購買在淘寶網問題

作者: cindywansy 發表于 2010-10-22 12:40:09
2904 14
我經常到淘寶網看到好多好靚的植物, 如蘭花、花苗、香草及種子等, 想問一問有無人知我可否購買來香港, 要不要申請任何 licence. 謝謝!
八王爺 發表於 2010-10-22 14:49:54 |顯示全部樓層
不能入口的。
也有很多騙子。
回復

比得大帝 發表於 2010-10-22 15:34:39 |顯示全部樓層
根據漁農自然護署的進口說明, 來自中國的植物無需進口證或檢疫證可以進口香港的.

請參照第5(a)條: (vi) 項

漁農自然護理署.pdf (129.35 KB, 下載次數: 115)
回復

八王爺 發表於 2010-10-22 15:43:05 |顯示全部樓層
根據漁農自然護署的進口說明, 來自中國的植物無需進口證或檢疫證可以進口香港的.

請參照第5(a)條: (vi) 項 ...
比得大帝 發表於 2010-10-22 08:34

大陸植物沒有檢疫證
回復

wong 發表於 2010-10-22 15:53:14 |顯示全部樓層
買過N次....非常安全
唔洗檢疫
回復

小桃栗 發表於 2010-10-22 23:38:47 |顯示全部樓層
有無人可以教下我點係淘寶買野同比錢呢?上左去個網睇極都唔明
或者有無人可以代買呢?
回復

jovy416 發表於 2010-10-23 15:47:32 |顯示全部樓層
回復 5# wong

請問你多數向哪個賣家買呢? 運費約多少?
回復

比得大帝 發表於 2010-10-23 16:04:29 |顯示全部樓層
一般淘寶的賣家都會說明運費的, 如果他沒有說明寄香港運費, 你要考慮他是否有寄出口的經驗
回復

wong 發表於 2010-10-23 16:19:46 |顯示全部樓層
回復  wong

請問你多數向哪個賣家買呢? 運費約多少?
jovy416 發表於 2010-10-23 15:47

我點話比知邊個賣家  買過咁多野....
況且我買過既野你又未必想要....

一般運費都係30
回復

wong 發表於 2010-10-23 16:22:30 |顯示全部樓層
或者有無人可以代買呢? ...
小桃栗 發表於 2010-10-22 23:38

信用咭或揾人同你充值支付寶
回復

cindywansy 發表於 2010-10-25 13:00:25 |顯示全部樓層
多謝指教, 我明白哂!
回復

比得大帝 發表於 2010-10-25 14:34:07 |顯示全部樓層
大陸植物沒有檢疫證
八王爺 發表於 2010-10-22 15:43

唔係冇, 係寄香港不用檢疫證, 大陸寄外國也要提供檢疫證的.
回復

oneonewe 發表於 2010-10-27 22:25:02 |顯示全部樓層
我經常到淘寶網看到好多好靚的植物, 如蘭花、花苗、香草及種子等, 想問一問有無人知我可否購買來香港, 要不 ...
cindywansy 發表於 2010-10-22 12:40

唔知你想買咩花苗、香草及種子
至於蘭花
屬於cites
http://www.afcd.gov.hk/tc_chi/co ... oc/con_end_doc.html

進 口 植 物 如 屬 保 護 瀕 危 動 植 物 物 種 條 例 所 管 制 之 附 表 植 物, 申 請 人 必 須 遵 守 該 條 例 之 限 制 。

列明物種
http://www.afcd.gov.hk/tc_chi/co ... d_reg_some_new.html

詳細資料
http://www.cites.org/eng/app/appendices.shtml

中文
http://www.legislation.gov.hk/bl ... 094254?OpenDocument
回復

oneonewe 發表於 2010-10-27 22:26:06 |顯示全部樓層
不能入口的。
有很多騙子
八王爺 發表於 2010-10-22 14:49

認同 x 100
回復

oneonewe 發表於 2010-10-27 22:29:12 |顯示全部樓層
或者有無人可以代買呢? ...
小桃栗 發表於 2010-10-22 23:38

淘寶註冊一個account 容易
但payment就有D麻煩
你可以返大陸開個大陸戶口 (開戶口好容易,有香港身份証同回鄉卡就ok)
或者用verified o左o既visa card俾錢
但要俾幾個% charge同埋rate會低D

最簡單就係搵人代bid或者代付
回復