有蟲蛀

作者: 超限戰 發表于 2010-11-23 21:47:46
1798 6
生菜苗有蟲蛀,發現係綠色既毛毛蟲,點算?
Chubby仔仔 發表於 2010-11-24 12:21:51 |顯示全部樓層
白色蝴蝶蟲, 我都養過一條, 長大了飛走咗喇! 唔想養就捉走佢啦!
回復

孖吉 發表於 2010-11-24 12:32:05 |顯示全部樓層
生菜苗有蟲蛀,發現係綠色既毛毛蟲,點算?
超限戰 發表於 2010-11-23 21:47

check 清楚啲,通常有幾條咖,睇吓附近的菜有冇蟲屎,人手捉哂佢地啦~
回復

超限戰 發表於 2010-11-25 22:08:14 |顯示全部樓層
白色蝴蝶蟲, 我都養過一條, 長大了飛走咗喇! 唔想養就捉走佢啦!
Chubby仔仔 發表於 2010-11-24 12:21

我見個條係綠色架...捉走左啦!
回復

超限戰 發表於 2010-11-25 22:11:58 |顯示全部樓層
check 清楚啲,通常有幾條咖,睇吓附近的菜有冇蟲屎,人手捉哂佢地啦~
孖吉 發表於 2010-11-24 12:32

條蟲係之後先出現架...初初淨係見到啲菜苗被蛀,完全見唔到有蟲架,啲苗都係得2cm高左右,
之後就突然發現有毛毛蟲約1cm...
回復

孖吉 發表於 2010-11-25 22:36:17 |顯示全部樓層
條蟲係之後先出現架...初初淨係見到啲菜苗被蛀,完全見唔到有蟲架,啲苗都係得2cm高左右,
之後就突然發現有 ...
超限戰 發表於 2010-11-25 22:11

如果唔留心睇,重以為你話啲菜蛀咗唔關啲蟲事添!

留心啲 check 吓啦,一定唔正一條咖,啲菜蟲有保護色,唔係咁易發現佢地,啲葉崩咗同埋有蟲屎就係佢地存在的証據
回復

超限戰 發表於 2010-11-27 21:35:19 |顯示全部樓層
如果唔留心睇,重以為你話啲菜蛀咗唔關啲蟲事添!

留心啲 check 吓啦,一定唔正一條咖,啲菜蟲有保 ...
孖吉 發表於 2010-11-25 22:36

今日有成七八條呀...捉晒但...啲菜都被蛀得七七八八...
回復