幫助會員:大家有興趣種白蘿蔔 嗎?

作者: freud 發表于 2007-7-10 22:50:51
4343 13
本人有小50多粒有興趣給大家種.., 但我要回蘿蔔葉子

如果有興趣便MAIL給我

我朋友爸爸看醫生照x光, 說肺部有黑影,
可能是生肺癌, 有人介紹用蘿蔔葉煮水飲有幫助
他也用種子種植中, 但沒有買回來快
所以四處問問朋友, 如果你再有蘿蔔葉再同你買吧

轉:freud
By : EddieOR

有效期至 2007 年 7 月 25 日

小餘 發表於 2007-7-10 23:13:56 |顯示全部樓層
原帖由 freud 於 2007-7-10 22:50 發表

我都有白蘿蔔種子可送出,
5份,每份大約30粒^^不過都希望你哋可以將啲葉俾埋freud囉^^
有興趣嘅俾短訊我吖^^

小餘引用freud早幾日所發表嘅文章^^如下:
(我朋友爸爸看醫生照x光, 說肺部有黑影,
所以四處問問朋友, 如果你再有蘿蔔葉再同你買吧)

freud,如果你介意我引用你嘅文章,通知我吖,我可以修改
回復

小餘 發表於 2007-7-10 23:18:30 |顯示全部樓層
EddieOR ,你快咗小餘一步添
回復

PACO 發表於 2007-7-11 06:58:16 |顯示全部樓層
但係現在唔係種蘿蔔時候喎,而且會有狗蚤仔為禍添.,我自己都有蘿蔔種子,不過我都唔敢種!
希望有其它高人可以有新的種植方法可幫到你啦!祝你爸爸早日康復!!!!!
回復

Tony 發表於 2007-7-11 10:39:33 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2007-7-11 06:58 發表
但係現在唔係種蘿蔔時候喎,而且會有狗蚤仔為禍添.,我自己都有蘿蔔種子,不過我都唔敢種!
希望有其它高人可以有新的種植方法可幫到你啦!祝你爸爸早日康復!!!!! ...

係佢朋友個爸爸呀...
回復

freud 發表於 2007-7-11 17:40:35 |顯示全部樓層
先多謝大家支持...希望我朋友爸爸快快身體健康
回復

freud 發表於 2007-7-11 17:48:58 |顯示全部樓層
http://hk.search.yahoo.com/searc ... ;show_related=&

6-7月不是種蘿蔔時候只是等待了
回復

iris 發表於 2007-7-11 22:56:15 |顯示全部樓層
原帖由 freud 於 2007-7-10 22:50 發表

我朋友爸爸看醫生照x光, 說肺部有黑影,
所以四處問問朋 ...

我今天落種,種了芽菜(蘿蔔嬰RADISH),7天到有收成,
都算係蘿蔔葉,又快D得.....可唔可以代替呢

http://book.tndais.gov.tw/Brochure/tech66.htm#蘿%20蔔%20嬰
回復

PACO 發表於 2007-7-11 23:08:38 |顯示全部樓層
i am so sorry!! 是祝你朋友個爸爸早日康復
回復

Monse 發表於 2007-7-13 11:58:30 |顯示全部樓層
freud

夏天真的不是種蘿蔔的季節,到九至十月我有可能幫你找到免費的蘿蔔葉,到時再聯絡你,蘿蔔種子我都有(韓國 - 大白蘿蔔),任何人如有需要通知我。

祝你朋友的爸爸早日康復。

回復

freud 發表於 2007-7-13 21:18:23 |顯示全部樓層
多謝大家花友, 小餘 , PACO (明仔) , Monse, iris , tony,

我也沒辦法種植只有幫朋友問問大家, 先多謝大家,

太感動了 ,

希望朋友爸爸沒有事, 因他肝癌香港沒辦法醫去大陸換了肝, 花了不小錢, 現在又到肺了....慘慘, 我只是盡一點力量吧
回復

桔桔 發表於 2012-6-1 10:47:44 來自手機 |顯示全部樓層
係咪一定白蘿白先得,我種左Amsterdam Carrot紅色的小甘荀,但只是發了幾十棵苗(未疏苗的),因屋企冇位不能疏苗 ,再係咁d苗都不能生長,如果可以用的,我可以,比你

2007年的post來的...........5年前的了.......  發表於 2012-6-1 11:20
回復

金盞花 發表於 2012-6-1 11:40:03 |顯示全部樓層

呢個時候唔係種白蘿蔔時候, 你有冇聽過嚴浩所寫專欄, 好多係用飲食偏方去治療, 更有病人用後回報情況.  其中一個叫布緯食療方法, 都有好多正面效果(部份病人連癌症都醫好), 你朋友可作參考.

***送上嚴浩專欄 link, 當中有好多有關布緯食療, 你可以搜出當中專欄再從中參考

http://hk.apple.nextmedia.com/su ... /%E5%9A%B4%E6%B5%A9
回復

Gentoo 發表於 2012-6-1 13:58:17 |顯示全部樓層
真的最衰現在不是時候,我也有本地白蘿蔔種子,亦打算來季會種,如果你到時需要就預早通知!
希望你朋友的爸爸早日康復!!!
回復