治食肉菌偏方 - 有待考證

作者: 八王爺 發表于 2010-11-23 17:04:10
3157 3
剛收到以下的信息,不知是真是假。

話說狄波拉的飛機師老公阿江之哥哥,在馬來西亞被食肉菌侵蝕,
    由小腿爛上大腿,醫生鋸完小腿,又鋸大腿,然後另一條腿又跟住
    潰爛,向上蔓延;正當群醫束手無策之際,一位奇醫獻了一方,看
    似平平無奇,但出現奇績,數劑之後,竟將惡菌殺清,埋口痊愈。

這次在香港相遇,阿江已將奇方交了給筆者(即亞樂),狄波拉好心腸,
囑亞樂將之公開,希望幫到人,現將這條奇方再轉給大家:-

杜仲五錢
  紅棗十枚
  黨參八錢
  熟地五錢
  杞子五錢

這五味並非煎藥,而係煲湯,即係與排骨或雞同煲。

注意:
如煲雞必須先除雞皮,份量隨意,煲好兩大碗湯,於飯前飲下,
每日一劑,直至潰爛埋口!

食肉菌近年已在世界各地出現,美、加、香港也有,這類細菌包括
海水中之弧菌、A型鏈球菌和B型鏈球菌....等,其中B型鏈球菌
普遍存在於人體腸內,向來平安相處,但由於濫用抗生素,導致細菌
突變,如人體免疫力降低,便被侵蝕。

在香港,此類球菌逐年上升,單是瑪麗醫院,去年便有五百多宗個案,
兩年來已有五人被食肉菌吃掉,又有數十人被惡菌入血、上腦。
hipo 發表於 2010-11-23 17:10:06 |顯示全部樓層
就算無法驗證, 當普通湯水喝也無壞!
回復

金盞花 發表於 2010-11-24 00:05:45 |顯示全部樓層

雖然我唔熟悉中藥, 見條方都係普通日常用料, 醫唔到都唔會食壞人, 如果真係可以治好食肉菌, 真係做福眾人.  食肉菌實在太可怕, 條方我會幫你傳開去, 等多d人知道, 不過希望唔好有人用得著.  謝謝
回復

寒蟬 發表於 2010-12-8 21:13:35 |顯示全部樓層

哈哈哈,王爺你咪信。
我只知道寫《阿樂救人秘方》一書的作者叫阿樂,但樂我就唔知啦。
中食肉菌一兩日內就死得(http://www.chp.gov.hk/tc/content/9/24/3780.html),點解可以鋸完又鋸,仲可以食幾劑"每日一劑"的藥,仲要係內服唔係外敷? 造謠者將人命當笑話,其心可誅。
回復