大頭茶 ( 種子 發芽囉 -0- )

作者: 麥煞那 發表于 2010-11-27 17:37:58
4613 11

今日得閒冇野做走左上山 大頭茶開到成山都係 -0-

跟住手癢癢敲左的種子番屋企

以下說明關於我在分享版分享的種子分類
每一個代號代表在同一棵大頭茶收集的種子
亦同時代表種子的質素
發芽既時間 大概要1-2個月
如果收到種子既花友 將來的種子發芽
可以回來呢個post比個結果我 我會好開心架

我寄回給各位花友會有下面既其中3款
FreeSize ( 沒測試過 )
XL ( 新採既"大粒"種子 有催芽既 4/6 發到芽 冇催芽既 5/6 發到芽 )
L ( 沒測試過 )
old M ( 呢個post最初個陣採集既種子 有催芽既 4/6 發到芽 冇催芽既6粒全滅 )
M ( 沒測試過 )
S1 ( 沒測試過 )
S2 ( 沒測試過 )
XS ( 沒測試過 )

P.S 催芽方法在本版第5格
rice007 發表於 2010-12-10 19:48:33 |顯示全部樓層
今日得閒冇野做走左上山 大頭茶開到成山都係 -0-

跟住手癢癢敲左的種子番屋企

請問有冇大大試過由種 ...
麥煞那 發表於 2010-11-27 17:37

試過種

但唔發芽

回復

麥煞那 發表於 2010-12-10 21:44:28 |顯示全部樓層
回復 2# rice007

我係網上面 search 過  大頭茶應該係超級粗生既 o,o
    最好係全日照 發芽要3-5周

不過我都係落左一粒係泥度試緊 XD
    而家係盆泥度2星期
    其他都用信封袋起左
回復

mandywowo 發表於 2010-12-10 22:33:50 |顯示全部樓層
尋日行山我都見到佢地開左花...add6icon
我都執左d種子打算種下add4icon
回復

麥煞那 發表於 2011-2-11 22:24:46 |顯示全部樓層

埋個入泥個粒2個月都冇反應 宣佈失敗

今次認真再來過   
4日前 用吉吉島賣個的紙皮苗格 播左6粒種子

前日又比我搵到大陸的植林文章 裡面話大頭茶種子 大致上要咁樣處理
先揉去種子翅膀 放乾爽處保存 沙藏亦可
一月至二月間取出 先用50度溫水浸泡催芽
任其與溫水浸泡冷卻 24小時後撒種
再用浸濕乾草放在種子上面 或者用遮光布掩蓋大概至30%透光
發芽需時3周左右

於是我又搞左6粒落苗格

左邊個6格係4日前搞既 右邊個6格係跟大陸標準搞既

完成

回復

garyyeung 發表於 2011-2-11 22:45:24 |顯示全部樓層
Add oil...
回復

麥煞那 發表於 2011-3-23 19:17:40 |顯示全部樓層

之前落泥個12格種子搞左成個月都冇反應 ...... 每日噴水3-4次噴到手軟
我係3個星期前 嬲起上來 又上山採集左的種子
之後 照番之前個處理方法 6格就咁放係泥面 另外6格就用大陸標準 處理 再用 日Yen城 即棄抹塵布 蓋上
我之後又繼續噴水噴水噴水 等等等等 噴完又噴 等了又等 都係未出芽

前幾日突然好大霧 天氣又暖起上來
我今朝突然發現有料到
新採 就咁放係泥 既"大粒"種子 原來有的已經發左芽

之後 我打開左 蓋住紗布 個6格 同埋 蓋住 抹塵布個6格 發現有的都已經發左芽

右上個6格係個幾月前除左種翅 浸過暖水 蓋紗布既  (3粒已發芽 2粒冇反應 1粒失蹤)
右下個6格係就咁放上泥面既 (完全冇反應)

左上個6格係新採既"大粒"種子 就咁放係泥面 (4粒已發芽 2粒冇反應)
左下個6格係新採既"大粒"種子 除左種翅 浸過暖水 蓋抹塵布既 (1粒已發芽 1粒未確認 4粒冇反應)

右上個6格

再睇真的

左上個6格

左下個6格

今次發種子比預期中理想  ( 即係我又會有過多既幼苗 )
不過就未睇到 催芽 處理對發芽率 既影響
我覺得再睇左幾星期 可能未發芽既種子 都仲有機會發芽
回復

kwanyeehui 發表於 2011-3-23 19:28:26 |顯示全部樓層
上次我行魚則 魚涌 柏架山那條小徑, 沿途都見有好多這種大頭茶花.
回復

alextang 發表於 2011-3-24 12:49:42 |顯示全部樓層
;加油呀!等你好消息!
回復

newbie 發表於 2011-5-4 21:16:15 |顯示全部樓層
aiyo .. seems not easy to start from seeds.. hmmm... 點好.. hehehee....
回復

newbie 發表於 2011-5-4 21:18:42 |顯示全部樓層
alextang 發表於 2011-3-24 12:49
;加油呀!等你好消息!

由小苗種起 , 你話要種幾耐先有花呢 .. heheee
回復

031504 發表於 2011-5-5 01:10:04 |顯示全部樓層
newbie 發表於 2011-5-4 21:18
由小苗種起 , 你話要種幾耐先有花呢 .. heheee

可能真係要等好幾年,,,
不過都幾好,,,屋企有露台可以放出去種,,
等到老左果陣都可以賞花

我朋友的婆婆就係係露台種了白茶花,即係CHANEL女士最愛的白茶花,,真係靚到震!!
回復