家中的一些香草

作者: newearth 發表于 2010-10-30 02:52:38
8532 47
小寶 發表於 2010-11-5 09:21:29 |顯示全部樓層
小寶今季的百里香......香哂! 所以你保持得好好架喇.
奧勒岡可能太密, 不如你換大盆同分盆啦~
回復

SSL200507 發表於 2010-11-5 09:22:03 |顯示全部樓層
Do you have a list for what kind of herb needs to re-plant every year and what kind can keep for years?  
回復

N-Blythe 發表於 2010-11-5 12:10:45 |顯示全部樓層
檸檬斑葉百里種得好靚 2009050501040221.gif
回復

菲愛花 發表於 2010-11-13 00:50:49 |顯示全部樓層
Do you have a list for what kind of herb needs to re-plant every year and what kind can keep for yea ...
SSL200507 發表於 2010-11-5 09:22

me too
and also want the season to sow which herb can seeds, thanks in advance.
回復

newearth 發表於 2010-11-13 03:51:36 |顯示全部樓層
各位好!
其實我種香草的日子唔係好長,好多地方還在學習中.
除了琉璃苣,我D香草大部份都可以keep到,不過有時會愈生愈亂,為了美觀,我會重生插枝種過罷了!尤其係薄荷唔剪一陣,就會愈生愈長,變得好醜怪!
回復

newearth 發表於 2010-11-13 04:14:02 |顯示全部樓層
在這裏見好多前輩話香草係愈剪愈靚的,可惜我比較懶少修剪,所以成日生得好亂.加上我唔多食D香草,因為唔識點食,也少煮食...有時都覺得有D浪費!
回復

gtrnismo 發表於 2010-11-13 11:03:08 |顯示全部樓層
各位好!
其實我種香草的日子唔係好長,好多地方還在學習中.
除了琉璃苣,我D香草大部份都可以keep到,不過有時 ...
newearth 發表於 2010-11-13 03:51

花靚影相靚

我D琉璃苣之前死晒, 應該係熱
我會再試
今日我又落種了

期待你的琉璃苣相

你幾時落種架?
回復

有心有力 發表於 2010-11-13 17:10:09 |顯示全部樓層
你的幾款薄荷也想試種
回復

newearth 發表於 2010-11-13 18:44:10 |顯示全部樓層
多謝各位欣賞!

gtrnismo多謝,誇獎哂!
我影相唔叻架,D香草也種得普普通通,相信這裏很多高手都種得好過我.其實我只係勇於嘗試,種死了就再種過罷了!
我試過春天及秋天種琉璃苣,都係開完花就會慢慢枯死,分別只係春天種的死快D,可能係開花後差不多係夏天了.
期待你的琉璃苣會種得好過我,到時分享種植心得!
回復

有心有力 發表於 2010-11-13 18:51:52 |顯示全部樓層
相中薄荷泥種?長得很綠很茂盛
回復

gtrnismo 發表於 2010-11-14 11:59:09 |顯示全部樓層
多謝各位欣賞!

gtrnismo多謝,誇獎哂!
我影相唔叻架,D香草也種得普普通通,相信這裏很多高手都種得好過我.其 ...
newearth 發表於 2010-11-13 18:44

hi newearth

其實都真係好多高手, 我都想好似佢地感控制得好D

我D borage開花都未開就被KO了

你夏春天都種倒okay wor

因為怕一跨過夏天就熱死

老實講你種得好過好多人喇...
回復

newearth 發表於 2010-11-14 13:33:59 |顯示全部樓層
回復 30# 有心有力

我所有香草都係用泥種架.
回復

newearth 發表於 2010-11-14 13:35:47 |顯示全部樓層
回復 31# gtrnismo

你好呀!
我覺得borage都幾易曬死的,所以都幾難跨過夏天!
所以我春天種到開花差不多夏天就死了,到秋天就又種過...
回復

有心有力 發表於 2010-11-14 21:28:58 |顯示全部樓層
回復  有心有力

我所有香草都係用泥種架.
newearth 發表於 2010-11-14 13:33

你的幾款薄荷會唔會修剪?想有些枝條來作試種!
回復

newearth 發表於 2010-11-15 01:16:18 |顯示全部樓層
回復 34# 有心有力

唔好意思!暫時唔方便,可能等春天D香草生好D才分享給大家吧!
回復

gunbuster363 發表於 2010-11-15 11:30:10 |顯示全部樓層
你種好多wor~~都好靚~~~
回復

春田花花 發表於 2010-11-15 12:45:30 |顯示全部樓層
回復  gtrnismo

你好呀!
我覺得borage都幾易曬死的,所以都幾難跨過夏天!
所以我春天種到開花差不多夏天就 ...
newearth 發表於 2010-11-14 13:35

想問下borage係咪吾太曬得, 我種了兩棵, 已有約8-10片葉子, 但發現下面4片捲曲, 上面的葉片則有些帶淺綠或黃, 是否曬得過多所至 ?
回復

有心有力 發表於 2010-11-15 18:01:53 |顯示全部樓層
回復  有心有力

唔好意思!暫時唔方便,可能等春天D香草生好D才分享給大家吧! ...
newearth 發表於 2010-11-15 01:16

期待遲來的春天
回復

newearth 發表於 2010-11-15 22:05:57 |顯示全部樓層
回復 37# 春田花花

borage的葉子好易曬黃,所以唔好比佢暴曬咁多,尤其係中午太陽猛的時候,遮下光會好些.
不過D葉黃又唔死得架,只係醜怪D!
回復

大bear 發表於 2010-11-15 22:22:27 |顯示全部樓層

hi newearth, 我近期下的borage都有著春田花花的問題,晒佢又好似謝謝地,唔晒又好似唔識大咁.我去年都買了金牛至和水果鼠尾草,不過因為不在香港一排,
所以都...矣.唯有看你種的止止咳.
見你種得咁靚,你一定好有心機,加油呀!!
回復