太多花,使唔使cut咁D?

作者: maywong918 發表于 2008-2-19 01:47:33
1226 7
我盆花越開越多,仲有好多同又生左兩支花芽.由於自己係新手 ,買時花店D人話開花時唔使落肥,所以一直沒落到. 後來嚮呢度問左話要落肥,咁我之前一直無落肥,而家又咁多花,我使唔使cut咁D呀?我驚盆花扯得太盡會......
盆花仲有個側芽,之前D前輩話等花開完先一齊cut芽,換泥.我見D花係咁開都唔知几時開完?驚個側芽到時太大同會唔會扯晒D肥?

好多花

好多花

新花芽

新花芽

側芽

側芽
linlin 發表於 2008-2-19 05:03:43 |顯示全部樓層
So many flowers, so pretty... where did you buy it?
回復

fannychan922 發表於 2008-2-19 08:46:26 |顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

根據我的經驗,你現在可以每兩星期加點很薄的肥料,因我那盆長開長有的av都開了差不多2個月,我都有加肥給她。
側芽方面,你不用擔心,等佢再大d再cut都未遲,因為數量不多,應該不會耗大多的養份。
回復

maywong918 發表於 2008-2-19 12:15:36 |顯示全部樓層
原帖由 linlin 於 2008-2-19 05:03 發表
So many flowers, so pretty... where did you buy it?

我住上水,所以嚮石湖墟花店買既,都好便,一個"金銀潤"!   不過我見盆花外面包住張紙有繽繽既名.
仲有嚮我買花呢間花店附近有一間賣蘭花既聽講几多同几便 有興趣可以去睇睇!
  仲有唔該晒fannychan922, 因為我之前沒落肥, 所以比較擔心,我見D葉有少少黃,唔知係唔夠肥定唔夠光? 因之前太凍,我一直放嚮廳度.
回復

fannychan922 發表於 2008-2-19 13:17:32 |顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

你把它放在廳避寒的做法不錯,但可能會唔夠光,所以可以在早上和上午放在陽光較充足的地方,等你放工回家後,再收回來,雖然係煩左少少 ,但為左d花花,值得考慮一下
回復

比得大帝 發表於 2008-2-19 13:59:21 |顯示全部樓層
原帖由 maywong918 於 2008-2-19 01:47 發表
我盆花越開越多,仲有好多同又生左兩支花芽.由於自己係新手 ,買時花店D人話開花時唔使落肥,所以一直沒落到. 後來嚮呢度問左話要落肥,咁我之前一直無落肥,而家又咁多花,我使唔使cut咁D呀?我驚盆花扯得太盡會.. ...

真係唔抵得你, 多花到要cut, 可憐 我的每盆只得一朶咁大把
回復

maywong918 發表於 2008-2-19 14:37:00 |顯示全部樓層
原帖由 fannychan922 於 2008-2-19 13:17 發表
你把它放在廳避寒的做法不錯,但可能會唔夠光,所以可以在早上和上午放在陽光較充足的地方,等你放工回家後,再收回來,雖然係煩左少少 ,但為左d花花,值得考慮一下 ...

係呀,我呢兩日見回暖,我日頭都將盆花擺嚮窗台,晚上擺返入廳  不過我個窗向東,淨係早上見到少少太陽 不過我估都夠喇卦?我之所以買AV就係因為唔使太多陽光同D花又靚又多唔同顏色,品種. 不過現屆段我淨係得一盆!因為自己唔識種,驚... 所以都係拿D經驗先.
不過每次見到D前輩既貼圖,: 見到D靚靚花都好想立即去買多几盆返來!
睇來我都係中晒毒囉!
回復

maywong918 發表於 2008-2-19 14:47:36 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-2-19 13:59 發表

真係唔抵得你, 多花到要cut, 可憐 我的每盆只得一朶咁大把

o下?唔好咁講喇,我乜都唔識,淨係唔想盆花呱咋! 我几中意盆花, 因為覺得D花都几特別,不過我唔知乜名? 係咧,有無人可以講我知呀?
回復