^^新新新手一問 ..

作者: growup18 發表于 2008-2-24 19:56:39
1357 7
近黎好想種下野, 又聽到紫羅蘭好易種, 所以好想試下~ ^^
希望前輩們, 能教教我呀!! ^^
問題就多左d, 但我都係想我的紫羅蘭健康咁成長~ ^^
請幫幫手~ ^^ thxxxx

1, 請問想用一塊新葉種時 .. 唔茶hi-fresh .. 係唔係唔得架??? ^^"
*(因我係種時, 我又未睇到hi-fresh這樣野! ^^")
2, 盆大是我係街市買既一盆紫羅蘭, 本身佢好大盆, 但後黎我發玩佢周邊既葉係插入去and有好多都係爛既 .. 所以忍心地整走左佢~ ^^"咁我咁做岩唔岩呢?? 因我聽人講, 盆花有爛既野, 都會影響成盆開既生長??!

近d睇~ ^^ 佢返黎後, 都開左4朵花啦~ 但第一朵開既時侯, 唔知係唔係我落肥 .. 謝左 ... 又要整走佢 .. -_-""

3, 盆花離開個盆口咁高, 岩唔岩呢??

4. 而其中一朵花個面好似爛爛地咁 .. ? 咁我點做好?
*(其他的花無事, 而且好健康 ^^)

5, ^^ 點解塊葉仔個邊會"謝謝"地既?? 係唔係唔夠d咩呢??

6, lee塊水種既葉仔 .. 夠唔夠健康呀?? 夠條件成長嗎?

7, 其實d石珠係有咩用架?? 疏水用?? 俾d根抓住?? or .. ^^"
8, 蘆薈洗唔洗用水沈左根先入泥架??
*(因有朋友俾左一珠(唔知係唔係咁叫)我, 但佢無根架^^)

真係好多呀, 真係用左大家好多時間^^ sorry呀~ ^^
請教下後輩呀~ ^^ plxxx ^^

growup18 發表於 2008-2-25 12:02:58 |顯示全部樓層
很心急呢 ...
回復

Oskar 發表於 2008-2-25 15:32:01 |顯示全部樓層
1, 請問想用一塊新葉種時 .. 唔茶hi-fresh .. 係唔係唔得架??? ^^"
*(因我係種時, 我又未睇到hi-fresh這樣野! ^^")
冇hi-fresh都冇所謂架~hi-fresh係for防根腐,殺菌,好多用途架
2, 盆大是我係街市買既一盆紫羅蘭, 本身佢好大盆, 但後黎我發玩佢周邊既葉係插入去and有好多都係爛既 .. 所以忍心地整走左佢~ ^^"咁我咁做岩唔岩呢?? 因我聽人講, 盆花有爛既野, 都會影響成盆開既生長??!
咁做冇錯
好像高左少少.. 可以低番d
可以不理,或者剪左佢
5, ^^ 點解塊葉仔個邊會"謝謝"地既?? 係唔係唔夠d咩呢??
塊葉仔有冇軟有冇爛?冇軟冇爛就問題 ..(其實係未插緊泥..? )
6, lee塊水種既葉仔 .. 夠唔夠健康呀?? 夠條件成長嗎?
就咁睇都ok~不過葉柄可剪短d..一吋到啦~
7, 其實d石珠係有咩用架?? 疏水用?? 俾d根抓住?? or .. ^^"
係未講緊日本珠石~定係珍珠岩 ? 兩者都可以溝入泥到作"梳 "水用, 又有保水的特性~
呢家野唔熟.. 都係過隔離多肉板問一問啦~ 不過我見我婆婆的蘆薈好粗生~成日生仔

回復

peeseela 發表於 2008-2-25 15:42:31 |顯示全部樓層
兩個盆都大左d, 換細小小啦.
回復

noel 發表於 2008-2-25 16:00:55 |顯示全部樓層
Hello 陳C9,或者我試吓答你丫~

可搽可唔搽,但要先待切ロ乾透才可做下一步

近d睇~ ^^ 佢返黎後, 都開左4朵花啦~ 但第一朵開既時侯, 唔知係唔係我落肥 .. 謝左 ... 又要整走佢 .. -_-""
你 "meet" 走 d 爛葉、老葉或枯葉嘅做法係啱,不過去葉後的植株如果巳經大縮水,咁最好換細盆種喇!   

其實植料的水平是以近盆頂的一圈為準(盆頂度下約lCM),而植株底部亦應該以此作水平。
咁樣棵花第時底葉老去,你只需加返d泥就ok~

*(其他的花無事, 而且好健康 ^^)
朵花巳經開到"撻"晒,剪咗佢囉~

睇唔到盆內情況喎......
塊葉仔 "淋" 有ニ個可能:1)佢想 bye bye  2) 塊葉上唔切水 (通常過多幾日就冇事 )

健康,不過葉柄可以再cut 短d~

珠石或珍珠岩作用疏水透氣兼保濕,對根糸生長有很大幫助~

*(因有朋友俾左一珠(唔知係唔係咁叫)我, 但佢無根架^^)
Sorry~ 我都未種過!!

回復

growup18 發表於 2008-2-25 20:55:07 |顯示全部樓層
真係十分多謝你地哦!!!
以為你地覺得我這新手煩 .. ^^"

塊葉仔係用泥黎種緊~ 但唔知係唔係d泥實得滯, 有你地講好似上唔切水, d泥乾乾地 ..
*(因我次次淋水都係3盆一齊攪既, 比較返, 葉他d泥係乾and個盆好輕^^")
今日睇到你地大力既回覆, 加左d水~ ^^ 希望無事啦~

水沈既葉仔, 又係今日cut短左d~ ^^
之前咁長, 係因驚佢塊葉掂到水 .. 呵呵~

係呢??!
點解要等葉仔個傷口乾左先可以用既??

d珠可係溝埋d泥黎用架?? ^^" 我開初以為放面就得~
thxx呀!!! 好彩有你地~

真係十分十分多謝你地哦~
回復

peeseela 發表於 2008-2-25 21:44:55 |顯示全部樓層
偒口未乾落泥容易感染.
回復

growup18 發表於 2008-2-25 22:12:54 |顯示全部樓層
哦~ ^^ 又學多樣野~
回復