求救!!

作者: Heidi 發表于 2008-2-16 11:22:17
1095 10

正常時

正常時
  正常

葉片變軟後

葉片變軟後
葉片變軟

呢棵141 係我舊年6月在蘭姐處買佢架,好辛苦先見佢大棵左,大約兩星期前我落過葉肥後,葉片就變軟,我估佢可能多水得滯,已查看其根部,並將爛根地方去掉,落左D Hi-fresh於根部,再重新落盆,請問我的做法正確嗎??   
Oskar 發表於 2008-2-16 12:04:18 |顯示全部樓層
可能肥多得滯.....我也會這樣做.....或者可以試下温室....減少水份蒸發
回復

Heidi 發表於 2008-2-17 10:07:04 |顯示全部樓層
各位高人,到現在為止,棵花D葉片仍舊dum晒落哩,成日幾啦,我需唔需要剪走佢外圍ge葉呢,或者有無其他急救方法??
回復

peeseela 發表於 2008-2-17 10:27:40 |顯示全部樓層
我唔係高人,
只係我都有咁既經驗, 因為我既品種普通,
我係起佢出嚟, 將外圍dum葉meet走晒, 留住中間比較好的4-6塊葉, 將根部cut走, 換過d泥種, 放入透明盒中, 唔好淋太多水, 比少少時間佢適應, 有新葉出及見佢長大就可以放返出嚟, 而家生長得几好.
回復

Heidi 發表於 2008-2-17 10:35:44 |顯示全部樓層
Thanks, Peesela,
等我試下先,不過好肉赤!
回復

charles604498 發表於 2008-2-17 15:45:45 |顯示全部樓層
Peesela既救命方法正確!
回復

Heidi 發表於 2008-2-18 19:50:19 |顯示全部樓層
原帖由 Heidi 於 2008-2-17 10:35 發表
Thanks, Peesela,
等我試下先,不過好肉赤!

o係琴日幫佢瘦身後,今日佢D葉好似有少少挺番,有D起色 .
回復

peeseela 發表於 2008-2-18 20:36:11 |顯示全部樓層
而家睇几好樣, 可能之前d泥有問題, 祝花花健康成長.
回復

Heidi 發表於 2008-2-18 21:08:25 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-2-18 20:36 發表
而家睇几好樣, 可能之前d泥有問題, 祝花花健康成長.

多謝你呀,希望如你所願啦~~~~~
回復

george 發表於 2008-2-18 21:49:07 |顯示全部樓層
切根後可放在溫箱/密實袋(要在袋身打幾個窿窿)中,
加快出根
回復

Heidi 發表於 2008-2-19 13:00:15 |顯示全部樓層
原帖由 george 於 2008-2-18 21:49 發表
切根後可放在溫箱/密實袋(要在袋身打幾個窿窿)中,
加快出根

Thank you, I will try my best!
回復