我今年的羅漢松幼苗 (不是種子盆栽 -0- )

作者: 麥煞那 發表于 2010-10-31 22:47:42
5412 23

種子採自5個不同地方的母株 -0-

同場加映 我舊年的羅漢松 A,A

ssss41357 發表於 2010-11-1 14:02:53 |顯示全部樓層
我都想種吓羅漢松,但出街屋企附近又搵唔到有種子拾~~~
回復

billy72875 發表於 2010-11-1 18:42:16 |顯示全部樓層
ssss41357 發表於 2010-11-1 14:02

街道見既松樹又唔係羅漢松
回復

麥煞那 發表於 2010-11-1 19:45:21 |顯示全部樓層
ssss41357 發表於 2010-11-1 14:02

話說我都係舊年年尾係花墟5蚊買左一小盆羅漢松樹苗mix (裡面有7支扎埋左一齊既)
之後再拆番開分盆種 就咁種左上癮啦 XD
    拆開左之後我自己kill左2支唔係咁靚既 另外有1支係冬天陣亡左
除左其中一支種落6寸盆既keep住慢慢生之外 (現在8寸高 另有一橫支)
其餘幾棵都要今年四月先至開始出新葉
(比的花墟既高手將7棵的根扎埋一齊塞落盆度 再比我拆番開 好似真係好傷 XD )

於是我今年3-4月 就開始留意邊度有種羅漢松
我搵來搵去 到左7月 我先搵到一處 有成熟種子 既雌樹 ( 種托變成紅紫色 而且不少種子已經掉下地上 )
直到而家 我大既知道超過200株長到4尺以上既羅漢松既位置
係公園 公屋屋邨 私人屋苑 連路邊都有 ! ( 經過政府綠化工程既街道 通常唔係鬧市 )
至於野生既 嘿嘿 未有發現

上面既種子 我分別係 油糖 藍田 黃大仙 同 牛頭角 執既
如果你真係好有興趣 睇下你方唔方便 透露居住既區份
睇下我比唔比到的貼士你 XD
不過3-4月開花既羅漢松既果實/種子 都應該已經成熟晒 跌晒落地 出晒芽/陣亡
可能都係要等出年

羅漢松 雌樹花蕾 攝於今日 (11月1日) 某港島東 公屋屋邨

舊年買番來來個7支樹苗 現時種得最好個棵
回復

ssss41357 發表於 2010-11-2 13:54:47 |顯示全部樓層
話說我都係舊年年尾係花墟5蚊買左一小盆羅漢松樹苗mix (裡面有7支扎埋左一齊既)
之後再拆番開分盆種 ...
麥煞那 發表於 2010-11-1 19:45

我住南區~

我行過南丫島、香港仔、鴨利洲、黃竹坑一帶,只發現兩棵,一棵在香港仔中心內,一棵在鴨利洲消防局內~~~
回復

麥煞那 發表於 2010-11-3 23:50:10 |顯示全部樓層
今日去糟殃確認左 前面個6棵 羅漢松 的種子已經跌晒
而且 個幾棵野既狀況愈來愈差 都係要搵過第2度去執

相我都有影落 但太醜樣 唔想post
回復

ssss41357 發表於 2010-11-4 00:21:41 |顯示全部樓層
點都好,出年再算~~~ XDDDD
回復

麥煞那 發表於 2010-11-8 17:35:27 |顯示全部樓層

回復 7# ssss41357

由於工作關係 我今日走左入香港仔

公園有

香港仔中心 , 有 XD

香港仔中心 有一對羅漢松 都高過2層樓 呢棵係其中一棵 不過我2棵都分辨唔到 雌雄

未行完 下續 -0-
回復

麥煞那 發表於 2010-11-8 17:54:47 |顯示全部樓層

回復 7# ssss41357

正野到
  話說我後來搭車 發現左呢3棵寶樹

之後我番轉頭搵番樹上面 稍為搵到的勁殘既種子

我觀察過地上面幼苗既分佈 左手邊個兩棵應該係雌樹 右手邊個棵係雄樹
中間個棵雌樹應該大概高過15尺 ( 純粹斷估 )
今日入一入香港仔 收獲比想像中豐富 我已經 mark 低左 7棵都超過 10尺 既羅漢松既位置
鴨脷洲 消防局 個棵 我有留意到 ( 多謝提供 XD )
另外 我搭車個陣見到 香港仔工業中學 入面有一棵幾乎有3層樓高既 唔知你有冇留意到

最後 我去左行 日X城 XD

後記 我而家種緊個的幼苗 有3支中左招 ( 有病 / 有蟲 )
而家處理緊 等我等閒 再 share 番的戰況出黎
回復

二少 發表於 2010-11-8 20:59:03 |顯示全部樓層
還有種子執嗎?
回復

麥煞那 發表於 2010-11-9 19:17:48 |顯示全部樓層
還有種子執嗎?
二少 發表於 2010-11-8 20:59

嘿嘿 種子就冇啦 明年請早
但係 ......
回復

二少 發表於 2010-11-9 20:59:25 |顯示全部樓層
你個但係好正, 我明......
花墟最平$10顆, 去買番一顆半顆先
回復

麥煞那 發表於 2010-11-9 22:27:29 |顯示全部樓層
你個但係好正, 我明......  
花墟最平$10顆, 去買番一顆半顆先
二少 發表於 2010-11-9 20:59

賣10蚊粒咁貴 ?!
    有冇得指定品種 XD
    我搵緊純種(唔知可以有幾純)蘭嶼羅漢松種子
回復

二少 發表於 2010-11-9 23:41:19 |顯示全部樓層
$10-$12樹苗, 2-3吋高
我唔識分呀, 師兄教下點分品種好
回復

麥煞那 發表於 2010-11-9 23:55:23 |顯示全部樓層

花墟最平 我見過$5一小盆 ( 其實個度係幾棵來 )

PS. 二少 收短訊呀 send 左兩個 message 比你
回復

ssss41357 發表於 2010-11-10 00:18:49 |顯示全部樓層
非常..非常..非常..非常..非常......多謝麥煞那兄提供寶貴資料~

「正野到」係咩位置呢?

等我出年先去會一會佢~~~

我都知 日X城 一向有賣,不過我想由種子玩起,睇住佢發芽開心D~
回復

二少 發表於 2010-11-10 18:15:22 |顯示全部樓層
謝謝麥煞娜
我在香港仔逛了一下, 有找到幾顆矮小的
既沒有種子也沒有幼苗, 請你再提示一下
thanks
(收msg)
回復

二少 發表於 2010-11-10 18:16:14 |顯示全部樓層
師兄有空也update一下種植方法及幼苗生長情形
我見你有一張用塘泥種
回復

麥煞那 發表於 2010-11-11 00:05:27 |顯示全部樓層

回復 16# ssss41357

去收短訊 之前已經 send 左比你

回復 17# 二少

都係收短訊 -0-

兩位睇唔睇得明都回一下 感謝 XD
回復

二少 發表於 2010-11-11 00:59:07 |顯示全部樓層
我明早再去看看, 謝謝
回復

12下一頁