2008年香港花卉展覽

作者: EddieOR 發表于 2008-2-9 18:00:36
3802 13

香港花卉展覽是康樂及文化事務署推廣園藝和綠化意識的重點項目。每年為數十萬本港市民和世界各地的園藝愛好者提供一個賞花和交流種花經驗的良機。上屆的花展吸引了超過五十二萬人次入場參觀及一百八十五個來自二十個不同國家的機構參加。
二零零八年香港花卉展覽將於二零零八年三月十四日至二十四日在香港銅鑼灣維多利亞公園舉行。市民除了可以欣賞到花型秀麗、顏色奪目的主題花「太陽花」及各地的花卉之外,更可以觀賞到來自本地、內地及海外園藝機構展出悉心栽培的盆栽、造型優美的花藝擺設,以及色彩繽紛的園景設計。會場更設有售賣花卉及其他園藝產品的銷售攤位。
展覽期間,大會將會為入場人士舉辦一連串教育與娛樂並重的活動,計有學童繪畫比賽、攝影比賽、展品比賽、音樂及文娛表演、花藝示範、植物護理工作坊、綠化推廣攤位、導賞服務、康體活動及親子遊戲等。
展覽地點香港維多利亞公園
展覽日期及時間2008年3月14日至24日﹝共十一天﹞上午9時至晚上9時
主題花太陽花
主題活力萬花迎奧運
入場費
成人
14 元
4至14歲小童、學生、60歲或以上長者及殘疾人士

星期一至星期五(公眾假期除外)

7 元
長者及殘疾人士免費參觀
  30人或以上團體參觀,成人半價優惠

ayclui 發表於 2008-2-9 20:50:17 |顯示全部樓層
唔該哂 Eddie 版主嘅資料 ~
想問大家今年會唔會去睇? 我覺得維園花展o向呢幾年已經唔好睇...年年 d 展品都差唔多, 無d新意...賣o野嘅檔攤重愈來愈少...以前會行足半日, 呢兩年行到兩個鐘頭都要偷笑
以上純屬個人意見
回復

sosxxx12 發表於 2008-2-9 20:53:02 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-2-9 20:50 發表
想問大家今年會唔會去睇? 我覺得維園花展o向呢幾年已經唔好睇...年年 d 展品都差唔多, 無d新意...賣o野嘅檔攤重愈來愈少...以前會行足半日, 呢兩年行到兩個鐘頭都要偷笑
以上純屬個人 ...

認同,而且主題花在展中並不常見。
回復

呵呵笑 發表於 2008-2-12 22:35:08 |顯示全部樓層
舊年好似係洋葵,今年係太陽花啊?即係“非洲菊”?
回復

Exodus 發表於 2008-2-12 23:23:23 |顯示全部樓層
原帖由 sosxxx12 於 2008-2-9 20:53 發表

認同,而且主題花在展中並不常見。

年年d 主題花展品都係咁「yap」
舊年好少少呀識搵香葉型既天竺葵, 算喇

杜鵑果屆
成個杜鵑屬有上千種
show來show去得10種都唔知有無呀陰公
想睇棵附生杜鵑都無

拖鞋蘭同蝴蝶蘭兩屆既展品都少得非常可憐
回復

EddieOR 發表於 2008-2-13 00:26:46 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-2-12 22:35 發表
舊年好似係洋葵,今年係太陽花啊?即係“非洲菊”?

會唔會係向日葵 ?
太陽花 Sunflower
回復

八王爺 發表於 2008-2-18 13:53:13 |顯示全部樓層
太陽花 的 意思是 非洲菊 Gerbera  又名 太陽菊 ,扶郎花。
回復

mimighost 發表於 2008-3-6 20:50:09 |顯示全部樓層
我覺得太陽菊好靚、好有生氣架!
但每次花展我就覺得比較浪費........
因為當係花展時, 個個都爭住影相、個個都話d 花好靚 ,
但end of the 花展時..... d 清潔工人一袋一袋咁
將 d 花 棄掉~~~~~~
點解唔可以好似年宵咁
將 d花送比d公公婆婆呢~~ 
or 送比d學校吖......
回復

alextang 發表於 2008-3-6 21:17:29 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2008-2-12 23:23 發表
年年d 主題花展品都係咁「yap」
舊年好少少呀識搵香葉型既天竺葵, 算喇
杜鵑果屆
成個杜鵑屬有上千種
show來show去得10種都唔知有無呀陰公
想睇棵附生杜鵑都無
拖鞋蘭同蝴蝶蘭兩屆既展品都少得非常可憐 ...

好贊成你所講的:主題花都係咁「yap」
康民署一於好少理。最重要是開大條公數。
下年又來過,又再做。
搞得一點也不像花展。像賣物會多點。
不過都好,有多個地方買東西。
回復

gtrnismo 發表於 2008-3-8 00:53:55 |顯示全部樓層

重唸住可以去下添

原帖由 alextang 於 2008-3-6 21:17 發表

好贊成你所講的:主題花都係咁「yap」
康民署一於好少理。最重要是開大條公數。
下年又來過,又再做。
搞得一點也不像花展。像賣物會多點。
不過都好,有多個地方買東西。 ...

哎...忽然想起屈金香節...
香港除左呢個康文花展重有咩呢請問
回復

Monse 發表於 2008-3-13 00:39:12 |顯示全部樓層
[quote]原帖由 ayclui 於 2008-2-9 20:50 發表

噢!今年唔打算去lu, 令人失望架呢,舊年我覺得好大陸feel攪到好似菊花展咁,真係無物好睇所以唔打算去
回復

JenniferC 發表於 2008-3-14 16:56:11 |顯示全部樓層
依?﹗咁睇黎我聽日去花墟好過去花展
回復

春春 發表於 2008-3-16 02:44:03 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-3-13 00:39 發表
[quote]原帖由 ayclui 於 2008-2-9 20:50 發表
想問大家今年會唔會去睇? 我覺得維園花展o向呢幾年已經唔好睇...年年 d 展品都差唔多, 無d新 ...

今日去完...........同感!!!  d 花!!!!!!!!!!
回復

Simplyone 發表於 2008-3-18 13:09:25 |顯示全部樓層
原帖由 春春 於 2008-3-16 02:44 發表

今日去完...........同感!!!  d 花!!!!!!!!!!

回復