請問呢棵植物係乜?

作者: 金盞花 發表于 2010-12-3 11:10:11
1146 12
我本種緊韭菜, 種吓種吓就見長出不知名植物, 未有將佢摘走, 想睇清楚係乜? 請指教

DSCN3396 (Small).JPG

DSCN3397 (Small).JPG
fnv234 發表於 2010-12-3 12:07:53 |顯示全部樓層
有D似龍葵
回復

金盞花 發表於 2010-12-3 12:38:31 |顯示全部樓層
係龍葵....搵d資料睇吓有乜功用, 見佢話整棵植物有毒, 亦話佢可治療疾病, 咁呢d都係由專家至識使用, 咁我要將佢摘走安全啦! 免得俾d街貓食咗出事.

多謝 fnv234 幫忙add6icon
回復

fnv234 發表於 2010-12-3 12:54:22 |顯示全部樓層
係龍葵....搵d資料睇吓有乜功用, 見佢話整棵植物有毒, 亦話佢可治療疾病, 咁呢d都係由專家至識使用, 咁我要 ...
金盞花 發表於 2010-12-3 12:38

上網睇過呢隻植物食得喎
以前番鄉下都係見人用呢隻草煲湯add3icon
回復

金盞花 發表於 2010-12-3 14:58:19 |顯示全部樓層
上網睇過呢隻植物食得喎
以前番鄉下都係見人用呢隻草煲湯
fnv234 發表於 2010-12-3 12:54

明白, 都見到話可食用及沖茶飲, 但自己唔識又唔懂得份量, 所以唔咁食用. 多謝提點
回復

fnv234 發表於 2010-12-3 18:54:36 |顯示全部樓層
明白, 都見到話可食用及沖茶飲, 但自己唔識又唔懂得份量, 所以唔咁食用. 多謝提點 ...
金盞花 發表於 2010-12-3 14:58

沖茶?
只要煮熟就食得架啦
回復

peter1953 發表於 2010-12-3 19:48:45 |顯示全部樓層
沖茶?
只要煮熟就食得架啦
fnv234 發表於 2010-12-3 18:54

龍葵最毒係生食佢綠色的果,因為有極濃的龍葵素,會使人中毒,但成熟後變了黑色就可以生食,仲甜甜地,嫩葉係可以煮食,不過味道濃烈,合口味會覺得好好味,鄉下人叫龍葵做大眼菜,間中在街市都有得買,買我就未試過,不過門前都有好多,有時都會用佢煮即食麵,味道都幾 特別。
回復

金盞花 發表於 2010-12-4 00:09:49 |顯示全部樓層
回復 7# peter1953

請問你係咪贈我木芙蓉嘅肥貓呀!
回復

peter1953 發表於 2010-12-4 20:24:47 |顯示全部樓層
回復 8# 金盞花

係呀,妳的木芙蓉生得好嗎?妳俾我的金盞花都就快開啦!
回復

金盞花 發表於 2010-12-5 11:22:05 |顯示全部樓層
回復 9# peter1953

浪費你一番心機~~~仲係一枝枝, 冇動靜, 都唔知點算, 又淋吓水, 等吓
回復

peter1953 發表於 2010-12-5 19:54:19 |顯示全部樓層
回復  peter1953

浪費你一番心機~~~仲係一枝枝, 冇動靜, 都唔知點算, 又淋吓水, 等吓 ...
金盞花 發表於 2010-12-5 11:22

咁我睇妳都係失敗啦!等明年四月啦,到時我再俾一批妳插枝,到年尾花期應該會開花,四月叫芽月,應該一定出芽喎?記得三月尾再找我啦。
回復

金盞花 發表於 2010-12-6 12:26:55 |顯示全部樓層
回復 11# peter1953

好呀! 試多次唔掂都認命啦! 你d金盞花點呀!得閒放上blog等我欣賞吓  我今年仲未落種, 等我種吓先
回復

peter1953 發表於 2010-12-6 16:37:04 |顯示全部樓層
回復  peter1953

好呀! 試多次唔掂都認命啦! 你d金盞花點呀!得閒放上blog等我欣賞吓  我今年仲未落種 ...
金盞花 發表於 2010-12-6 12:26

其實我都好瘀,早前在十月中買左半両韭菜種子落田種,本來我都唔記得有件咁事,不過見到妳的韭菜就記得到田中查看,結果係一棵都 無發芽..........
回復