關於VFT要冬眠的幾個重要問題

作者: gtrnismo 發表于 2008-2-20 19:01:25
3110 18
看過兩位有份量既版主爭議後, 我覺得自己真系孤陋寡聞, 但亦增添了不少知識。

頂, 原來我就系最無知果位, 我將可能系冬眠僅既VFT囉左做基肥﹗

首先多謝兩位的提醒

以下是我的幾個問題:
a) 我想問下各位VFT係咩情況下會冬眠 (溫度, 濕度光度等)?
b) 冬眠時應如何照顧?
c) 冬眠跟死掉的分別: 如何判斷?
d) 冬眠後應該如何讓他回春?
e) 有冬眠和無冬眠的VFT於過冬後有分別嗎?
f) 有不冬眠的VFT嗎?
g) 版主說VFT的原產有雪, 那麼是那裡呢?
h) 那一種VFT最適合香港的氣候, 最容易種植呢?
i) 除了屈人錢精漏水還有其他代替水嗎? 雨水都會瓜嗎? 那麼室外怎樣種?
j) 有方法自制精漏水嗎? 就好像玩魚自制Co2一樣...

有請各位高人解答

sundewrex 發表於 2008-2-20 22:37:00 |顯示全部樓層
Welcome you gtrnismo

請看看這個先,再有不明白也可再問
http://dionea.homestead.com/nonexistent.html
以上只是例子,末必適用各位,而我傾向當休眠時不浸水.

Thanks for your post!

回復

nick 發表於 2008-2-20 23:21:38 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-2-20 19:01 發表
有請各位高人解答

我唔係高人,不過因為自己d夾既問題,都找左好多資料看,兩位版主又pm同打電話過水比我,等我呢個低人低手答少少呢幾日聽埋睇埋既野

a) 我想問下各位VFT係咩情況下會冬眠 (溫度, 濕度光度等)?
溫度太凍就眠。

b) 冬眠時應如何照顧?
見兩位版主的不同方式。

c) 冬眠跟死掉的分別: 如何判斷?
眠既時間會枯剩中間幾片最後生既葉,跟住幾個月眠緊既時候唔再生又唔再枯,你可以見到棵夾個心仲係綠色既,如果挖出黎就見泥下面仲係好青靚白淨,無想枯既氣息。
死就係咁枯葉,枯到落心。

d) 冬眠後應該如何讓他回春?
等春天暖返自己會醒。

e) 有冬眠和無冬眠的VFT於過冬後有分別嗎?
有人話夾第一年唔洗眠,第二年或第三年眠一下比較好。

f) 有不冬眠的VFT嗎?
有,不過有人話一次都無眠過既夾種唔耐。

g) 版主說VFT的原產有雪, 那麼是那裡呢?
等版主答。

等版主答2。

i) 除了屈人錢精漏水還有其他代替水嗎? 雨水都會瓜嗎? 那麼室外怎樣種?
我都用屈銀紙蒸餾水,方便,都唔太貴...雨水ok。

j) 有方法自制精漏水嗎? 就好像玩魚自制Co2一樣...
台灣有所謂 OR水機,可以淨化水喉水咁話。
自製蒸餾水好容易je,不過就麻煩,或者用好多柴火law,不要用屈銀紙。

回復

中豬毒者 發表於 2008-2-20 23:44:25 |顯示全部樓層
唔想買精漏水,可以用純水機。不過,純水機做一份水要浪費幾份水。
回復

cross 發表於 2008-2-21 00:51:09 |顯示全部樓層
好像....都是同一種來..只是唔同個體
例子..我同姚明都係中國人...但佢生得較高大..較高大的個體..
所以..氣候的適合應該差不多吧

山水溪水..未被處理的就可以..有天台有地方..儲雨水是一個不錯的方法之一

有錯請更正
回復

sundewrex 發表於 2008-2-21 07:52:27 |顯示全部樓層
大部份的Q&A也都可以在這裏找到的.
http://www.sarracenia.com/faq/faq2000.html

rex

回復

gtrnismo 發表於 2008-2-21 15:06:12 |顯示全部樓層

10萬分感謝

真係好寶貴既意見, 經驗同埋有耐性有心既答案。

好高興認識各位, 感我好肯定我曾經把一個活生生既一條好漢當死屍感埋係泥底。
"如果挖出黎就見泥下面仲係好青靚白淨,無想枯既氣息。"

因為我所有植物都會用金魚水(魚屎水)溝雨水林, 我有儲雨水種野既習慣。而且我每次沖涼D水未熱我都會裝起尼養水後落缸, 一個cycle後又可以林水耕作。

中學時一個土耳其老師曾經講過﹐ 有D國家會為1桶食水而開戰, 可以為藍天打氣之余又可以節省幾雞打下拳皇, 希望大家都支持下
thank you

btw, 其實我多種香草的, 多多指教
回復

cross 發表於 2008-2-21 20:23:36 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-2-21 15:06 發表
真係好寶貴既意見, 經驗同埋有耐性有心既答案。

好高興認識各位, 感我好肯定我曾經把一個活生生既一條好漢當死屍感埋係泥底。
"如果挖出黎就見泥下面仲係好青靚白淨,無想枯既氣息。"

因為我所有植物都會用金魚水(魚 ...

水方面其實係有咁純得咁純有咁自然得咁自然就可以..
唔知咁講岩唔岩呢
回復

gtrnismo 發表於 2008-2-22 11:34:09 |顯示全部樓層

其實點解要純呢?

原帖由 cross 於 2008-2-21 20:23 發表

水方面其實係有咁純得咁純有咁自然得咁自然就可以..
唔知咁講岩唔岩呢

我意思係點解呢種植物要純而其他吾洗純既?
其實如果吾純的話呢種植物會因咩而死架?
回復

gtrnismo 發表於 2008-2-22 11:48:26 |顯示全部樓層

再感激的的答案

原帖由 nick 於 2008-2-20 23:21 發表

我唔係高人,不過因為自己d夾既問題,都找左好多資料看,兩位版主又pm同打電話過水比我,等我呢個低人低手答少少呢幾日聽埋睇埋既野

溫度太凍就眠。

b) 冬眠 ...

我想問關於自制水的問題

精漏水的制作原理好簡單, 但如何設計1個適合種植用既迷你精漏器確實頭痛
我吾想再買貴水, 錢吾係問題, 但最僅要平
回復

nick 發表於 2008-2-22 11:49:34 |顯示全部樓層
其他植物都用根來吸水中既礦物質
食蟲植物d根唔受得礦物質,會爛根死,
食蟲植物主要係靠太陽同昆蟲來生存既。
回復

nick 發表於 2008-2-22 11:52:55 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-2-22 11:48 發表

我想問關於自制水的問題

精漏水的制作原理好簡單, 但如何設計1個適合種植用既迷你精漏器確實頭痛
我吾想再買貴水, 錢吾係問題, 但最僅要平 ...

難呢,因為唔只要除沙石,仲要除礦物質...
回復

orchids 發表於 2008-2-22 11:59:46 |顯示全部樓層
我都係種食虫新手,但其他植物都有D耐鹽有D唔耐鹽,我估食虫唔多耐鹽份,又中意acidic 植料,咁蒸餾水冇乜鹽份又係acidic.
如果我講錯,請指正!
回復

nick 發表於 2008-2-22 12:11:44 |顯示全部樓層
我話礦物質咪一竹篙打埋你d 鹽 law

我估酸都同礦物質含量有關吧??會唔會泥土本來就係酸架呢??
回復

orchids 發表於 2008-2-22 13:01:56 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-2-22 11:48 發表

我想問關於自制水的問題

我吾想再買貴水, 錢吾係問題, 但最僅要平 ...

自制去除鹽份的水,可以用蒸餾方法,但都要用D野去煲水,先至有水蒸氣.可以用ion exchange resin 吸左D鹽份,但包ion exchange resin 唔平,好似薄膜透析都得,但係都要買部機.
我自己買蒸餾水用,可能我種得少,唔太貴,有時超市特價2樽5~6公升二十幾蚊.我在工作的地方買蒸餾水飲,30蚊18.9公升包送貨.
回復

orchids 發表於 2008-2-22 13:11:30 |顯示全部樓層
原帖由 nick 於 2008-2-22 12:11 發表
我話礦物質咪一竹篙打埋你d 鹽 law

我估酸都同礦物質含量有關吧??會唔會泥土本來就係酸架呢??

我係打字打得慢,唔知你已經答左姐,唔好意思!不過我講的鹽不是只是餐桌鹽,而是泛指礦物鹽.

回復

cross 發表於 2008-2-22 19:42:20 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-2-22 13:11 發表

我係打字打得慢,唔知你已經答左姐,唔好意思!不過我講的鹽不是只是餐桌鹽,而是泛指礦物鹽.

應該係很多食蟲植物生長地方土地較貧瘠
根部幾乎變成只吸水吧
礦物鹽的吸收就演化成食蟲器官做
應該是這樣吧
說錯說少請大家補充
回復

gtrnismo 發表於 2008-2-23 00:31:49 |顯示全部樓層

非常清楚

原來如此

睇尼要係公司tart翻D水用了
回復

nick 發表於 2008-2-23 15:22:03 |顯示全部樓層
真係好,有得返公司tart,
我公司以前都有得tart,不過裝修過後轉左用部水喉水過濾機
回復