去泥膽方法

作者: mcyan 發表于 2008-2-25 22:58:31
1915 19
剛去完濱濱買了$12果款迷你AV,想問下換泥時可以點樣徹底地沖走舊的泥呢?因為之前買的AV都係用三合一的AV泥,沖的時候無今次用的全泥炭土咁難沖走 ,其實如果沖吾乾淨有無問題呢?因為我見版主呢個post係沖得好乾淨呀。

http://hkplants.com/viewthread.php?tid=101&extra=page%3D3
rainbow 發表於 2008-2-26 00:49:08 |顯示全部樓層
原帖由 mcyan 於 2008-2-25 22:58 發表
剛去完濱濱買了$12果款迷你AV,想問下換泥時可以點樣徹底地沖走舊的泥呢?因為之前買的AV都係用三合一的AV泥,沖的時候無今次用的全泥炭土咁難沖走 ,其實如果沖吾乾淨有無問題呢?因為我見版主呢個post係沖得好乾淨呀 ...

無問題丫...我點都留返1/3舊泥, 就放多點珠石和金泥, 因試過把泥沖曬后,棵堇無曬生氣..好易瓜柴...(就瓜左2-3棵囉, 真係喊都無畏), 如果真係要沖曬d泥再換的話就一定要入溫室, 甘就無問題,但就要有排等佢壯返, 又要剪花(我唔想), 所以要繼續有花睇, 我就甘做囉, d 堇好好丫..最多都係一兩棵花dup下頭 (尤其是剔走側牙後), 其他d花同未換前一樣, 繼續開仲開多左添, 如圖,

又如果等佢開完曬花..(1頭半個月後), d 泥炭土會好實, 好難話不傷根...又係好易瓜柴....

以上純粹個人經驗供你參考

換前

換前

換後, 紫色有一花小dup,其他繼續開

換後, 紫色有一花小dup,其他繼續開
回復

siboney 發表於 2008-2-26 08:32:29 |顯示全部樓層
我試過留番d附著根的泥, 最後佢都瓜左, 但洗哂佢有d又唔係好好, 可能傷到d根~
所以宜家見到d泥炭土種的花花都唔敢買呀~
回復

rainbow 發表於 2008-2-26 11:56:28 |顯示全部樓層
What I mean is at lease keep 1/3 of the old "mud", old mud less than this portion is make the av very weak..
回復

fannychan922 發表於 2008-2-26 13:07:19 |顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

我的做法與rainbow一樣, 但花友k都教過我等av的水份很乾很乾時,才把泥土 dun 走,但可能要冒一個av缺水的風險,因為要等到佢咁乾,時間上都很難控制
回復

比得大帝 發表於 2008-2-26 14:46:43 |顯示全部樓層
原帖由 mcyan 於 2008-2-25 22:58 發表
剛去完濱濱買了$12果款迷你AV,想問下換泥時可以點樣徹底地沖走舊的泥呢?因為之前買的AV都係用三合一的AV泥,沖的時候無今次用的全泥炭土咁難沖走 ,其實如果沖吾乾淨有無問題呢?因為我見版主呢個post係沖得好乾淨呀 ...

買AV回來, 把所有根剪掉, 用1:1000漂白水全棵浸15分鐘, 確保衛生.
回復

raccoon 發表於 2008-2-26 15:20:21 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-2-26 14:46 發表

買AV回來, 把所有根剪掉, 用1:1000漂白水全棵浸15分鐘, 確保衛生.

把所有根剪掉,唔會好易瓜嗎? 上次我洗晒d泥都搞到佢半死了。依家好驚唔知點做。
回復

charles604498 發表於 2008-2-26 17:41:33 |顯示全部樓層
原帖由 raccoon 於 2008-2-26 15:20 發表

把所有根剪掉,唔會好易瓜嗎? 上次我洗晒d泥都搞到佢半死了。依家好驚唔知點做。

我都試過raccoon講得,完全洗晒d泥佢會原氣大傷死大半,仲要把所有根剪掉,就一定要浸水出返根先可重新落泥,唔係好易瓜 唔瓜都要好長時間生返好
回復

joey 發表於 2008-2-26 17:47:34 |顯示全部樓層
原帖由 siboney 於 2008-2-26 08:32 發表
我試過留番d附著根的泥, 最後佢都瓜左, 但洗哂佢有d又唔係好好, 可能傷到d根~
所以宜家見到d泥炭土種的花花都唔敢買呀~

我尋日先洗左
唔會有事掛
如果有事, 會幾耐之後觀察到
回復

charles604498 發表於 2008-2-26 17:54:14 |顯示全部樓層
原帖由 joey 於 2008-2-26 17:47 發表

我尋日先洗左
唔會有事掛
如果有事, 會幾耐之後觀察到

如果重新落盆,葉軟晒即傷根,要拿出水養生返新根再重新落盆
回復

joey 發表於 2008-2-26 17:59:20 |顯示全部樓層
原帖由 charles604498 於 2008-2-26 17:54 發表

如果重新落盆,葉軟晒即傷根,要拿出水養生返新根再重新落盆

好彩d葉暫時都係硬ge.
回復

比得大帝 發表於 2008-2-27 09:27:24 |顯示全部樓層
原帖由 raccoon 於 2008-2-26 15:20 發表

點會死呢, 我次次買av都係咁做, 就是我們向外國邸購也是没有根的, 也很安全.
回復

lammanfung 發表於 2008-2-27 09:51:42 |顯示全部樓層
我是全部換掉的,然後看其生長情況而決定是否放在温室之中。
回復

mcyan 發表於 2008-2-27 10:10:21 |顯示全部樓層
peter
我一路做法都同rainbow差不多,想問下如果佢開緊花唔捨得剪晒佢,咁我只係將佢噴藥殺蟲咁做法對嗎?另外想問下,將所有根剪咗,浸完漂白水,過完水後,你會係將佢用珠石浸根,定係直接落植料呢?謝謝。mcyan
回復

比得大帝 發表於 2008-2-27 11:02:11 |顯示全部樓層
原帖由 mcyan 於 2008-2-27 10:10 發表
peter
我一路做法都同rainbow差不多,想問下如果佢開緊花唔捨得剪晒佢,咁我只係將佢噴藥殺蟲咁做法對嗎?另外想問下,將所有根剪咗,浸完漂白水,過完水後,你會係將佢用珠石浸根,定係直接落植料呢?謝謝。mcyan ...

1. 如果佢開緊花唔捨得剪晒佢,咁我只係將佢噴藥殺蟲咁做法對嗎?
我從來不用殺蟲藥, 不過我知很多人也會用, 那天花展聽到高生敎人買新花也是用殺蟲藥-帝先隆, 然後隔離觀察, 大師傅都唔做, 不過佢都叫人剪晒d花菖, 你唔捨得剪晒佢, 就要小心點.

2. 將所有根剪咗, 我會直接落植料, 免得將來又要換植料, 因為没有根, 要用夾子將植物稳固在植料上, 然後放温箱(其實是保濕), 一般一個月左右可以出箱, 如果未穏固就多放點時間.
回復

Cath 發表於 2008-2-27 11:25:50 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-2-27 09:51 發表
我是全部換掉的,然後看其生長情況而決定是否放在温室之中。

I also change all the soil.  On 2 occasions when I changed the soil for the $20 named AVs from "Bun x", there were worms in the soil.  It was very frightening.  I almost dropped the plant.
回復

比得大帝 發表於 2008-2-27 11:30:35 |顯示全部樓層
原帖由 Cath 於 2008-2-27 11:25 發表

I also change all the soil.  On 2 occasions when I changed the soil for the $20 named AVs from "Bun x", there were worms in the soil.  It was very frightening.  I almost dropped the plant.

This is why we recommand changing the soil.  Cutting the roots is a way to prevent any egg attached to the AV.
回復

charles604498 發表於 2008-2-27 17:17:30 |顯示全部樓層
高生既書仲有話如有泥土棉花蟲盆數少掉算
如果泥土有蟲唔好煩啦!留葉或殺頭留種,其他連泥掉佢啦
相片的資料取自高生既書
回復

charles604498 發表於 2008-2-27 17:21:45 |顯示全部樓層
原帖由 Cath 於 2008-2-27 11:25 發表

Cath做法正確 有留種嗎?唔係驚到葉都唔留
回復

mcyan 發表於 2008-2-28 09:43:42 |顯示全部樓層
多謝,各位的解答,謝謝
回復