心形的植物

作者: (christal) 發表于 2010-12-9 19:47:44
2539 11
前2日我男朋友送左2paul心形既植物比我
就眼睇我覺得似多肉既(我唔太肯定)
我想問下呢paul野叫咩名
同埋要點種,謝謝各位!
jack872184 發表於 2010-12-9 20:50:34 |顯示全部樓層
心葉球蘭
回復

jack872184 發表於 2010-12-9 20:54:12 |顯示全部樓層
Internet information:
硬葉、多肉類:大多都愛日光浴。這類植物喜歡在乾透後才澆水(大乾大濕)。多肉的葉是它們儲水的地方。厚葉的蒸騰作用很慢。
薄葉類:需要吸收大量的水份和經常保持濕潤。薄葉代表水分從葉表蒸發得快。薄葉型的種類通常不能像厚葉型的種類喜歡接受強光。
有軟毛、淺綠葉類:這一類較傾向愛陽光的一類,但是它們的葉片薄需要大量水份防止枯萎曬乾。
陽光需求:中。可半日照,也可放在室內;喜散光,耐蔭蔽,多日照才多開花,忌日光直射
性喜溫暖及潮濕
水分需求:中;只要1星期澆水1次就夠,天氣好、乾爽的日子可多洒些水,有助葉片生長。夏季葉片勿留水滴,易爛。
肥料需求:中;宜淡莫濃,以磷和鉀肥料為主,氮肥為次;但有蟲菌要施藥或雨天時不宜施肥。
回復

fnv234 發表於 2010-12-9 21:02:42 |顯示全部樓層
毬蘭唔係鐘意濕架咩?
佢係雨林植物
回復

jack872184 發表於 2010-12-9 21:28:43 |顯示全部樓層
不太清楚,還待高手賜教~~~
回復

(christal) 發表於 2010-12-9 23:24:43 |顯示全部樓層
終於知道佢個名同埋點種,因為呢份係禮物我唔想種死佢,多謝多謝!!補充多1點,佢既葉比較薄身,同埋佢個容器無去水位嫁,驚唔驚會爛根嫁?
回復

(christal) 發表於 2010-12-12 12:53:54 |顯示全部樓層
wa...唔係嗎,我問過我男朋友佢話係citysuper買果d,我整開過d石仔望過,佢呢有d啡啡地黑黑既唔知係樹幹定枝連接住嫁,不過都多謝jennifer既意見,我會再努力去學種呢paul植物嫁啦
回復

fnv234 發表於 2010-12-12 13:15:37 |顯示全部樓層
(christal) 發表於 2010-12-12 12:53
wa...唔係嗎,我問過我男朋友佢話係citysuper買果d,我整開過d石仔望過,佢呢有d啡啡地黑黑既唔知係樹幹定枝連 ...

有少部份會出到枝架,不過唔係棵棵都得,加油
回復

JenniferC 發表於 2010-12-11 11:18:52 |顯示全部樓層

睇你相中兩塊心葉毬蘭,好似係只有葉無枝幹吧?
無枝幹o既心葉毬蘭就會一直只有這塊葉,唔會大、唔會出枝幹新葉,一直這個樣子直到葉塊死亡,無連枝幹的心葉毬蘭無得種。
回復

(christal) 發表於 2010-12-12 16:26:32 |顯示全部樓層
我會努力嫁啦,如果佢有生進展我馬上update!!
回復

jack872184 發表於 2010-12-13 19:56:24 |顯示全部樓層
容器無去水位嫁,小心爛根o
回復

(christal) 發表於 2010-12-14 01:39:49 |顯示全部樓層
依家我都等佢無咩水我先再淋一半到,我都驚佢爛~.~
回復