美x餅店的尼龍繩

作者: ayclui 發表于 2008-2-20 22:46:16
4011 26
大家去美x餅店買餅時實見過果條扁扁嘅尼龍繩, 我諗極都唔明 - 點解個個美x姐姐都可以好輕易咁"chok" 斷條尼龍繩? 我返屋企扯到氣咳都扯唔斷 到底有乜竅門呢? 有無人可以話我知?
heiheimama 發表於 2008-2-20 22:48:04 |顯示全部樓層
你唔見佢地有功架,要用陰力,拉弓咁,靜止,然後一下扯斷!
回復

lolo 發表於 2008-2-20 22:57:27 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-2-20 22:46 發表
大家去美x餅店買餅時實見過果條扁扁嘅尼龍繩, 我諗極都唔明 - 點解個個美x姐姐都可以好輕易咁"chok" 斷條尼龍繩? 我返屋企扯到氣咳都扯唔斷 到底有乜竅門呢? 有無人可以話我知? ...

想轉行呀
回復

ayclui 發表於 2008-2-20 23:01:01 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-2-20 22:48 發表
你唔見佢地有功架,要用陰力,拉弓咁,靜止,然後一下扯斷!

我見呀, 就係返屋企, 乜力都試過都扯唔斷, 好似傻婆咁...
話時話, 我覺得自己好似有d無聊, 但人要有好奇心先有進步嘛...所以我要繼續研究
回復

ayclui 發表於 2008-2-20 23:03:22 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-2-20 22:57 發表

想轉行呀

唔係呀lolo
不過呢個謎o向我個心仔裡面好耐啦..."心裡心裡有個謎, 難解, 難計...." (傻咗添)
回復

candyafr 發表於 2008-2-20 23:14:12 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-2-20 23:01 發表

我見呀, 就係返屋企, 乜力都試過都扯唔斷, 好似傻婆咁...
話時話, 我覺得自己好似有d無聊, 但人要有好奇心先有進步嘛...所以我要繼續研究

我贊成,許多新發明都是基於好奇心, 加油
回復

heiheimama 發表於 2008-2-20 23:24:21 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-2-20 23:01 發表

你要用番美x的繩至得wo,街買個d唔得架wo.
回復

ayclui 發表於 2008-2-20 23:28:52 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-2-20 23:24 發表

你要用番美x的繩至得wo,街買個d唔得架wo.

係呀, o岩o岩食緊佢個蛋白脆脆蛋糕, 好好味o架...
條繩比我扯到畸哂形 努力, 努力中!!!
回復

lolo 發表於 2008-2-20 23:38:43 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-2-20 23:28 發表

對個蛋糕興趣大d     係咪大蛋糕嚟架     聽日買嚟試吓先  

回復

connie925 發表於 2008-2-20 23:42:53 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-2-20 23:28 發表

喂 K 咗形就唔得架叻,揾過第條啦................
回復

ayclui 發表於 2008-2-20 23:59:00 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-2-20 23:38 發表

對個蛋糕興趣大d     係咪大蛋糕嚟架     聽日買嚟試吓先  

唔算大, 約8吋直徑, 幾簡單好味o架...
回復

ayclui 發表於 2008-2-20 23:59:56 |顯示全部樓層
原帖由 connie925 於 2008-2-20 23:42 發表

喂 K 咗形就唔得架叻,揾過第條啦................

connie925, 揾過第條要再買蛋糕o架....你買比我o地食啦
回復

Fonica 發表於 2008-2-21 00:05:22 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-2-20 23:59 發表

connie925, 揾過第條要再買蛋糕o架....你買比我o地食啦

係咪見到個post都有份呀
回復

ayclui 發表於 2008-2-21 00:08:50 |顯示全部樓層
原帖由 Fonica 於 2008-2-21 00:05 發表

係咪見到個post都有份呀

connie925 比餅咭我o地得o架啦, 攞餅呢d粗重o野, 同食餅呢d肥膩o野等我o地 "哽" 咗佢啦, 大家咁熟無計嘅...
回復

jellyfishy 發表於 2008-2-21 00:09:32 |顯示全部樓層
其實我以前都好似你咁, 每次買完美x d cake都會chok chok chok... 但係都係未試過chok到.
chok不斷, 理還亂~
回復

ayclui 發表於 2008-2-21 00:10:56 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-2-21 00:09 發表
其實我以前都好似你咁, 每次買完美x d cake都會chok chok chok... 但係都係未試過chok到.
chok不斷, 理還亂~

唔知直接問姐姐, d姐姐會唔會so我呢? 下次試下先 ~
回復

connie925 發表於 2008-2-21 00:13:13 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-2-20 23:59 發表

無問題 不過要等喎........
回復

connie925 發表於 2008-2-21 00:17:20 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-2-21 00:08 發表

connie925 比餅咭我o地得o架啦, 攞餅呢d粗重o野, 同食餅呢d肥膩o野等我o地 "哽" 咗佢啦, 大家咁熟無計嘅...

唔得,唔得,就係咁熟先至唔可以難為你,比 D 耐性啦............
回復

蛀米虫 發表於 2008-2-21 09:50:42 |顯示全部樓層
我好似見佢地係有law個小工具架.
回復

trust_fl 發表於 2008-2-21 10:02:37 |顯示全部樓層
heehee~~ 我真係問過美x 姐姐呀~ 佢地話個"橋"妙查實係繩同繩互界呀~
斷既原理係一條繩拉直~ 咁另一條繩界落去~ 一chok~ 咁就斷呀~~
不過我返到屋企勁試都試唔到呀~ 但問咗幾個餅舖姐姐都係咁講~ 可能功力無佢地咁深厚呀~~
回復

12下一頁