫得咁詳細用尼單打人,不如好好地寫D有意義嘅文章教下新手仲好啦!
唔好話新手無知,無人一出世就乜都知,就算攞再多諾貝爾獎嘅人都仲有好多事係一無所知!
網上的確係有數之不盡的資料,但係都有好多錯嘅資料,呢樣對新手係最大的問題!
既然識得咁多,又點解咁耐都淨係做CD-ROM,唔幫下D新手呢?
因地而異,因應環境,選擇適合自己的種植方法和介質的調配,這一點就係咁多句中最有意義嘅一句!
另外兩位版主前輩都係好叻,無容置疑!
只不過各自有不同的風格!

是非,唔好再多講!
回復

donaldleung 發表於 2008-3-1 11:11:17 |顯示全部樓層
唔,我反而覺得佢講得幾好.
嗱,我唔係火上加油,亦唔係講是非,
只不過我都見到有d網友被串,
我見到都有d唔開心,
此時,我有心中有個問題:
為什麼在這個論壇上發表一些問題都要搞到自己唔開心呢.......
好無奈,但.又可以點?
只好把問號改成句號..
哈哈,其實我都唔想講咁多了,
但希望各位朋友如有問題,
一定要上黎分享&討論呀!
回復

charles604498 發表於 2008-3-1 20:39:59 |顯示全部樓層
daphina1987
睇離你好似對種植食蟲好有經驗播 ,既然而家少個版主順水推舟就推舉你為新版主 ,恭迎新任版主daphina1987
回復

charles604498 發表於 2008-3-1 20:51:09 |顯示全部樓層
其實花戶大小有分別咩,記得鄧小平講過不論黑貓白貓捉到老鼠就係好貓,只要有種植成果貼上來分享就OK啦!變到咁複習
回復

freud 發表於 2008-3-4 22:06:46 |顯示全部樓層
人地大戶, 選最好拍照最好的放上網, 所以我們常常給他吋, 我們只2-3棵沒辦法同大戶比較, 有錢人同窮人分別....在他們設備好, 我們沒有...
回復

KUNO 發表於 2008-3-5 00:23:32 |顯示全部樓層
原帖由 freud 於 4/3/2008 22:06 發表
人地大戶, 選最好拍照最好的放上網, 所以我們常常給他吋, 我們只2-3棵沒辦法同大戶比較, 有錢人同窮人分別....在他們設備好, 我們沒有...

人地有冇錢關你乜事,更何況人地一分一毫都係靠自己賺翻尼!
成熟D啦!你淨係識得話人,你自己迷又係係度不斷寫野吋人!
話人冇品,咁你呢?
己所不欲勿施於人!
咁得閒吋人,不如做D有建設性嘅野好過啦!
回復

charles604498 發表於 2008-3-5 00:28:43 |顯示全部樓層
咁呢D係咪叫憎人富貴厭人窮呀
回復

charles604498 發表於 2008-3-5 00:38:02 |顯示全部樓層
話時話佢有車有樓有地有溫室,人又高大又smart ,淨係部相機連支鏡都成皮野 佢真係幾有錢,講講下我都有妒忌佢添
回復