香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(咸食)中式 自制羊肉串

自制羊肉串

作者: hellokitty_971 發表于 2010-11-16 01:21:24
2288 6

我食完呢個, 超級愛呀 monkey (70).gif , 所以搵左d資料, 自己試下整 pig (77).gif

不過無食譜無份量呀, 都唔知算唔算食譜介紹, 但係好想分享 mato (26).gif

買左 竹枝,  香料有 (花椒粉, 碎孜然或粉, 碎茴香或粉, 辣椒粉),
唔好漏左羊肉呀 samwoo (1).gif samwoo (1).gif

用少少鹽奄好羊肉, 串好晒, 落炭點火開爐(唔使好大火嫁)~

一邊燒一邊灑適量既香料, 掃下食油, 多灑孜然碎正呀,
味道有7成似架 1819624404.jpg 1819624404.jpg

大家來食啦, 喂 ^0^)/

(用豬腩排, 都好好味) 1188212923_574534.gif

評分

查看全部評分

prodorothyhkg 發表於 2010-11-16 07:31:19 |顯示全部樓層
冇鹽,呀汪同嬌嬌有冇得食呀?
回復

cklife 發表於 2010-11-16 08:43:39 |顯示全部樓層
唔只味道似,個樣都好似....引死人.....~~~~~~~~~~~~~~我要戒口呀.........
回復

hellokitty_971 發表於 2010-11-16 10:34:42 |顯示全部樓層
冇鹽,呀汪同嬌嬌有冇得食呀?
prodorothyhkg 發表於 2010-11-16 07:31

冇鹽都無得食add12icon
回復

SSL200507 發表於 2010-11-16 10:40:21 |顯示全部樓層
回復 4# hellokitty_971

Very tasty.  I can join as I don't need to 戒口!  

Yummy!  Thank you.
回復

fianfumy 發表於 2010-11-16 11:38:35 |顯示全部樓層
yummy  ...我好鐘意食羊呀 ...
回復

candyafr 發表於 2010-11-16 12:17:59 |顯示全部樓層
好味啊..........不過我免羊啊
回復