DIY金莎花

作者: EddieOR 發表于 2008-2-13 01:20:23
7914 9

【婚禮金莎花喜糖棒DIY圖解】
原本打算上Y拍直接買人家做好的~不過,經過老婆大人的精打細算,認為這樣不划算~!!
本著『聽某嘴‧大富貴』的箴言~所以我們就買了一堆材料回來DIY~
以下就開始為大家來介紹如何自己DIY婚禮用的金莎花喜糖棒!!
《↓步驟一:將熱熔膠用在汽球帽上》

《↓步驟二:將汽球帽與汽球棒固定》

《↓步驟三:剪下一段手拉花紗帶約90CM長,對折》

《↓步驟四:將手拉花紗帶尾端的細線拉出》

《↓步驟五:拉出後手拉花紗帶就會有花的感覺!!》

《↓步驟六:記得!手拉花紗帶的細線是兩邊都要抽出來唷!!然後把紗帶集中到中間!!》

《↓步驟七:往中間擠,就有皺摺出現!!》

《↓步驟八:將手拉花紗帶固定到汽球棒上面!!》

《↓步驟九:可以將細繩綁在氣球帽固定!!》

《↓步驟十:將手拉花固定在氣球棒綁緊!!》

《↓步驟十一:綁緊固定後,將多餘的細繩剪掉!!記得,細繩要留著唷~等等有用途!

《↓步驟十二:在氣球帽上弄一點熱熔膠!!》

《↓步驟十三:在膠上面放上緞帶!!》

《↓步驟十四:沿著氣球棒繞下來,接著在尾端的地方,在弄上一點膠固定緞帶!!》

《↓步驟十五:剪下一段珠鍊,長度適中!!》

《↓步驟十六:在氣球帽上弄一點熱熔膠!!》

《↓步驟十七:將珠鍊固定上去!!》

《↓步驟十八:取一段緞帶,做蝴蝶結!!》

《↓步驟十九:用剛剛剪下來的細繩綁在蝴蝶結中間固定!!》

《↓步驟二十:用熱熔膠將蝴蝶結固定在氣球帽下緣,然後把美美的金莎巧克力固定上去!!》

大功告成了唷!!
再次宣告要來參加婚禮的親友們!!

資料來源:http://tw.myblog.yahoo.com/pummelo-543/article?mid=4177&prev=4426&next=4152&l=f&fid=6
dryfish 發表於 2008-2-13 01:56:27 |顯示全部樓層
死圖呀~~~
回復

jellyfishy 發表於 2008-2-13 08:58:21 |顯示全部樓層
upload好d圖先加你威望~ hehee~~
回復

trust_fl 發表於 2008-2-13 09:28:11 |顯示全部樓層
我去咗條link 到睇啦~ 真係好易整喎~~ 但就製作需時呀~~
不過真係幾靚~
回復

八王爺 發表於 2008-2-13 10:13:36 |顯示全部樓層
圖 一張都 睇唔到 .... 混吉!

不如去哩度 睇:
http://www.wretch.cc/blog/peihua&article_id=13026802

回復

WingWing 發表於 2008-2-15 10:27:09 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2008-2-13 01:20 發表
?TTfhdsHBsr1Gf9nK

【婚禮金莎花喜糖棒DIY圖解】
原本打算上Y拍直接買人家做好的~不過,經過老婆大人的精打細算,認為這樣不 ...

Eddie, 就咁睇厘版....重以為你要結緍添!...心諗唔係呀! 你前排重話要考試!!....哦!原來係我攪錯咋!!

我都有click入去睇過, 好靚 而且唔係好難整, 我有朋友打算今年結婚 , 等我睇吓佢啱唔啱使先!!
回復

heiheimama 發表於 2008-2-15 10:48:46 |顯示全部樓層
哇,咁煩 ,我情願出街買!~
回復

trust_fl 發表於 2008-2-15 11:26:08 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-2-15 10:48 發表

出街買應該唔平呀~
希媽你要既話我幫你整~~ 至多收順d~
回復

EddieOR 發表於 2008-2-15 16:56:51 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-2-15 10:48 發表

一般花店價錢 $15 支,最貴的看過 $38 支
我之前做個間花店一束 3 支 $115
回復

小餘 發表於 2008-2-17 00:02:35 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2008-2-15 16:56 發表

一般花店價錢 $15 支,最貴的看過 $38 支
我之前做個間花店一束 3 支 $115

(我之前做個間花店一束 3 支 $115 )...........情人節果陣呀?
如果平時......咁貴 有冇人買架!!!
仲要三支一束.....如果係我,我覺得送或收一支好過
回復