Kohleria Digitalflora____fm Kong

作者: peeseela 發表于 2008-2-16 19:23:53
946 6
第一幅圖個patpat個紅色唔知係咩,
第二幅圖長高了, 不過下面d葉開始枯, 上面d葉就有d卷.

收養個陣個樣

收養個陣個樣

長高了,

長高了,

評分

查看全部評分

kong 發表於 2008-2-16 19:45:29 |顯示全部樓層
我家嘅貓都唔長,太凍啦.
看不出你講的紅色是什麼,是枯了的生長點嗎?等天氣暖和些它會長得很好,我看你那边有陽光曬到,很合適花貓生長的.
回復

peeseela 發表於 2008-2-16 20:09:18 |顯示全部樓層
多謝kong, 佢係這麼凍的天氣又冇入箱的情況, 都算係咁啦.
花貓在夏天可唔可以放係正午有陽光直射的地方, 因為我而家種既地方在夏天中午時間會陽光直射. 時間不詳(返咗工)
回復

markc 發表於 2008-2-16 20:29:34 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-2-16 20:09 發表
多謝kong, 佢係這麼凍的天氣又冇入箱的情況, 都算係咁啦.
花貓在夏天可唔可以放係正午有陽光直射的地方, 因為我而家種既地方在夏天中午時間會陽光直射. 時間不詳(返咗工) ...

咁的話應該幾好架(至少,digitalflora來說是很喜歡的。但系,BrazilGem就唔得。)。將它們種在一起,空氣濕度比較高,比較好。
回復

peeseela 發表於 2008-2-16 20:36:58 |顯示全部樓層
原帖由 markc 於 2008-2-16 20:29 發表

咁的話應該幾好架(至少,digitalflora來說是很喜歡的。但系,BrazilGem就唔得。)。將它們種在一起,空氣濕度比較高,比較好。

唔明, 係夏天直射陽光好定係凍唔屎好, BrazilGem係唔係另外一種貓? 點樣種在一起會濕度高?
回復

markc 發表於 2008-2-16 20:59:16 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-2-16 20:36 發表

唔明, 係夏天直射陽光好定係凍唔屎好, BrazilGem係唔係另外一種貓? 點樣種在一起會濕度高?

香港的夏天唔會熱過新加坡的夏天吧?只要直曬的時間唔多的話。直曬幾個鐘頭是有益無害的。

Kohleria花貓的混種相當的多。 DigitalFlora 系比較喜歡陽光的一種。

BrazilGem 系另一只貓。唔系好曬得的貓。

將同樣高度的貓種埋一堆(盤貼盤排在一堆)增加濕度又唔怕遮到光。

植物增加水和空氣的接觸總面積。特別系有毛的花貓。因為連毛都有蒸發水分。也是花貓喝多水的原因。所以將花貓同D需要高空氣濕度的植物種在一起系有一定的幫助的。特別系D根還沒長穩的植物(包括花貓本身)。
回復

peeseela 發表於 2008-2-16 22:17:46 |顯示全部樓層
markc, 如果我將呢盆加個盆底, 之後再加多個大D盆放水, 曬太陽可以嗎?
心目中個位置向西, 中午都有好幾個鐘頭直曬,

另有几個stupid問題問,
1) 將只唔係好曬得的貓同曬得的貓排一堆, 咁BrazilGem會唔會變貓乾?
2)< 盤貼盤排在一堆>如何幫助<特別系D根還沒長穩的植物>, 佢哋都唔同盤?
回復