秋冬季喝胎菊

作者: candyafr 發表于 2010-11-14 14:19:45
6551 12
最近天氣亁燥,宜暍菊花............但杭菊,貢菊很易生虫。自從幾年前飲過胎菊之後,我一直有間中喝下,原來它有很多好處

清熱降火,養肝明目,美容養顏,調整血脂,秋日觧燥,冬天清火

評分

查看全部評分

candyafr 發表於 2010-11-14 14:31:34 |顯示全部樓層
做法:
胎菊10粒
熱水適量

1. 先用熱水冲洗胎菊,棄去此水不要
2. 再用熱水加入胎菊,浸泡l會,可分隔出菊花水飲用
3. 重覆2至胎菊冇味為止
回復

cklife 發表於 2010-11-14 15:39:40 |顯示全部樓層
喔...要十粒喔...我飲溪黃草茶都有加,不過加得少D....下次加多幾粒先...
回復

candyafr 發表於 2010-11-14 22:09:06 |顯示全部樓層
喔...要十粒喔...我飲溪黃草茶都有加,不過加得少D....下次加多幾粒先...
cklife 發表於 2010-11-14 15:39

十粒係單獨冲啊............溪黃草茶係乜黎茶?
回復

cklife 發表於 2010-11-15 08:57:34 |顯示全部樓層
十粒係單獨冲啊............溪黃草茶係乜黎茶?
candyafr 發表於 2010-11-14 22:09

係似茶葉既野,香港少地方賣,大陸好多地方有。

清肝解毒既....夜訓肝火盛,幾好架...

我試過喉嚨發炎飲左好番,唇瘡初起又OK。

去旅行我仲會加埋紫蘇葉同薑做茶包,每一焗一包,因為佢對腸胃炎都有幫助,加生薑紫蘇可解海鮮毒,風寒感冒初起又可以頂得下。

真係幾好,問題係香港無乜地方賣,比較難搵。
回復

LLGG 發表於 2010-11-15 11:44:29 |顯示全部樓層

我都有飲胎菊架~
我自己本身好熱氣, 以前間唔中會去藥材舖買d菊花(黃色好大朵果d)焗嚟飲, 但成日要焗好耐先出味...後來睇報紙介紹胎菊好快出味又'come'沖, 咁咪買d嚟試囉. 我問過中醫胎菊同其他菊花又咩唔同 (因為胎菊貴d), 佢話其實都有清熱作用, 係胎菊比較寒涼d, 唔係人人啱飲. 講真實際上對我既熱氣有無用就唔知, 咁平時响公司飲得茶多咪當轉吓口味囉.
我自己通常用20-25粒胎菊(搵茶袋入住), 用熱水沖洗一下, 放入保溫杯泡成日都仲有味.
另外, 如果响屋企有時間, 用胎菊+無花果煲20分鐘, 熄火後再焗5分鐘, 之後加入黑糖飲就可以.

又同大家分享吓, 我本身响開大陸既家x福, 沃x瑪度買, 散裝/預先包裝好既都買過, 我覺得質素同味道分別唔大, 最平大約係人仔0.3x(毫)一克, 唔知香港買既又點呢?? (因為我未買過)
回復

vivi2009 發表於 2010-11-15 12:14:41 |顯示全部樓層
飲胎菊都幾好架~我經常返N更,肝火盛,同事介紹胎菊十杞子放入保溫杯焗嚟飲~清熱明目
回復

candyafr 發表於 2010-11-15 20:43:02 |顯示全部樓層
係似茶葉既野,香港少地方賣,大陸好多地方有。

清肝解毒既....夜訓肝火盛,幾好架...

我試過喉嚨發炎 ...
cklife 發表於 2010-11-15 08:57

明白啦,有機會我都試下先, 謝謝
回復

candyafr 發表於 2010-11-15 20:49:03 |顯示全部樓層
我都有飲胎菊架~
我自己本身好熱氣, 以前間唔中會去藥材舖買d菊花(黃色好大朵果d)焗嚟飲, 但成日要焗好耐先 ...
LLGG 發表於 2010-11-15 11:44

我係深圳茶藝x園d鋪頭買, $10人民幣1両.................. 香港要$30港幣1両啊...........
回復

candyafr 發表於 2010-11-15 20:52:48 |顯示全部樓層
飲胎菊都幾好架~我經常返N更,肝火盛,同事介紹胎菊十杞子放入保溫杯焗嚟飲~清熱明目 ...
vivi2009 發表於 2010-11-15 12:14

我無加杞子啊,有時覺得天氣再乾d, 就再加蜜糖一齊飲............

另一秘方,就係土耳其無花果亁加美國梨乾,加少少南北杏,一齊叮45分鐘,超潤又甜
回復

vivi2009 發表於 2010-11-15 22:39:58 |顯示全部樓層
咁多材料,一定好好味
回復

candyafr 發表於 2010-11-16 11:31:17 |顯示全部樓層
咁多材料,一定好好味
vivi2009 發表於 2010-11-15 22:39

係啊,對自己好d吖嗎
回復

vivi2009 發表於 2010-11-16 18:38:04 |顯示全部樓層
我on shift十通霄,係要對自己好d
回復