請教櫻桃蘿蔔嘅煮法

作者: RosesGarden 發表于 2008-2-24 23:23:07
2934 19
喺媽咪到種嘅櫻桃蘿蔔差唔多大啦  ,請問櫻桃蘿蔔可以有咩煮法呢?

plktr12 發表於 2008-2-25 20:00:56 |顯示全部樓層
我只係切片, 再用滾水淥佢咋~ 跟住咪撈麵食囉~
之後媽媽亦試過煲湯.
我見有版友淥埋d葉食添架!
回復

heiheimama 發表於 2008-2-25 21:25:46 |顯示全部樓層
係呀, d葉都幾好食架wo!~
回復

threeyee 發表於 2008-2-25 21:40:23 |顯示全部樓層
從書本中得知櫻桃蘿蔔可以生吃,清洗後切薄片(內白外紅,很是美麗),與外國雜生菜混合,以olive oil 和 意大利黑醋作調味...
回復

RosesGarden 發表於 2008-2-25 21:51:36 |顯示全部樓層
多謝大家嘅意見,印象中我只係食過一次櫻桃蘿蔔,係什菜沙律入面有幾片,所以佢係咩味都冇咩印象。
回復

heiheimama 發表於 2008-2-25 22:48:34 |顯示全部樓層
用來放沙律係好常見,但個人覺得生蘿蔔好腥好難食!淥熟就好甜.
回復

WingWing 發表於 2008-2-26 12:16:21 |顯示全部樓層
之前用嚟打邊爐, 好好味!!
回復

cross 發表於 2008-2-26 12:19:58 |顯示全部樓層
通常我唔知點整o既野都係十下十下算
回復

RosesGarden 發表於 2008-2-26 15:23:07 |顯示全部樓層
因為係佔用媽媽/哥哥屋企個露台種,同麻煩佢哋幫手淋水,所以想下次去食飯時煮嚟食,如果唔好食就真係唔好意思啦!
都唔敢再喺佢哋個露台到種嘢!
回復

chongchi 發表於 2008-2-27 14:57:04 |顯示全部樓層
昨天朋友送了些紅櫻桃蘿蔔給我,買了十元鯪魚滑,好像平常煮蘿蔔一樣煮,好好味呀.另一吃法,太多一下子吃不了,可用來浸醋慢慢吃,
蘿蔔洗淨吹乾,可開邊和介幾下 (易入味 ),將甜醋煮開放涼便可浸,浸1~2小時已可吃,用甜醋浸甜甜地好好味.
回復

Mini 發表於 2008-2-27 17:38:05 |顯示全部樓層
請問由種子到發芽需時耐呢?謝謝
回復

heiheimama 發表於 2008-2-27 17:44:33 |顯示全部樓層
原帖由 Mini 於 2008-2-27 17:38 發表
請問由種子到發芽需時耐呢?謝謝

你是說發芽還是收成呀?種子一般兩三天就發芽,一個月左右收成,易種又可愛,非常有成功感呀!~
回復

Mini 發表於 2008-2-27 17:49:19 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-2-27 17:44 發表

你是說發芽還是收成呀?種子一般兩三天就發芽,一個月左右收成,易種又可愛,非常有成功感呀!~

OH,但我23/2落泥,今天還沒見有芽出啊,不知是否泥太肥燒傷種子
因我用科學肥,然後加了由濱濱購入的澳洲有機肥當基肥,肥料是粉狀,
包裝寫比例4份泥+1份肥,然後加入種子,不知是否不當呢?
回復

Mini 發表於 2008-2-27 17:50:58 |顯示全部樓層
希希媽咪
我都係睇到你篇文章,所以先會種架
回復

蛀米虫 發表於 2008-2-27 17:58:26 |顯示全部樓層
睇到我流晒口水~  我昨晚才下種......
回復

RosesGarden 發表於 2008-2-27 18:07:20 |顯示全部樓層
再次多謝大家嘅意見,我都想試吓用甜醋浸嚟食,我想應該會幾好食。

我果盆種咗大概兩個月,所以都要食啦,如果唔係可能會老 . . . . .
回復

Mini 發表於 2008-2-28 10:06:12 |顯示全部樓層
哈哈,今天看泥,有一種子已發芽了,很開心呀

回復

ayclui 發表於 2008-2-28 10:18:30 |顯示全部樓層
原帖由 chongchi 於 2008-2-27 14:57 發表
昨天朋友送了些紅櫻桃蘿蔔給我,買了十元鯪魚滑,好像平常煮蘿蔔一樣煮,好好味呀.另一吃法,太多一下子吃不了,可用來浸醋慢慢吃,
蘿蔔洗淨吹乾,可開邊和介幾下 (易入味 ),將甜醋煮開放涼便可浸,浸1~2小時已可吃,用甜醋 ...

煮紅櫻桃蘿蔔前要刨皮嗎?
回復

heiheimama 發表於 2008-2-28 11:46:48 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-2-28 10:18 發表

煮紅櫻桃蘿蔔前要刨皮嗎?

唔好玩啦,刨左重有剩咩,就咁食得架啦!佢d皮好嫩(你未食過咩?我的種子是你給我個bor!總之俾幾隻你試下~)
回復

ayclui 發表於 2008-2-28 12:00:09 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-2-28 11:46 發表

唔好玩啦,刨左重有剩咩,就咁食得架啦!佢d皮好嫩(你未食過咩?我的種子是你給我個bor!總之俾幾隻你試下~)

我認真o架
我都係最近收咗塊田先有得試種, 之前用盆種好快就屎咗 所以未食過...
俾幾隻我試下 --> 多謝啦,留比希希啦,小朋友食多d菜好呀
回復