關於病蟲,新手種乜都有病,好氣餒

作者: creamsleader 發表于 2010-10-21 16:19:59
2374 6

新手初到,希望各位指點

1﹕種左盤薄荷,發現葉上出現白點,用紙巾一禁塊葉,紙巾上有紅點,應該係紅蜘蛛了。請問係咪搵D 橙皮浸水,然後拎D 水去噴植物就清除哩D 紅蜘蛛 ?

2﹕紅蜘蛛對人會唔會有害架,好驚地會走上我個身度咬我 ?

3﹕屋企另外有棵鐵樹,就咁搵個盤裝水,直接放係入面,頭頭都冇咩野,又開花又好綠,但係種種下唔知點解好似越黎越多灰咁,樹頂個橫切面仲好似發左霉咁,係咪中左「白粉病」呢?
補充一下﹕我估果棵係鐵樹,圓柱體,頭頂橫切,個身好似厠紙筒咁大,然後左右生。阿媽年幾前種落,話係鐵樹,仲開過花...

4﹕D 白粉好似D 灰咁,人吸左會唔會有事架 ?

5﹕中左白粉病係咪要掉左成棵佢架啦 ?
creamsleader 發表於 2010-10-22 14:16:42 |顯示全部樓層
冇人回,自頂一下,順便再講下情況

琴晚搵D 白醋水狂噴棵 鐵樹同 薄荷,今朝見到 棵鐵樹D 葉好似綠左,不過 灰左O既地方就冇咩改善。同埋浸左D 橙皮水

今朝搵左 D 橙皮水噴左棵薄荷同鐵樹,希望放工返到屋企有改善。

雖然上面冇人回,不過為左救2棵野,再虛心求教

噴橙皮水,同醋水有冇分份量同時間呢 ?
回復

Chubby仔仔 發表於 2010-10-22 14:29:09 |顯示全部樓層
我都係新手, 大家可以討論吓啦! 咁多植物都有病! 可能係你啲泥有問題呀! 試吓換咗啲泥啦! 我通常落種之前都會晒吓啲泥, 然後用啲苦楝粒或石灰粉吽吓先用嫁!
回復

oneonewe 發表於 2010-10-22 23:57:31 |顯示全部樓層
>浸橙皮水
係冇用的
回復

creamsleader 發表於 2010-10-23 23:56:45 |顯示全部樓層
>浸橙皮水
係冇用的
oneonewe 發表於 2010-10-22 23:57

真係冇用,我已經狂噴了,佢地仍然好開心快速咁係d 薄荷度走黎走去...sosad

再報告一下情況,我已經將棵薄荷剪到禿頭了,希望冇曬d 紅蜘蛛啦
回復

oneonewe 發表於 2010-10-24 00:04:54 |顯示全部樓層
有冇試過用牛奶?
回復

creamsleader 發表於 2010-10-25 10:46:32 |顯示全部樓層
有冇試過用牛奶?
oneonewe 發表於 2010-10-24 00:04

牛奶唔敢用呀,因為怕會引埋D 螞蟻來。

修剪完之後,沒了紅蜘蛛,但來了蚊滋仔....真係煩到呢~

最後買左枝BIO KILL 返黎噴,希望攪得掂啦 /   \
回復