有機泥???

作者: sandy_36hk 發表于 2008-2-22 09:41:16
6355 21
其實泥有冇分有機和冇機?
我係新手, 昨日想買有機泥, 那人說泥冇分有機和冇機, 買了一大袋, 唔知有幾多, 大約有五-六包細的份量, $30, 算唔算平呢?
heiheimama 發表於 2008-2-22 10:28:45 |顯示全部樓層
有機定義可以好專業,如果你問人咩係有機耕作講一日都講唔完.不過我估就泥而言,可以分科學泥同自己開的泥.科學泥就係去園藝店買回來即開即用的包裝泥,有齊肥料,種花一般都ok.但如果對種植品質有要求,就會自己買材料溝泥,各師各法,落化肥咪無機,落有機肥咪有機,就係咁.

如果你堅持要用有機泥,咁最好自己溝,因為化學泥一般有化肥,唔算有機.

順帶一提,見過花友/農友就咁買包泥炭土/Potting Mix回來直接種植,其實唔係好得.話明Potting Mix,其實係用來溝泥用的.

回復

sandy_36hk 發表於 2008-2-22 13:47:28 |顯示全部樓層
咁種自己會食的植物, 你地會用咩泥?
回復

igscip 發表於 2008-2-22 14:14:59 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-2-22 10:28 發表
有機定義可以好專業,如果你問人咩係有機耕作講一日都講唔完.不過我估就泥而言,可以分科學泥同自己開的泥.科學泥就係去園藝店買回來即開即用的包裝泥,有齊肥料,種花一般都ok.但如果對種植品質有要求,就會自己買材料溝泥,各師各法 ...

通常種一些食用的,好多人都話唔好用科學泥同埋化肥,就泥土而言,d人通常會點樣溝? 我係一個新手,好多野都唔係好識,想搵人敎下我。
回復

lammadick 發表於 2008-2-22 14:24:34 |顯示全部樓層
我又係新手...都很想知
希望多d高手比意見...謝謝
回復

nuage 發表於 2008-2-22 15:08:25 |顯示全部樓層
請問一般我們用的培養土是有機泥或是科學泥。 謝謝解答
回復

heiheimama 發表於 2008-2-22 16:41:59 |顯示全部樓層
原帖由 nuage 於 2008-2-22 15:08 發表
請問一般我們用的培養土是有機泥或是科學泥。 謝謝解答

成包咁買番來就用得的一定是科學泥,輕飄飄架嘛!

我自己開泥的習慣是黃花沙+唐泥+泥炭土+骨粉/花生麩.比例視乎種植品種而定.留意花生麩落左後要等起碼一個月才可種野,唔係會燒根.呢個組合沒有化學野,算是有機泥吧.

回復

lammadick 發表於 2008-2-22 17:08:31 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-2-22 16:41 發表

我自己開泥的習慣是黃花沙+唐泥+泥炭土+骨粉/花生麩.比例視乎種植品種而定.留意花生麩落左後要等起碼一個月才可種野,唔係會燒根.呢個組合沒有化學野,算是有機泥吧. ...

黃花沙是什麼來的??是黃色的泥嗎(山泥)??起樓用d沙??
泥炭土又是什麼呢??邊度有得買呢??...新手問題真多呢
回復

HoneyBees 發表於 2008-2-22 17:18:24 |顯示全部樓層
hei媽,你係邊到買沙?同幾多錢?
我都想自己開泥.

回復

heiheimama 發表於 2008-2-22 17:38:52 |顯示全部樓層
我是上次舖草皮時叫師傅幫我訂的.去過大埔問$45一包,有花友話陳平記平d.你可以找找舊post.
回復

nuage 發表於 2008-2-22 18:08:47 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-2-22 16:41 發表

我自己開泥的習慣是黃花沙+唐泥+泥炭土+骨粉/花生麩.比例視乎種植品種而定.留意花生麩落左後要等起碼一個月才可種野,唔係會燒根.呢個組合沒有化學野,算是有機泥吧. ...

多謝解答  但我還有一個問題請教,我買的培養土成份(該店農夫叔叔說)﹕99%有機泥+1%蛭石。請問這些培養土,當中的蛭石是否科學物,這些培養土因加了蛭石後,便不是有機泥嗎?
回復

heiheimama 發表於 2008-2-22 22:03:14 |顯示全部樓層
原帖由 nuage 於 2008-2-22 18:08 發表

多謝解答  但我還有一個問題請教,我買的培養土成份(該店農夫叔叔說)﹕99%有機泥+1%蛭石。請問這些培養土,當中的蛭石是否科學物,這些培養土因加了蛭石後,便不是有機泥嗎? ...

記憶中蛭石是培養土中白色一粒粒個d,屬於火山石(定係佢既副產品),很輕有細孔,用作疏水.簡言之可以算是石頭,不是化學野.

答埋之前有農友問什麼是黃花沙:冇錯,就是山邊都掘得到的黃泥,但買回來的品質會好d,疏水度高,自己去山未必咁易搵到.但黃花沙冇咩營養,所以要加泥炭土同肥.如果種不要太疏水的農作物,就要加埋塘泥調整一下.這些組合是我個人喜好,我知有些農友另有配方.

喂,答得好辛苦啦,d高手出來接力啦!我係初階農友咋!~

回復

ayclui 發表於 2008-2-22 22:08:10 |顯示全部樓層
希媽你咪係高手囉
回復

PACO 發表於 2008-2-22 22:11:56 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-2-22 22:08 發表
希媽你咪係高手囉

咪係囉! 你睇你個圖像隻手仲幾有勁
回復

heiheimama 發表於 2008-2-22 22:23:56 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2008-2-22 22:11 發表

咪係囉! 你睇你個圖像隻手仲幾有勁

明哥,你出來啦,你接力啦,我江郎才盡啦,你知我幾唔掂啦,教壞人呀!~
回復

PACO 發表於 2008-2-22 23:13:12 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-2-22 22:23 發表

明哥,你出來啦,你接力啦,我江郎才盡啦,你知我幾唔掂啦,教壞人呀!~

希媽呀!就係知你智識廣博過我麻!等我成機偷師至真
回復

nuage 發表於 2008-2-23 00:46:56 |顯示全部樓層
希媽"唔該哂"﹗ 答得好清楚詳細﹗

回復

lammadick 發表於 2008-2-23 10:09:27 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-2-22 22:03 發表

記憶中蛭石是培養土中白色一粒粒個d,屬於火山石(定係佢既副產品),很輕有細孔,用作疏水.簡言之可以算是石頭,不是化學野.

答埋之前有農友問什麼是黃花沙:冇錯,就是山邊都掘得到的黃泥,但買回來的品質會好d,疏水度高,自己去山未必咁 ...

多謝希媽...明白哂...
回復

carlo 發表於 2008-3-11 01:43:38 |顯示全部樓層
我用呢隻 :
回復

sandy_36hk 發表於 2008-3-11 02:22:07 |顯示全部樓層
在那買的,幾錢呀?   好大包
回復

12下一頁