田莊......貓兒 的問題

作者: loklok528 發表于 2010-10-14 20:27:13
1546 12
近日有多隻溜浪貓在田偷菜食,不論生菜.白菜.嫩草.幼苗.
又留下便便,昨天見一家五隻在花槽在偎奶
請問貓兒怕什麼.怎能不再在我的田活動
cklife 發表於 2010-10-15 08:31:21 |顯示全部樓層
近日有多隻溜浪貓在田偷菜食,不論生菜.白菜.嫩草.幼苗.
又留下便便,昨天見一家五隻在花槽在偎奶
請問貓兒怕 ...
loklok528 發表於 2010-10-14 20:27

最簡單係用個鐵絲網罩住D菜....另外,係十蚊店見到D膠板,放係地下有D咭咭既好似針既野伸出黎,佢寫係用黎防寵物進入某個空間既....你去見下參考下原理睇下有無幫助.....
我之前既香草受野貓破壞都只係用鐵絲網咋.....大地方就真係要再諗計...
回復

zara123 發表於 2010-10-15 09:27:26 |顯示全部樓層
回復 1# loklok528

唔知你抽中邊一度既田呢?
我都見過,隻貓O係D泥上面行來行去兼幫手施肥仲有D大雀O係度食菜苗。
你可以去吉吉島既十蚊店有D膠地墊(放O係竉物用品果度)可以鋪O係田既四邊可以防止貓隻踏入田內,不妨睇睇
回復

Chubby仔仔 發表於 2010-10-15 10:21:58 |顯示全部樓層
點解會有貓嘅? 唔係有人打理咩?add3icon
回復

zara123 發表於 2010-10-15 10:37:09 |顯示全部樓層
回復 4# Chubby仔仔

果D係街貓透過欄杆入去園圃,管理員有時會睇唔到,但佢地既責任係唔俾無証既人入去O者,佢地未必會趕貓。
回復

Chubby仔仔 發表於 2010-10-15 11:22:49 |顯示全部樓層
哦! 咁唯有自己做多啲預防措施啦! 我下星期就收田喇! 希望嗰度冇貓啦!
回復

JicJicmom 發表於 2010-10-15 13:22:08 |顯示全部樓層
各位, 十蚊店D防貓野我用過, 無用..... 我屋企2隻騎呢怪貓... 可以響刺同刺之間0既空位度行....
同埋呢, 一塊呢D膠地墊唔係好大, 以D貓0既身手, 一野就跳左過去. 你要買好多塊至得.
回復

zara123 發表於 2010-10-15 13:34:30 |顯示全部樓層
回復 7# JicJicmom

哈哈~我無養貓未用過所以唔知好唔好用,只係知道有呢D東西可以防貓,多謝積媽分享用後感.
回復

cklife 發表於 2010-10-15 15:22:32 |顯示全部樓層
各位, 十蚊店D防貓野我用過, 無用..... 我屋企2隻騎呢怪貓... 可以響刺同刺之間0既空位度行....
同埋呢,  ...
JicJicmom 發表於 2010-10-15 13:22

多謝經驗分享..以後唔介紹人用....
回復

loklok528 發表於 2010-10-16 00:19:00 |顯示全部樓層
回復 3# zara123

是在天水圍嘉湖山莊,要抽籤.一年租期,
回復

JicJicmom 發表於 2010-10-16 00:29:49 |顯示全部樓層
回復 9# cklife

CK , ZARA ,
呢D野係養貓人至會知喇,無養貓0既人就會買來防貓.
我當日買, 都係以為可以防貓,因為2隻衰野響新屋度爭風呻醋 , 成日鬥快走上新梳化撒尿  .......
我用來舖響梳化附近,唔比佢地埋去..... (當然我地自己埋去都有問題喇 ....) 舖左無10分鐘, 就見到佢地玩雜耍+見招拆招......
我以前見有人用橙皮防貓 (一日要食好多橙呀.....)
用竹醋液 (呢個好似似樣D, 但皮費貴呀.... )
回復

loklok528 發表於 2010-10-16 00:38:59 |顯示全部樓層
回復 4# Chubby仔仔

貓兒,,,是有住戶搬走放出不要的.管理處放貓籠捉...但籠一個.沒放餌.不知捉什麼..oooo
回復

loklok528 發表於 2010-10-16 00:45:12 |顯示全部樓層
回復 11# JicJicmom

請問竹醋液怎樣用
回復