香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(甜食)西式 Macaroon

Macaroon

作者: kinkitotoro 發表于 2010-11-13 11:37:41
8782 9

Macaroon

食譜如下 :
杏仁粉:  25g
綠茶粉: 3g (可改可可粉 或粟粉造原味)
糖粉: 38g (即係糖霜)

===將以上粉類過篩備用===  心得:先將糖粉及綠茶粉過篩,再過杏仁粉。因為杏仁粉有時會塞o左個篩。篩杏仁粉時用手撥杏仁粉會較快!
蛋白 :  23g (隔唔隔夜都得!今次我就冇隔啦!)
砂糖:  23g

1. 將蛋白打至起泡,加入砂糖後打成忌廉狀。
呢個step如果打得唔夠,唧出黎會瀉身,成品較為扁身。如果打得太起,唧出來時會有紋,成品表面不夠平滑。今次我就打至有蛋白有少少紋,反轉會掉下,但不會有很多蛋白霜黏在打蛋器上。有點像打至5-6成的忌廉。
2. 將過篩o既粉類分兩次加入拌勻。
拌勻時不用像做海綿蛋糕般輕力,拌至沒有粉粒,有少少光澤就可以停。
3. 如做原味想加色就可以最後加。普通food colouring就可以了。
4. 最後將蛋白糊放入唧袋,在牛油紙上唧成圓型大概2cm直徑一個,預熱焗爐 180度。(我冇等表面乾透才入爐)
放最低層,然後即時降溫至150度,焗10分鐘。(於差不多8-9分鐘就會有裙邊出現。)然後慢慢調至120度焗5分鐘,再慢慢調至110度焗5分鐘。一共20分鐘。降溫時要慢,太約2分鐘調低10度。
如用牛油紙,出爐後要立即用凍水在牛油紙底下掃幾下,令餅仔容易甩出。我自己用不黏布,較方便。

評分

查看全部評分

惡姨 發表於 2010-11-15 16:15:40 |顯示全部樓層
佢個正確嘅名係"Macaroon"啊, 超好味呢
回復

kinkitotoro 發表於 2010-11-15 23:07:57 |顯示全部樓層
多謝提醒
回復

fianfumy 發表於 2010-11-15 23:47:33 |顯示全部樓層
我都有整 " Macaron " ...

芝麻味

芝麻味

綠茶味

綠茶味

原味

原味

謝謝!  發表於 2011-7-5 21:26
可以send個食譜給我嗎?另外想問下中間既cream係點整?  發表於 2011-7-5 21:26

評分

查看全部評分

回復

kinkitotoro 發表於 2010-11-16 00:18:37 |顯示全部樓層
好有水準咁喎,好靚呀
可以攞去賣,正
回復

fianfumy 發表於 2010-11-16 00:30:54 |顯示全部樓層
我是初學咋, 仲未攪得掂呀 , 做出來唔夠光澤 (估計是爐溫問題) , 因我仍未同部焗爐溝通好呀  ...
回復

亞實 發表於 2010-12-19 18:48:18 |顯示全部樓層
回復 fianfumy 的帖子

FIAN, 可唔可以教下我點整MACAROON ?
回復

jellyfishy 發表於 2010-12-20 08:48:46 |顯示全部樓層
fianfumy 發表於 2010-11-15 23:47
我都有整 " Macaron " ...

好想當佢做早餐~~~
你覺得邊隻味好食呀?
回復

fianfumy 發表於 2010-12-22 02:04:02 |顯示全部樓層
阿實... 唔好叫教啦, 大家交流下呀 .
但好難用文字上和口講比你知, 稍後我Sent 個譜比你啦..

kim :  芝麻 & 綠茶不錯呀 ..
回復

luckyman 發表於 2010-12-28 14:23:52 |顯示全部樓層
好有水準喎, very professional....
回復