陶傑評淫照事件

作者: noel 發表于 2008-2-25 17:13:49
1875 15
以下是從網上看到陶傑對最近淫照事件的評論,請留意最後一段.

家教~

生 一 個 女 兒 出 來 , 父 母 不 加 管 , 是 對 社 會 多 餘 的 負 擔 。

什 麼 叫 家 教 ? 不 是 要 她 學 芭 蕾 舞 、 彈 鋼 琴 、 學 法 文 , 在 一 個 愚 蠢 的 世 代 , 至 緊 要 她 : 將 來 跟 男 朋 友 做 愛 , 千 祈 、 千 祈 、 千 祈 , 不 是 要 洗 手 , 是 記 住 「 唔 好 俾 佢 影 相 」 。

即 使 是 夫 妻 , 也 不 可 以 讓 老 公 裹 一 條 毛 巾 , 站 在 床 尾 , 提 一 部 攝 錄 機 拍 攝 , 在 鏡 頭 之 中 , 並 無 天 長 地 久 這 回 事 , 萬 一 有 一 天 鬧 離 婚 , 金 錢 分 配 不 勻 , 幾 十 年 的 夫 妻 , 他 也 會 用 一 床 照 來 威 脅 。

或 者 老 公 在 外 面 有 情 婦 , 是 那 個 女 人 堅 持 要 看 的 : 「 唔 制 呀 , 」 她 說 : 「 我 要 你 告 訴 我 , 是 我 靚 還 是 她 標 青 嘛 , 你 說 呀 , 你 說 呀 。 」 男 人 在 這 個 關 頭 , 很 少 經 得 起 那 隻 小 野 貓 的 胡 纏 , 終 於 怕 了 她 , 一 起 在 床 上 評 頭 品 足 地 分 享 。

家 教 兩 個 字 , 一 度 是 多 麼 傳 統 而 過 時 。 有 什 麼 水 準 的 女 兒 , 就 有 什 麼 質 素 的 父 母 。 父 母 從 小 不 導 , 女 兒 晉 身 名 氣 界 , 誤 交 淫 友 , 床 照 洩 漏 出 去 , 連 全 香 港 的 警 察 也 要 為 她 奔 走 , 一 個 乎 乎 的 一 哥 亂 說 話 , 賠 上 了 幾 十 年 的 事 業 名 譽 。

這 一 場 社 會 鬧 劇 , 源 自 兩 個 人 , 就 是 父 母 , 只 因 為 十 多 年 前 , 父 母 沒 有 管 好 , 生 一 個 女 兒 出 來 , 這 原 是 她 們 的 本 份 。 父 母 不 , 沒 有 理 由 要 警 方 來 補 救 惡 果 , 因 為 警 員 的 薪 酬 , 是 身 為 納 稅 人 的 你 和 我 支 付 的 , 一 件 無 聊 的 醜 聞 , 勞 動 警 力 四 出 , 小 事 化 大 , 官 員 口 吐 蠢 言 , 政 府 威 望 掃 地 , 要 納 稅 人 來 為 當 事 人 自 小 缺 乏 家 而 付 出 代 價 , 真 是 天 大 的 笑 話 。

男 朋 友 要 拍 , 你 可 以 拒 絕 , 因 為 你 自 小 有 養 , 知 道 什 麼 叫 矜 持 ─ ─ 這 兩 個 字 很 深 奧 是 不 是 ─ ─ 這 個 世 界 , 必 須 明 白 , 無 論 如 何 放 浪 胡 鬧 , 有 許 多 事 情 , 男 孩 子 可 以 做 , 身 為 女 仔 , 永 遠 不 可 以 。

這 一 切 原 來 是 一 位 有 常 識 的 母 親 自 小 應 該 提 點 的 , 還 加 上 她 的 學 校 校 長 、 訓 導 老 師 、 班 主 任 。 因 此 , 一 些 傳 統 的 女 子 中 學 , 勒 令 你 的 女 兒 穿 一 襲 長 衫 校 服 、 不 許 戴 耳 環 、 裙 子 長 度 不 准 在 膝 蓋 以 上 , 每 星 期 背 誦 幾 次 玫 瑰 經 , 就 叫 做 育 , 父 母 認 為 過 嚴 , 到 學 校 去 吵 鬧 ? 很 好 , 過 幾 年 , 你 的 女 兒 的 淫 照 外 洩 , 她 哭 哭 啼 啼 嚷 要 自 殺 的 時 候 , 不 要 後 悔 。

尤 其 是 晉 身 「 演 藝 圈 」 。 出 色 的 電 影 , 生 平 沒 拍 過 幾 齣 , 成 就 概 在 電 腦 上 打 格 仔 見 。 父 母 無 知 , 女 兒 跟 荒 唐 , 但 這 一 切 該 是 閣 下 的 家 事 , 我 們 都 是 納 稅 人 , 素 昧 生 平 , 沒 有 義 務 為 令 千 金 討 回 公 道 。

因 此 , 請 記 住 : 家 的 意 思 , 不 是 學 芭 蕾 舞 , 披 一 身 白 羽 毛 , 跳 天 鵝 湖 , 而 是 千 叮 萬 囑 : 不 要 讓 男 友 拍 攝 , 他 要 留 念 ? 最 多 最 多 , 拔 下 來 送 給 他 一 條 毛 。
比得大帝 發表於 2008-2-25 17:29:31 |顯示全部樓層
都唔洗陶傑講, 很多人都都係講呢句: 如果唔係有一班咁蠢嘅女人, 根本就冇呢件事發生.

咁大個人, 又係知名人仕, 唔懂得保護自己的名聲, 真係冇得救, 攪到今日咁, 唔好賴人, 賴亞媽冇生個腦俾自己好喇.

不過又講番轉頭, 都好服陳冠  , tump到咁多女仔俾佢影相, 真係好唔簡單
回復

tata 發表於 2008-2-25 17:45:46 |顯示全部樓層
淫照入面個主角係小女個偶像,事件發生後佢上電視, 小女問我:媽咪,佢做咩呀?我同佢講: 姐姐做錯嘢, 佢俾人影咗裸體相, 咁樣係唔啱, 幾時都唔應該裸露身體俾人睇架, 如果有人叫你咁做, 你要同佢講:唔好呀。
回復

heiheimama 發表於 2008-2-25 18:00:33 |顯示全部樓層
我倒覺得陶才子是在串全世界,串人們對明星評頭品足,道德審判,卻同時日日追逐一些所謂品味家教的膚淺價值.
回復

曉文 發表於 2008-2-25 18:05:17 |顯示全部樓層
肯俾人影既女仔太蠢
mean d講係"扺死"
too stupid
回復

蛀米虫 發表於 2008-2-25 18:41:02 |顯示全部樓層
男既女既都太隨便了!
回復

呵呵笑 發表於 2008-2-25 23:06:02 |顯示全部樓層
愛極陶傑的專欄,你或許會嫌他尖酸刻薄,卻入木三分。的而且確,家教二字,現時好少人提,舊時我哋一出位,人哋就會話你冇家教,這是最嚴重的指控。近年卻好少人提。
回復

比得大帝 發表於 2008-2-25 23:13:39 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-2-25 23:06 發表
愛極陶傑的專欄,你或許會嫌他尖酸刻薄,卻入木三分。的而且確,家教二字,現時好少人提,舊時我哋一出位,人哋就會話你冇家教,這是最嚴重的指控。近年卻好少人提。 ...

我唔鐘意陶傑, 唔係嫌他尖酸刻薄, 而係唔鐘佢極左派, 唔中立, 總之政府做乜都唔啱
回復

jellyfishy 發表於 2008-2-26 02:38:41 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-2-25 23:13 發表

我唔鐘意陶傑, 唔係嫌他尖酸刻薄, 而係唔鐘佢極左派, 唔中立, 總之政府做乜都唔啱

~哈~~  peter, 呢次你講中晒我對呢位人士的看法~
回復

cross 發表於 2008-2-26 10:32:01 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-2-25 23:13 發表

-.-我都有d認同
感覺上同長毛無分別..一味靠吠
不過係方式唔同
回復

比得大帝 發表於 2008-2-26 10:34:27 |顯示全部樓層

有一點:  香港之左右派的定義是相反的.
回復

jellyfishy 發表於 2008-2-26 10:48:32 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-2-26 10:34 發表

有一點:  香港之左右派的定義是相反的.

但其實佢係親中的喎~
回復

比得大帝 發表於 2008-2-26 14:25:24 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-2-26 10:48 發表

但其實佢係親中的喎~

唔係噃, 佢成日熱鬧共產黨個噃
回復

八王爺 發表於 2008-2-26 14:33:01 |顯示全部樓層
哈~
哈~
哈~
回復

比得大帝 發表於 2008-2-26 14:42:59 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-2-26 14:33 發表
哈~
哈~
哈~

你笑乜嘢?  講嚟聽吓好噃!
回復

cuiyao 發表於 2008-3-18 23:05:43 |顯示全部樓層
這個人,從前幫某親中報紙寫社論,這份報紙現在反政府,但依然親中。
至於現在,這個人正幫某份反共兼反政府的報紙寫文。
所以,計我話,這個人不是不中立,而是從來沒有立場,或者「市場」和「老闆」就是他的立場。
補充一點,這個人,也曾被人在九龍塘的小酒店門外遞個正著,當時拍得的照片,是他用紙巾遮臉。
回復