JUPAS 選科

作者: EddieOR 發表于 2010-11-25 21:03:02
4618 12
終於執左 25 個選擇出黎,而家先知港大有「Department of Botany」
不過都冇用啦,UE 最好都係拎到 E,無緣…… add2icon
而家要開始衝刺,希望兩個 AL Subject 其一拎到個 B

oneonewe 發表於 2010-11-25 21:58:07 |顯示全部樓層
祝你成功!
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-26 08:56:28 |顯示全部樓層
UST bio 都幾好架,又唔難入,全D都ok.做乜唔選呀?
UE 最好都係拎到 E,UE min. 梗係要有E啦,否則入到U都會讀得好辛苦~ 除非你讀中文.
回復

八王爺 發表於 2010-11-26 09:39:15 |顯示全部樓層
佢唔係咁嘅意思。
HKU 的最低要求,UE 要有 D,無D,不能入HKU!
所以唔使揀HKU的科目。

老實講,哩個帖係我工作範圍,不便公開回答。
有事PM我。
回復

EddieOR 發表於 2010-11-27 16:58:58 |顯示全部樓層
UST bio 都幾好架,又唔難入,全D都ok.做乜唔選呀?
UE 最好都係拎到 E,UE min. 梗係要有E啦,否則入到U ...
jellyfishy 發表於 26-11-2010 08:56

冇讀 Chemistry add2icon
好多理科科目都選擇唔到
回復

花無知 發表於 2010-11-28 09:18:47 |顯示全部樓層
EddieOR ,原來咁年輕,無知姨姨鼓勵你,努力,加油,英文好重要唔衰得架,
我個仔的同學仔,高考手執2條b,就係衰左英文.
不過,有志者事竟成,佢自修英文,再來過,
入左大學班同學仔夾手夾腳一齊扯佢,
得左,入左理工.
努力!加油!
回復

EddieOR 發表於 2010-12-1 23:26:47 |顯示全部樓層
哈哈,原來理科考得優異,UE E 都可以入 6901 港大理學士,
不過我睇返過往成績,都要拎返 1 個 A 或 2 個 B,有 d 難度!
聽日就 deadline ,諗緊加唔加……唉! add9icon
回復

jellyfishy 發表於 2010-12-2 01:13:46 |顯示全部樓層
加埋啦~ 都係一個機會呀~
回復

EddieOR 發表於 2010-12-14 13:16:26 |顯示全部樓層

(1) 關於你d choice,你其實中意Computer science 多d定係 multimedia 野呀?

雖然兩個唔同,但兩個都鐘意

(3) 下圖係跟需唔需要面試重新排過次序,1 樓幅圖係跟興趣同能力去排,哈!
我見中大個 Computer Science Band B 都可以面試 =]
Band C 開始有 d 唔太想執,遲 d 放完榜再改……

回復

pianist_iris 發表於 2010-12-14 01:55:57 |顯示全部樓層

嗱老老實實喇,讀好d英文係超級重要呀下!

(1) 關於你d choice,你其實中意Computer science 多d定係 multimedia 野呀?
其實兩樣野好唔同ga wor

(2) HKU呢,樓上講得無錯,UE 無D 就基本上唔使諗啦。
而且聽講 UE 比重多d,咁計落對你無乜著數
(我讀HKU  BBA(IS)/BEng(CS) double degree,無理科底但英文B,可想而知個weighing)
6901 好多時都要IN ,咁會浪費左你band A 同 band B 的位置。

(3) 你第11個choice (cu computer science) 呢個位擺同唔擺似乎無分別,第日可以諗下調落D 定係調上D
有時A1 擺個難入D ge 都無壞,尤其你band A都無三大 (HKU, CU, UST)
但你UE 無信心,就不如擺cu computer science入Band A 搏下lor
我唔知佢使唔使interview,如果唔使的話放左AL 先擺上去都ok

(4) 最後一樣野,你自己重視U 定係淨係睇系ga?
我個人認為U 的排名重要過系,所以如果我係你,我會擺將UST CU 擺上D (當然你要自行考慮面試及收生分數的問題)
始終去外國或者報工,人地見到HKU CU UST 始終會impressed多過其他U (poly design 及hotel man 除外)。
我最近報Deutsche Bank,發現佢university education 的dropdown list 入面淨係得三大,咁你可想而知了

加油呀!!!
回復

八王爺 發表於 2010-12-14 09:52:22 |顯示全部樓層
都唔係咁悲觀嘅。
讀完first degree,讀個HKU, CU, UST 碩士 或 second degree咯。
有時係要走多啲彎路。
回復

pianist_iris 發表於 2010-12-14 14:40:12 |顯示全部樓層
Good ar! 排得好好呀咁
搏盡d 讀書啦咁!等你好消息!

我之前都有讀CA,最後C 左
O個年出太少excel 呀SQL o個d,唉~~~~ 本身我諗住B硬ga ma
回復

EddieOR 發表於 2010-12-15 16:46:10 |顯示全部樓層

我都有諗過我 CA 拎唔到 A、B、C……
學校上年最好都係得 C
不過,我知我一定得!
回復