風信子返叮

作者: fanhoiyiu 發表于 2010-10-17 02:22:33
1860 9
舊年種既風信子今年6月收球後今日攞返出黎種喇

上盆後,睇下種唔種到野先,中間有個洞,洞裡面見到有個細芽架add6icon

葡萄風信子,一樣咁返叮,但佢好d,每棵都有一段苗

同埋珊瑚蘭都係咁樣

希望種得返啦
tsoiyiu1009 發表於 2010-10-17 02:30:34 |顯示全部樓層
um...d球有無冰球add3icon
如果無應該無花開咖啵~
回復

fanhoiyiu 發表於 2010-10-17 11:16:16 |顯示全部樓層
um...d球有無冰球
如果無應該無花開咖啵~
tsoiyiu1009 發表於 2010-10-17 02:30

冰球?意思係咪放入雪櫃?有呀,我6月收球風乾完就放入雪櫃,而家反而担心雪鬼死佢tim 呀,
    係喎采瑤ma,我跟你咁種d風雨蘭,呢幾日見到有一點仔白色野呀我諗係根黎架,尋日即刻落左盆,希望今次生生性性
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-10-17 23:04:59 |顯示全部樓層
冰球?意思係咪放入雪櫃?有呀,我6月收球風乾完就放入雪櫃,而家反而担心雪鬼死佢tim 呀,
    係喎采瑤ma,我跟你咁種d風雨蘭,呢幾日見到有一點仔白色野呀我諗係根黎架,尋日即刻落左盆,希望今次生生性性
fanhoiyiu 發表於 2010-10-17 11:16

咁樣丫...可以一試既~應該未c~
我開頭見你話有一點仔白色野...嚇c我丫~以為你講緊有粉蚧...add5icon
原來你講緊種子發芽~add4icon
最近我d垂筒花俾d粉蚧入侵...整極都唔c...add2icon
回復

fanhoiyiu 發表於 2010-10-18 11:03:33 |顯示全部樓層
粉蚧係咪白色好似米咁大,又會行黎行去果d呀,我通常係逐隻捉架咋
回復

fanhoiyiu 發表於 2010-10-29 13:29:51 |顯示全部樓層
一星期後,有花花喇,不過得一朵

到今日,好靚呀
回復

N-Blythe 發表於 2010-10-29 16:34:35 |顯示全部樓層
花形好特別
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-10-29 23:44:29 |顯示全部樓層
回復 6# fanhoiyiu
陸續有嚟~不用急~add6icon
回復

小Con子 發表於 2010-11-1 15:05:28 |顯示全部樓層
葡萄風信子有咁多粒,係咪有d新生架?
好犀利呀add6icon
回復

fanhoiyiu 發表於 2010-11-3 00:27:44 |顯示全部樓層
係呀,好b果d係舊年新生出黎架,今年試下落下肥,睇下收球果時會唔會大粒d先得
回復