為何花冧經常未開就枯萎

作者: 雍正 發表于 2008-2-25 19:58:55
2035 19
小弟是新手,種了好幾次也有花冧經常未開就枯萎的情況出現
現想求教各位究竟問題出現在那裡呢。

另外想問香港那裡可以買到葉托,
小弟已經在花墟問了很多間也沒有
請各位指點指點,感激萬歲!
阿極 發表於 2008-2-26 00:06:08 |顯示全部樓層
天氣變化太大,,,就會有機會枯萎

葉托就唔知邊度買,,幫你唔到,,sorry
回復

雍正 發表於 2008-2-26 22:06:26 |顯示全部樓層
原帖由 阿極 於 2008-2-26 00:06 發表
天氣變化太大,,,就會有機會枯萎

葉托就唔知邊度買,,幫你唔到,,sorry

咁會唔會同早排天氣凍有關呢
回復

candyafr 發表於 2008-2-26 22:27:30 |顯示全部樓層
原帖由 雍正 於 2008-2-25 19:58 發表
小弟是新手,種了好幾次也有花冧經常未開就枯萎的情況出現
現想求教各位究竟問題出現在那裡呢。

另外想問香港那裡可以買到葉托,
小弟已經在花墟問了很多間也沒有
請各位指點指點,感激萬歲! ...

全盆一起托的在花X有售
回復

雍正 發表於 2008-2-26 22:43:45 |顯示全部樓層
原帖由 candyafr 於 2008-2-26 22:27 發表

全盆一起托的在花X有售

怎樣是全盆一起托呢,和只把葉片托起的有甚麼分別
回復

比得大帝 發表於 2008-2-27 11:11:16 |顯示全部樓層
原帖由 雍正 於 2008-2-26 22:43 發表

怎樣是全盆一起托呢,和只把葉片托起的有甚麼分別

右邊那盆就是 "全盆一起托", 除了作為葉托外, 下面放水, 用綿芯把水吸入植料去.
AV (Small).JPG
回復

Cath 發表於 2008-2-27 11:18:12 |顯示全部樓層
Peter, your AVs are very lovely.  What's the name of the big one at the back? It looks huge!!!
回復

heiheimama 發表於 2008-2-27 11:20:06 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-2-27 11:11 發表

右邊那盆就是 "全盆一起托", 除了作為葉托外, 下面放水, 用綿芯把水吸入植料去.

彼得哥乘機哂冷!勁!~
回復

比得大帝 發表於 2008-2-27 11:35:24 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-2-27 11:20 發表

彼得哥乘機哂冷!勁!~

以前晒過嫁喇, 當時個title叫做 十字軍嘛

其實真係唔係有意再晒, 因為我在大陸, 没有圖片在手, 只好在個人空間把post上去的相dup下來.

不過又趁機做吓promote, 上去我的個人空間睇吓啦, 免費嫁, 有好多靚花, 上去俾d意見吖,

http://zone.hkplants.com/?uid/6

回復

比得大帝 發表於 2008-2-27 11:37:28 |顯示全部樓層
原帖由 Cath 於 2008-2-27 11:18 發表
Peter, your AVs are very lovely.  What's the name of the big one at the back? It looks huge!!!

I think that one is King David
回復

八王爺 發表於 2008-2-27 12:34:12 |顯示全部樓層
上次边个边个 在 rob's 订过!
回復

DorDor 發表於 2008-2-27 15:58:28 |顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

我之前都出現此問題, 有花友話同環境通風不足有關, 又或者是新買回來未習慣.  同可能之前花商谷花太勁...
我之後換左d泥用珠石代替, d花開得好好...
但近一兩日中心有d變啡, 唔知係咪天氣潮濕...
回復

雍正 發表於 2008-2-27 19:13:24 |顯示全部樓層
完全明白,多謝各位寶貴的意見
回復

keung 發表於 2008-2-27 22:52:41 |顯示全部樓層
彼得兄你十分多十字花
回復

比得大帝 發表於 2008-2-28 14:52:41 |顯示全部樓層
原帖由 keung 於 2008-2-27 22:52 發表
彼得兄你十分多十字花

最初就是給十字花吸引了才學人種紫蘿蘭, 所以好多十字花 後來買到冇晒錢, 唔敢再買.
回復

charles604498 發表於 2008-2-28 17:09:50 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-2-28 14:52 發表

最初就是給十字花吸引了才學人種紫蘿蘭, 所以好多十字花 後來買到冇晒錢, 唔敢再買.

Peter一學人種紫蘿蘭就種十字花,果然非池中物 勁呀
我記得我初學人種紫蘿蘭時候好似都末有十字花,我初學人種紫蘿蘭係一片葉浸出苗花色係深紫色單瓣星形花綠色圓葉,係最早期既紫蘿蘭而家你地見到都唔想買 我睇既第一本紫蘿蘭參考書係星島出版燕人著既非洲紫羅蘭,而家睇返本書都黃晒!
回復

feufeu 發表於 2008-2-28 20:41:17 |顯示全部樓層
原帖由 charles604498 於 2008-2-28 17:09 發表

Peter一學人種紫蘿蘭就種十字花,果然非池中物 勁呀
我記得我初學人種紫蘿蘭時候好似都末有十字花,我初學人種紫蘿蘭係一片葉浸出苗花色係深紫色單瓣星形花綠色圓葉,係最早期既紫蘿蘭而家你地見到都 ...

哈哈, 當年我都係睇呢本, 不過係圖書館借的.
回復

ann 發表於 2008-2-29 08:48:02 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-2-27 11:11 發表

十字花海, 好靚呀~~~~~~
回復

charles604498 發表於 2008-2-29 17:39:13 |顯示全部樓層
原帖由 feufeu 於 2008-2-28 20:41 發表

哈哈, 當年我都係睇呢本, 不過係圖書館借的.

係呀 ,書內既花相品種 同而家差好遠
回復

Cath 發表於 2008-3-1 21:01:38 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-2-27 11:37 發表

I think that one is King David

Grand name for a grand plant!
回復