希媽一門六傑近況之二

作者: heiheimama 發表于 2008-2-24 23:25:13
3671 24
上星期好天,出了很多新的果子,也大得快,可惜這兩天天氣轉壞,怕淋了雨果子會爛,只好把六傑移到屋簷下.不過希希看到自己的士多啤梨園,十分高興,嚷著要摘要摘.並不是很大的果,但沒有農藥,大家吃得特別開心.
candyafr 發表於 2008-2-24 23:44:46 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-2-24 23:25 發表
上星期好天,出了很多新的果子,也大得快,可惜這兩天天氣轉壞,怕淋了雨果子會爛,只好把六傑移到屋簷下.不過希希看到自己的士多啤梨園,十分高興,嚷著要摘要摘.並不是很大的果,但沒有農藥,大家吃得特別開心. ...

希媽,

d士多啤梨是否特別甜?享受辛勞的成果,一定好開心
回復

ハマナス 發表於 2008-2-25 00:35:23 |顯示全部樓層
好倩慕
我o個兩盆唔知點解結左果好耐都唔識大咁
回復

heiheimama 發表於 2008-2-25 10:57:30 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-2-25 00:35 發表
好倩慕
我o個兩盆唔知點解結左果好耐都唔識大咁

係唔係同時結得太多果?如果係就要疏果.曬多d太陽都有幫助!~
回復

hellohello 發表於 2008-2-25 11:04:10 |顯示全部樓層
hello heiheimama,

你D士多啤梨很吸引!!!
請問由開花到結果需時多少個星期?
回復

heiheimama 發表於 2008-2-25 12:20:28 |顯示全部樓層
原帖由 hellohello 於 2008-2-25 11:04 發表
hello heiheimama,

你D士多啤梨很吸引!!!
請問由開花到結果需時多少個星期?

由開花到食得...這十分視乎天氣,如果天氣不好,沒有陽光,果子會一直不變紅.你看上面有些很小的果子,就是成個月前日日又陰又凍時生落,足足一個多月才可以收成.上兩星期天氣好時才結的果,只一個星期多,就長大到3cm長,我想如果不是這幾天又下雨,應該下星期就可以摘.總言之,可以是三至五個星期!
回復

arp 發表於 2008-2-25 12:26:07 |顯示全部樓層
請問佢地夏天既時侯點打理 ??
會唔會熱得滯 ??
回復

heiheimama 發表於 2008-2-25 12:32:08 |顯示全部樓層
原帖由 arp 於 2008-2-25 12:26 發表
請問佢地夏天既時侯點打理 ??
會唔會熱得滯 ??

草莓夏天時可修葉,然後放在陰涼有散射光的室外地方(如屋簷下),讓她渡暑,到秋天就可以拿出來再次分盆.這樣做原則上可以多年生,但我自己習慣舊頭種兩年就掉丟,同時栽培走莖代替.
回復

hellohello 發表於 2008-2-25 15:20:55 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-2-25 12:20 發表

由開花到食得...這十分視乎天氣,如果天氣不好,沒有陽光,果子會一直不變紅.你看上面有些很小的果子,就是成個月前日日又陰又凍時生落,足足一個多月才可以收成.上兩星期天氣好時才結的果,只一個星期多,就長大到3cm長,我想如果不是這幾 ...

謝謝! heiheimama!!!

一個星期多就長大到3cm,好快呀!  

見到你種得好開心,想在4月至8月試試!
回復

heiheimama 發表於 2008-2-25 15:40:14 |顯示全部樓層
原帖由 hellohello 於 2008-2-25 15:20 發表

謝謝! heiheimama!!!

一個星期多就長大到3cm,好快呀!  

見到你種得好開心,想在4月至8月試試!

但係,四月至八月係唔會有果出架...只係渡暑...即係只有葉...
回復

WingWing 發表於 2008-2-25 17:08:16 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-2-25 12:32 發表

草莓夏天時可修葉,然後放在陰涼有散射光的室外地方(如屋簷下),讓她渡暑,到秋天就可以拿出來再次分盆.這樣做原則上可以多年生,但我自己習慣舊頭種兩年就掉丟,同時栽培走莖代替. ...

希媽, 你D士多啤梨 ~

啱啱想問夏天點打理 '士多啤梨', 又上咗一課喇!!   

我盆'士多啤梨'有好多走莖, 唔知要點打理&幾時要分盆呢? (影咗相, 不過未得閒post! )
回復

hellohello 發表於 2008-2-26 09:22:08 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-2-25 15:40 發表

但係,四月至八月係唔會有果出架...只係渡暑...即係只有葉...

OH!!!!!
Thanks!!!!
如果種係室內會唔會好D,會唔會有果出架?
有三個小時陽光。
回復

冬仔 發表於 2008-2-26 09:34:15 |顯示全部樓層
我戈D岩岩先開花咋-333-
回復

hellohello 發表於 2008-2-26 09:34:37 |顯示全部樓層
原帖由 WingWing 於 2008-2-25 17:08 發表

希媽, 你D士多啤梨 ~

啱啱想問夏天點打理 '士多啤梨', 又上咗一課喇!!   

我盆'士多啤梨'有好多走莖, 唔知要點打理&幾時要分盆呢? (影咗相, 不過未得閒post! ) ...

等我幫Heiheimama答先,我昨天剛剛看完

你在heihehmama第一個Post內,有'士多啤梨'是有條紅線,按吓佢,有關士多啤梨之主題就出曬來

其中一個 heiheimama - 士多啤梨分盆記
http://www.hkplants.com/viewthread.php?tid=4160
有相有字,勁好!
回復

heiheimama 發表於 2008-2-26 09:35:24 |顯示全部樓層
原帖由 hellohello 於 2008-2-26 09:22 發表

OH!!!!!
Thanks!!!!
如果種係室內會唔會好D,會唔會有果出架?
有三個小時陽光。

總之夏天係幾乎冇可能有果,深秋至初春是開花結果期,到時要全日照,室內種得到亦會很少果...
回復

冬仔 發表於 2008-2-26 09:36:59 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-2-26 09:35 發表

總之夏天係幾乎冇可能有果,深秋至初春是開花結果期,到時要全日照,室內種得到亦會很少果...

低溫長日照
高溫短日照
可以促使花芽分化
回復

ハマナス 發表於 2008-2-26 10:37:00 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-2-25 10:57 發表

係唔係同時結得太多果?如果係就要疏果.曬多d太陽都有幫助!~

應該係, 但點樣疏果, le排無乜太陽

TY 2039.JPG

TY 2042.JPG
回復

WingWing 發表於 2008-2-26 11:48:43 |顯示全部樓層
原帖由 hellohello 於 2008-2-26 09:34 發表

等我幫Heiheimama答先,我昨天剛剛看完

你在heihehmama第一個Post內,有'士多啤梨'是有條紅線,按吓佢,有關士多啤梨之主題就出曬來

其中一個 heiheimama - 士多啤梨分盆記
http://www.hkplants.com/viewthread.php?tid= ...

好多關於士多啤梨的資料, THANKS!
回復

冬仔 發表於 2008-2-26 19:16:33 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-2-26 10:37 發表

剪咁D細花佢..

仲有D老葉
回復

heiheimama 發表於 2008-2-26 22:48:22 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-2-26 10:37 發表

其實我看你的士多啤梨花菖比我的還粗壯,果子也結得不錯,真的沒有長大嗎?那麼可以修走部份老葉,以及疏果.你看我的六傑其實沒有很多葉,就是給我剪走的.
回復

12下一頁