如何種蕃茄?

作者: ahli 發表于 2010-10-23 00:48:03
5240 4
大家好~~我係一個新手~~啱啱加入LEE個FORUM!
朋友今日俾3隻種子我:
1. 黃洋梨蕃茄
2. 彩色蕃茄
3. 日本紫燈籠

我想問點樣可以令到D種子發芽?
種GE時候有冇咩要注意?( e.g.盆大小、陽光、水份.....)

THX! =]
夜魔 發表於 2010-10-23 02:49:25 |顯示全部樓層
for 蕃茄:

用紙巾濕水, 放入透明有蓋膠樽仔入面(以便觀察)
第一次種唔知發芽率可以平均撒 10 粒 8 粒然後蓋上蓋保濕, 置於陰暗處
一般 2-5 日就會有最少一粒會發芽, 如果超過 7 日都唔見發芽呢批種子掉得, 可以用另外十粒重覆以上步驟 (種子少可以 3-5 粒咁試)
將已發芽既種子用鑷子夾到盆中央輕覆一層薄泥噴水便可.
回復

DEREK#9 發表於 2010-10-24 22:28:15 |顯示全部樓層
唔好意思..我係新手...都有問題想問一問...
我5日前買左d 蕃茄種子la有三十粒.....我浸一浸水就一次放晒落個盆到同落呢la....呢兩日都標左六七棵牙仔出黎...咁我而家要再點處理ar....謝謝
回復

meomi 發表於 2010-10-24 22:50:14 |顯示全部樓層
回復 3# DEREK#9

蕃茄要有充足陽光才種得好,發芽後如果植株生得迫可以待長大至起碼四塊葉時移植,
蕃茄一般可以生長得比較高大,如果莖太高變彎時可以用竹枝幫助支撐,
移植時可先加底肥,之後再追肥.
回復

ahli 發表於 2010-10-24 23:12:42 |顯示全部樓層
thank you so much!
回復