玩玩下.迷岩@Andrew's Hybrid 3.1 (第二朵花)

作者: strawberry 發表于 2010-12-6 10:41:29
3532 44

貪得意也玩迷岩授粉, 玩玩下之下越玩越大, 好期望有一日會見到靚到嘩一聲o既花 ~

玩玩下出事名單: Amigo, Bright Eyes, California Gold, Cherry Berry, Cherry Sprite, conspicua, Country Christian, Country Justice, Doobly Different, Fantasy Tau, HCY's Blue Butterfly, HCY's Blue Nile, HCY's Joey, Hummer, leucotricha, Lisa, Mackenzie, Mercury, Ozark Jumbo Sundae, Ozark Petunia Edge, Ozark Pink Sunrise, Ozark Rosey Freckles, Ozark Rosy Tiger, Pink Sparkler, Psychedelic, Purple Soda, Rebecca, Sky High Sport, Spanish Belle, Tai Pink
strawberry 發表於 2010-12-6 10:45:37 |顯示全部樓層

Sinn. Andrew's Hybrid 1.1

經過漫長的日子, 由授粉, 收果莢, 播種子, 成長, 到現在有花開, 終於看見算是自己第一棵迷岩, 雖然花色很普通, 但那份成功感已蓋過一切. add10icon

樣子算是很像父本 Sinn. 'Fantasy Tau', 而母本是半重瓣的, 期望下一朵會有驚喜, 再觀察 ~ add12icon

父本 Sinn. 'Fantasy Tau' 開花照:
回復

GMT+8 發表於 2010-12-6 11:46:57 |顯示全部樓層
恭喜老爺, 賀喜老爺生左個面色紅潤既靚女!
回復

suzisan 發表於 2010-12-6 14:22:14 |顯示全部樓層

哈哈,是不是有準備擺酒席呢?恭喜恭喜。

當爹媽真的很不容易啦,我雜那些種子上個月才播,現在密密麻麻一堆,看著有些頭疼,不知道能不能堅持
回復

strawberry 發表於 2010-12-6 14:23:04 |顯示全部樓層
恭喜老爺, 賀喜老爺生左個面色紅潤既靚女!
GMT+8 發表於 2010-12-6 11:46

thanks~
呢個粉紅bb 都幾可愛o既, 不過點都唔及你個薯仔咁靚仔, 人見人愛
回復

strawberry 發表於 2010-12-6 14:25:48 |顯示全部樓層

很眼熟的花色,其實還蠻好奇父母本。 ...
suzisan 發表於 2010-12-6 14:22

謝謝 ~
這個bb 太普通, 不想要啊

母株是 Lisa, 半重瓣, 可惜好像遺傳不到 ...
回復

strawberry 發表於 2010-12-6 14:29:51 |顯示全部樓層

當爹媽真的很不容易啦,我雜那些種子上個月才播,現在密密麻 ...

說得對啊~
密密麻麻一大堆, 真的很頭疼, 所以最多只留數株, 其他唯有忍痛不要了 ~
回復

spinnet 發表於 2010-12-6 14:33:52 |顯示全部樓層
謝謝 ~  

母株是 Lisa, 半重瓣, 可惜好像遺傳不到 ...  ...
strawberry 發表於 2010-12-6 14:25

恭喜喎, 花色都唔錯呀.......
回復

adakong 發表於 2010-12-6 14:51:33 |顯示全部樓層
整番個士多啤梨系列LA!
回復

小酸豆 發表於 2010-12-6 15:22:49 |顯示全部樓層

當爹媽真的很不容易啦,我雜那些種子上個月才播,現在密密麻 ...

哈~ 我来帮你解痛
回復

strawberry 發表於 2010-12-6 23:56:01 |顯示全部樓層
整番個士多啤梨系列LA!
adakong 發表於 2010-12-6 14:51

add4icon 士多啤梨系列好女仔咁

幾時睇到 Ada's 系列o既花開呀?
回復

strawberry 發表於 2010-12-6 23:57:14 |顯示全部樓層
恭喜喎, 花色都唔錯呀.......
spinnet 發表於 2010-12-6 14:33

謝謝!
你都試下玩啦 ~
回復

suzisan 發表於 2010-12-7 14:21:46 |顯示全部樓層
謝謝 ~  

母株是 Lisa, 半重瓣, 可惜好像遺傳不到 ...  ...
strawberry 發表於 2010-12-6 14:25

不過lisa的花筒會有些瘦瘦長長呢。
自己的Sinn.BB,含辛茹苦大半年,都很美啦。
回復

GMT+8 發表於 2010-12-7 23:11:10 |顯示全部樓層
回復 5# strawberry

呢隻都唔錯呀, 千萬一要丟了她, 通常第一朵都kk地, 下朵好大機會半重,
其實番薯仔其他兄弟姊妹都好普通, 佢未開之前我都打定輸數, 點知開左有驚喜
回復

GMT+8 發表於 2010-12-8 00:08:18 |顯示全部樓層
回復 7# strawberry

一發起上來真係一發不可收拾, 剛剛又發了一個果莢, 很快會生的像小麥草add5icon

回復

cherrylwy 發表於 2010-12-8 01:05:13 |顯示全部樓層
好恐怖!
回復

strawberry 發表於 2010-12-8 10:16:35 |顯示全部樓層
不過lisa的花筒會有些瘦瘦長長呢。
自己的Sinn.BB,含辛茹苦大半年,都很美啦。 ...
suzisan 發表於 2010-12-7 14:21

對呀, 含辛茹苦養大它們, 總也不會覺得醜~
回復

strawberry 發表於 2010-12-8 10:20:16 |顯示全部樓層
呢隻都唔錯呀, 千萬一要丟了她, 通常第一朵都kk地, 下朵好大機會半重,
其實番薯 ...
GMT+8 發表於 2010-12-7 23:11

其實佢都唔算k, 第一次開, 花形已很不錯, 我都相信黎緊有機會開到半重瓣, 如果開多幾次都冇先至送俾人 ~

咁番薯仔算唔算係變異? 花色似唔似母本父本?
回復

strawberry 發表於 2010-12-8 10:24:00 |顯示全部樓層
一發起上來真係一發不可收拾, 剛剛又發了一個果莢, 很快會生的像小麥草
     ...
GMT+8 發表於 2010-12-8 00:08

個盒仔幾好! 夠平夠濶!
見種子能夠發到芽, 其實會好開心
因為結到果莢已經唔易, 播種子後亦唔一定發到芽 ...
回復

strawberry 發表於 2010-12-8 10:25:12 |顯示全部樓層
好恐怖!
cherrylwy 發表於 2010-12-8 01:05

OOO
證明 Cherry 已經成功解到迷岩毒~
回復

123下一頁