返回列表 發新帖

種子分享

作者: farfeifar 發表于 2009-3-16 15:54:50
1938 38
may.sun 發表於 2009-3-18 12:42:47 |顯示全部樓層
9.Baby Leaf 1
10. Baby Leaf 2
11. Baby Leaf 3
6.圓茄子
多謝3f千里屈種子
"咁我d又要post過來lu"
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-18 12:52:00 |顯示全部樓層
銀杏 ( 白果) 係老豆種樹仔食果喎 ~~ 有排種 ~~
回復

sandylam 發表於 2009-3-18 13:15:18 |顯示全部樓層
花花,

我又要~~

2. Pepper Mint
4. Spare Mint
7. 這地胡瓜(青瓜仔掛)
9. Baby Leaf 1

多謝花花
回復

farfeifar 發表於 2009-3-18 14:32:49 |顯示全部樓層
我睇睇下呢, 覺得baby leaf 2極似芥蘭頭呢, 連d種子都一樣架!
大家種完話我知係咪來啦, hehe~
回復

farfeifar 發表於 2009-3-18 14:33:57 |顯示全部樓層
JicJicmom: 銀杏 ( 白果) 係老豆種樹仔食果喎 ~~ 有排種 ~~
咁大鑊?咁我即管種下, 如果種得成移佢去村口, hehe~
回復

farfeifar 發表於 2009-3-18 14:35:27 |顯示全部樓層
小寶: 花~
小寶要:
1. Salad Burnet
6. 圓茄子
9. Baby Leaf 1

多謝哂!!!
另外MUSTARD GREEN應該是芥菜
另外MUSTARD GREEN應該是芥菜
<----唔係掛?又比人搵o左笨tim...
佢寫係herb來啊,仲貴到死又得幾廿粒...
salad burnet我得返3粒咋, 不如種得出時我比小苗你呀~
回復

farfeifar 發表於 2009-3-18 14:37:01 |顯示全部樓層
咁有冇人知spare mint係咩呢?
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-18 14:38:18 |顯示全部樓層
XDDDDDDDDDDDDDD
移去村口你捨得架喇 ?
佢D葉幾鬼靚架 ~~~ 我想呢十年八年做住小盤栽應該 OK 卦 ~~~ 花墟山卡喇有得賣 , 你去及下喇 ~
回復

farfeifar 發表於 2009-3-18 14:40:48 |顯示全部樓層
JicJicmom: XDDDDDDDDDDDDDD
移去村口你捨得架喇 ?
佢D葉幾鬼靚架 ~~~ 我想呢十年八年做住小盤栽應該 OK 卦 ~~~ 花墟山卡喇有得賣 , 你去及下喇 ~
呵呵, 話移姐, 到時先算啦, haha~
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-18 14:48:36 |顯示全部樓層
XDDDDDDDDDDDDDD你唔好放出門口就得喇 ~~
咪一陣D貓同你拎去煮白果腐竹糖水呀 ~~~
回復

小寶 發表於 2009-3-18 14:55:24 |顯示全部樓層
farfeifar: 另外MUSTARD GREEN應該是芥菜
<----唔係掛?又比人搵o左笨tim...
佢寫係herb來啊,仲貴到死又得幾廿粒...
salad burnet我得返3粒咋, 不如種得出時我比小苗你呀~
好呀,一棵都可以好大, 呢隻好似係老師沙律菜其中一款細細葉果隻呀!
回復

小寶 發表於 2009-3-18 14:55:44 |顯示全部樓層
farfeifar: 咁有冇人知spare mint係咩呢?
找過G料, 係等於SPEARMINT~
回復

farfeifar 發表於 2009-3-18 15:16:10 |顯示全部樓層
哦~~thank you!
回復

farfeifar 發表於 2009-3-18 15:16:37 |顯示全部樓層
小寶: 好呀,一棵都可以好大, 呢隻好似係老師沙律菜其中一款細細葉果隻呀!
搞到好孤寒tim, hehe~
回復

小寶 發表於 2009-3-18 16:04:30 |顯示全部樓層
farfeifar: 搞到好孤寒tim, hehe~
無都唔緊要, 廢事煩
回復

大眼妹 發表於 2009-3-21 23:16:37 |顯示全部樓層
仲有無呀!我都想要呀!這三種仲有無呢?
9. Baby Leaf 1,
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-23 00:22:57 |顯示全部樓層
2. Pepper Mint
4. Spare Mint
6. 圓茄子

我對這幾種有興趣啊!! (你說有大量,咁樣機會比較高!)
回復

farfeifar 發表於 2009-3-23 13:53:20 |顯示全部樓層
有大量係babyleaf 1,2,3咋, 其他都所餘冇幾了, 不過都仲可以比你的~hehe
回復

蘑菇 發表於 2009-3-23 16:53:21 |顯示全部樓層
給有富貴子種子的朋友:

以下是有一些有關富貴子(Ardisia crenata)(又名:大羅傘、朱砂根)的資料以供參考:

http://subject.forest.gov.tw/species/twtrees/book4/160.htm

http://www.floridata.com/ref/A/ardis_c.cfm

http://toptropicals.com/catalog/uid/Ardisia_crenata.htm
回復

二級花友

粉絲

聯絡園藝館|手機版|HKplants