京王花店

作者: 比得大帝 發表于 2008-2-15 17:59:26
4326 41
Hi, 我從日本回來了, 去了京王花店, 今次京王的花不多, 差不多没有十字花, 只有這一棵
IMG_3130 (Small).JPG

只有日本名, 豬股老師在名冊上也找不到她的英文名, 請各位幫忙翻譯一下, 其中一個名是 Sky Bells
IMG_3132 (Small).JPG

豬股老師展示了一棵新品種, 大概是 Holy Foresta,
IMG_3076 (Small).JPG
IMG_3077 (Small).JPG

還有一棵足有20吋的, 也不知叫甚麼名 (我的日文和她的英名都很差)
IMG_3074 (Small).JPG

最開心的是, 雖然没有買甚麼, 但豬股老師也送了一棵 Yukako 給我, 她說是她親手做的
IMG_3135 (Small).JPG

最後豬股老師提提各位, 京王將於3月27日至4月初 和5月尾 會大減價, 花店也會參加.

lala 發表於 2008-2-15 18:31:32 |顯示全部樓層
右面嗰個名 スカイ ブルズ 係 Sky Bells。

左面嗰個 ホンブルグ 讀 "hon bu lu gu"。我識得花名少,估唔到係乜喎...
回復

Grace 發表於 2008-2-15 18:42:36 |顯示全部樓層
網上找到呢個譯音為 -- Homburg
唔知岩唔岩呢...
花樣係 :
回復

比得大帝 發表於 2008-2-15 18:52:51 |顯示全部樓層
原帖由 Grace 於 2008-2-15 18:42 發表
網上找到呢個譯音為 -- Homburg
唔知岩唔岩呢...

謝謝你, 應該冇錯, 當時豬股都係講到差不多呢個音, 花形和葉形都好似.

回復

Grace 發表於 2008-2-15 18:55:04 |顯示全部樓層
ayia, peter, 張圖係向網上找到架咋, 唔係我架, 所以都係...整超連結好 d...
回復

比得大帝 發表於 2008-2-15 20:02:38 |顯示全部樓層
原帖由 Grace 於 2008-2-15 18:55 發表
ayia, peter, 張圖係向網上找到架咋, 唔係我架, 所以都係...整超連結好 d...

其實是只是用'引用'來回覆你, 我都唔知咁樣會post咗佢張相上來, 删除了.
回復

heiheimama 發表於 2008-2-15 22:32:24 |顯示全部樓層
我都試過咁樣,可能係個系統自動將圖像link轉為/img帖出來.你只要在代碼狀態下把/img改回/url就ok.
回復

charles604498 發表於 2008-2-17 15:53:25 |顯示全部樓層
果盆斑葉好大盆好靚,後面有棵睇到花仲多過葉好似仲靚
回復

njchangjiang 發表於 2008-2-17 16:58:10 |顯示全部樓層
哇! 好美加上很大盆.怎麼長到這麼大盆?我的AV每盆很小盆就開花.
回復

比得大帝 發表於 2008-2-17 17:11:40 |顯示全部樓層
原帖由 njchangjiang 於 2008-2-17 16:58 發表
哇! 好美加上很大盆.怎麼長到這麼大盆?我的AV每盆很小盆就開花.

我問佢點解可以長到咁大, 佢指住盆細的, 好簡單咁講, In two years it will become this big.
回復

charles604498 發表於 2008-2-17 17:50:53 |顯示全部樓層
Peter今次你去京王,有冇買到新品種,有冇收穫?
回復

charles604498 發表於 2008-2-17 18:04:50 |顯示全部樓層
豬股老師展示棵新品種好似Polar Star
回復

比得大帝 發表於 2008-2-17 20:52:58 |顯示全部樓層
原帖由 charles604498 於 2008-2-17 18:04 發表
豬股老師展示棵新品種好似Polar Star

聽落又好似, 佢發音唔係咁準, 我又估估吓,
回復

njchangjiang 發表於 2008-2-17 22:30:29 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-2-17 17:11 發表

我問佢點解可以長到咁大, 佢指住盆細的, 好簡單咁講, In two years it will become this big.

小妹愚蠢, 不知是否兩年裡,不讓它開花.
回復

比得大帝 發表於 2008-2-17 22:55:17 |顯示全部樓層
原帖由 njchangjiang 於 2008-2-17 22:30 發表

小妹愚蠢, 不知是否兩年裡,不讓它開花.

她没有這樣說, 只是說種兩年就有咁大, 我的日文又唔掂, 唔識得問佢點種得咁好
回復

tata 發表於 2008-2-17 22:58:45 |顯示全部樓層
好想去一趟呀
回復

Grace 發表於 2008-2-17 23:01:10 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-2-17 10:58 PM 發表
好想去一趟呀

me too~
回復

比得大帝 發表於 2008-2-18 09:15:10 |顯示全部樓層
我三月底又想再去, 有冇人join呀
回復

noel 發表於 2008-2-18 12:04:57 |顯示全部樓層
Peter 你就好啦~  每次都咁盡興
我都好想去呀.......(好!就今晚發吓夢先... )
回復

比得大帝 發表於 2008-2-18 12:30:15 |顯示全部樓層
因為三月底有大減價嘛

有點提示, 去日本最好硬盒去, 保鮮盒也好, 藍罐盒也好, 有d stuff material 重好, 不論買咗乜嘢都可以放入去寄倉.
回復

123下一頁