返回列表 發新帖

大量 A60殺入花墟呀, 快d去呀, 好多人賣呀 !!

作者: nickyhk 發表于 2008-2-20 11:31:13
3459 35
cheong 發表於 2008-2-21 09:29:40 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-2-20 21:50 發表
有呀,好忍手地買了兩大盆,其實要唔哂,但又唔捨得.呢批貨好似幾好,植株型態都好士正!

我尋日係淘大見到同你呢盆一樣, 好似$48, 差d買左. 仲有一盆係白色花o既, 都好靚架.
回復

lolo 發表於 2008-2-21 10:08:28 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-2-21 09:23 發表

又幾好樣喎...不過我都係果句: 要清窗台!!!!

清個窗台後     想種d嘜嘢呀 ???
回復

lolo 發表於 2008-2-21 10:10:41 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-2-21 09:27 發表

我未種過,不過在大埔海濱公園見過一大堆,應該不是難種的品種.

公園種 d葉麻麻    花就勁多勁靚
回復

肥坨坨 發表於 2008-2-21 10:27:40 |顯示全部樓層
都想去抢点回来啊。 羡慕香港花友,大把机会啊
回復

gloomyhk 發表於 2008-2-21 10:30:31 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-2-21 09:27 發表

我未種過,不過在大埔海濱公園見過一大堆,應該不是難種的品種.

我朋友都俾左啲我種呀,幾易種
但我就仲未種到有花 ...
回復

mcyan 發表於 2008-2-21 11:44:12 |顯示全部樓層
我今朝去咗呀,買咗五盆呀~~~
回復

樂峰寶箱 發表於 2008-2-21 12:01:43 |顯示全部樓層
忍不住了 ,我今晚去...thanks
回復

candyafr 發表於 2008-2-21 18:38:25 |顯示全部樓層
原帖由 mcyan 於 2008-2-21 00:21 發表

第三張果盆係咩花黎架,D葉好特別呀。

我都唔知名,只覺得d葉好靚, d花就好普通啦...........
回復

candyafr 發表於 2008-2-21 18:40:05 |顯示全部樓層
原帖由 happyfusby 於 2008-2-21 00:24 發表

what is the flower no of your photo 0165.jpg?

is it flower no 369?

i don't know, it does not have name
回復

candyafr 發表於 2008-2-21 18:42:35 |顯示全部樓層

謝謝, 不過bun bun幅圖是黄花,希望可以種到佢開花啦
回復

nickyhk 發表於 2008-2-22 22:48:19 |顯示全部樓層
原帖由 肥坨坨 於 2008-2-21 10:27 發表
都想去抢点回来啊。 羡慕香港花友,大把机会啊

要我帶去大陸給你嗎.哈哈
回復

heiheimama 發表於 2008-2-22 23:02:51 |顯示全部樓層
原帖由 candyafr 於 2008-2-21 18:42 發表

謝謝, 不過bun bun幅圖是黄花,希望可以種到佢開花啦

如果你買的是Streptocarpus(你提供的串法其實似不對,也找不到圖鑑),就不是相中的海豚花.我會估係海豚花係因為上次去bunbun見到人亂插牌插左落去. 如果你的是菫蘭, 應該只有三至四塊葉, 而且呈長形,對嗎?bunbun經常亂放小苗,又亂插牌, 就咁睇相不可作準!

回復

candyafr 發表於 2008-2-22 23:12:49 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-2-22 23:02 發表

如果你的是Streptocarpus(你給的串法其實似不對,也找不到圖鑑),就不是相中的藍花. 菫蘭的葉很長,是嗎. 她的種法和av有少少不同,要留意.

希媽,

我都是抄bun bun的名,咁咪即係又唔啱..............不過唔緊要啦, 但可否告訴這花花是如何種呢?thanks
回復

貓貓 發表於 2008-2-23 00:36:59 |顯示全部樓層

我種緊,唔算難種,不過泥土要好疏水個隻。

唔好俾 d 葉點到 d 泥,一濕水就爛,我而家用樹皮鋪係泥面隔住,連綿雨後 d 葉就會好似大埔海濱公園 d 葉咁退色。

呢個天氣種係室外都得,夏天就要搬返入屋涼冷氣,office 都可以種得好靚。

可以用扦插方法繁殖,穩定後一落花肥就好快開花。

種到可以比圖中的 size 大一,兩倍。

P2220029 resize 640.jpg

評分

查看全部評分

回復

george 發表於 2008-2-23 03:52:09 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-2-23 00:36 發表

唔好俾 d 葉點到 d 泥,一濕水就爛,我而家用樹皮鋪係泥面隔住,連綿雨後 d 葉就會好似大埔海濱公園 d 葉咁退色。

呢個天氣種係室外都得,夏天就要搬返入屋涼冷氣,office 都可以種 ...

種得好有心機,好靚呀!
回復

candyafr 發表於 2008-2-23 16:05:53 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-2-23 00:36 發表

呢個天氣種係室外都得,夏天就要搬返入屋涼冷氣,office 都可以種 ...

真是好靚,我要加油,謝謝分享
回復