求救!唔知咩事枯曬!

作者: nick 發表于 2008-2-13 15:59:06
3718 15
好可憐阿...自從十二月尾開始,兩棵捕虫草就漸漸地枯黃,我以為係天氣太凍的問題,就無理佢,
但事到如今,枯得很不尋常,似係成棵枯死而唔似要冬眠...
到底咩原因呢?

品種名係咩我都唔知...反正係行大出賣既”日本特選,已經適應香港天氣”果一種。
呢兩棵夾子同其他食虫一齊放在魚缸照燈既,之前(十月十一月時)生得好鬼旺盛,
係咁生新葉,每棵都有大大小小既夾子有八、九隻,最大隻的有2cm長左右,而且夾內通紅,
照燈一直無變過,晚五至朝七,缸入面d水乾塘後一天加水。

現下其中一棵睇落已經命不久矣,另一棵就好少少...
兩棵都有新葉生緊出黎,不過同以前比就生得非常之慢,
會唔會係凍親?定係似咩事呢?救命啊!

情況比較好的一棵,已經剪左好多片枯葉,根部仲見到好多剪過的葉頭... ... ...

情況比較好的一棵,已經剪左好多片枯葉,根部仲見到好多剪過的葉頭... ... ...

睇來命不久矣的一棵,僅餘的兩片都有一半枯黃了,生緊出來的一片葉分不清楚是紅是黃... ... ...

睇來命不久矣的一棵,僅餘的兩片都有一半枯黃了,生緊出來的一片葉分不清楚是紅是黃... ... ...
IVAN 發表於 2008-2-13 18:50:42 |顯示全部樓層
捕蠅草應該唔會凍死卦 ~
原生地凍過衣加既香港好多架喎 ~
既然你話之前都仲好地地
咁我覺得睇定 D 先好 D...
雖然我講呢 D 野好似幫唔到你(sorry)
幫你推一推希望有其他人答到你啦
回復

nick 發表於 2008-2-13 19:58:13 |顯示全部樓層
呢個"定D"我睇左兩個月,越睇越唔對路播...
回復

sundewrex 發表於 2008-2-13 23:27:16 |顯示全部樓層
Hi nick,
1.有冇用過水喉水?
2.同甚麼植物一起浸水?
回復

dryfish 發表於 2008-2-14 01:47:21 |顯示全部樓層
用咩植料呀?講多D資料黎聽啦.~
回復

nick 發表於 2008-2-14 13:31:18 |顯示全部樓層
halo, sundewrex, wetfish,
植料係珠石+河沙+泥炭土,
無用過水喉水啦梗係,一直都用屈錢紙蒸餾水架!

同呢d野一齊浸 law。(同咩一齊浸都有關係架咩?)
綠色牌既三棵ping係升高左,無浸住既,
白牌兩棵係毛,白色方盆係卅幾棵毛既小苗,
兩棵變紅左既綠海螺,
最右下角係培養中既活水苔,
剩低兩棵就係枯曬既夾子。

回復

sundewrex 發表於 2008-2-14 19:23:56 |顯示全部樓層
Hi nick,

1.植料係珠石+河沙+泥炭土,誰教你用河沙種夾的?見議用泥炭土十珠石(2:1)或水苔十珠石又或全水苔比較安全
2.無用過水喉水啦梗係,一直都用屈錢紙蒸餾水架!GOOD

3.同呢d野一齊浸 law。(同咩一齊浸都有關係架咩?)有人喜歡種Ping加金泥,毛和夾不喜歡的東西

你的日本夾,到港應末過一年,即是應該未系香港眠過,這可以問問賣家阿行求證...
好想阿行佢show 吓佢種夾 經驗怎樣去處理想眠的夾先)

rex

一起正面討論,集思廣益
回復

IVAN 發表於 2008-2-14 20:14:45 |顯示全部樓層
借nick兄既post一用:
TT"" 我棵捕蠅草用全水苔種+曬燈,點知生哂 algae =□="
有無問題?
回復

sundewrex 發表於 2008-2-16 09:40:44 |顯示全部樓層
原帖由 wetfish 於 2008-2-14 20:14 發表
借nick兄既post一用:
TT"" 我棵捕蠅草用全水苔種+曬燈,點知生哂 algae =□="
有無問題?

問題不大,只是外觀不好看,拔走再加新鮮水苔,會靚仔好多

rex
回復

sundewrex 發表於 2008-2-16 09:49:09 |顯示全部樓層
阿行你咪玩迭踪啦!!!
日本夾等緊你去救命嫁!!!
Nick是不是用本地河沙,那裏得來的???

rex

一起正面討論,集思廣益

回復

nick 發表於 2008-2-17 12:22:00 |顯示全部樓層
多謝行大既超優良售後服務
今時今日, 咁既服務態度就 arm 勒
回復

nick 發表於 2008-2-22 12:15:44 |顯示全部樓層
尋晚發現有變化啦!
有幾塊葉開始由夾開始變黑枯萎...
佢幾個月無生長無枯萎了,而家突然開始枯,會唔會係棵夾想收返d資源,生新野出來呢
回復

kagameac 發表於 2008-12-1 22:13:36 |顯示全部樓層
我都新種左...我過d都枯左....唔知點算好
回復

argon 發表於 2008-12-1 23:03:34 |顯示全部樓層
小弟的方法:小心拿捕蠅草出來,成棵浸1晚水,然後1.5份pertile混1份peat moss。淺腰水
回復

argon 發表於 2008-12-2 14:44:35 |顯示全部樓層
總結經驗,捕蠅草系好容易種的植物,可以用賤來形容,唔怕熱,唔怕曬,唔怕凍,唔怕濕。
以下幾點系可能會令到捕蠅草生得唔好的原因:
1. 人為的騷擾:不停騷擾距,搞距,過量施肥和噴農藥,令到它的生長環境不停改變。
2. 生長環境不適合:水不適合,泥不適合,和光不適合。
3. 外在因素: 蟲害,雀仔,大風雨。
4. 生長周期:花期,衰老。
針對這幾點,睇下自己有邊點出左問題。
回復

uchonkit 發表於 2008-12-2 19:36:39 |顯示全部樓層
我果棵夾之前都係咁...
了開D泥見到有透明蛆虫...
整走佢換埋泥之後就乜事都冇..
E+復活哂
回復