新手請教各位前輩高手

作者: maywong918 發表于 2008-2-9 03:50:26
1828 15
新手一名,完全零知識 ,有好多問題想問,希望各位幫幫手﹗thanks﹗
1 響一月中買佐盆av,係開緊花既,買時聽花店D人講開緊花唔使施肥,開完花先落肥。想問係唔係?
2 呢几日發現D花好似有一個側芽(其實我完全唔識,係睇佐各位前輩D帖估估下)。如果係,使唔使剪落來?定係等D花開完先剪?
3 由於怕自己唔識會種"屎"盆花,所以剪佐兩塊葉落 來浸,但睇D前輩講落泥會快D,想問D泥可唔可以用晌日x城買果D一包包寫住AV專用植料果D呀?定係要溝其它野?
4 想問剪落來D葉或側芽係咪一定要用hi-fresh,因我在上水住,唔知去邊買。
5 想問盆花叫乜名?

側芽?

側芽?

乜名?

乜名?
happyfusby 發表於 2008-2-9 18:45:50 |顯示全部樓層
wa.. 勁多花...
回復

maywong918 發表於 2008-2-10 02:24:02 |顯示全部樓層
唔算多了,呢張之前拍的,之後仲多﹗
but,點解無人答我既?
P2091271 (Small).JPG
回復

happyfusby 發表於 2008-2-10 12:56:05 |顯示全部樓層
原帖由 maywong918 於 2008-2-9 03:50 發表
新手一名,完全零知識 ,有好多問題想問,希望各位幫幫手﹗thanks﹗
1 響一月中買佐盆av,係開緊花既,買時聽花店D人講開緊花唔使施肥,開完花先落肥。想問係唔係?
2 呢几日發現D花好似有一個側芽(其實我完全唔識,係睇佐各位 ...

no.1  要落花肥. 開稀先落..and 開完花後換泥.
no.2  開完花後換泥時, 可順便分個側芽出來, 咪又多一盆lor...or 送隻芽俾我lor
no.3  都可以。 也可以去花寶買果隻3合1 AV 泥。 但勿澆太多水以免浸死d根.
no.4  花墟的花寶也有hi-fresh賣
no.5  我不知.

答住咁多先...其他d前輩有補充ma...
回復

maywong918 發表於 2008-2-10 20:22:00 |顯示全部樓層
唔該晒﹗ 其實我沒去過花墟嘎,好想去,but,奈何家有兩個小魔怪,出門唔方便,更何況係去睇我有興趣佢地沒興趣既野?
剪落來D葉D水干左唔知,剛才先發現,切口干左, 係咪要再cut過先得呀?
回復

happyfusby 發表於 2008-2-10 21:05:39 |顯示全部樓層
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=6392&extra=page%3D1

照跟la...

乾咗幾奈呀?  再cut過lor...我試塊葉的莖短到得2mm都浸到出根和葉仔...
回復

maywong918 發表於 2008-2-11 23:56:58 |顯示全部樓層
cut左囉,     而家既天氣大概要几耐至出到根和葉仔o架?
cut時手多又cut多一塊葉來用泥種,唔知o岩唔o岩?
另外D花使唔使cut咁D?我驚扯得太盡,盆花會...

新cut

新cut

使唔使cut花?

使唔使cut花?
回復

maywong918 發表於 2008-2-12 00:32:17 |顯示全部樓層
sorry,D相唔記得轉返添!
回復

maywong918 發表於 2008-2-12 00:46:45 |顯示全部樓層
oh!no-!!!手快快又衰多次! 應該係呢張
回復

heiheimama 發表於 2008-2-12 10:12:43 |顯示全部樓層
插葉的泥最好多加珠石,同埋唔駛咁多水(以相片的情況看是多到漏...),唔係會好易爛根.

我自己的插法.

我自己的插法.
回復

heiheimama 發表於 2008-2-12 10:16:48 |顯示全部樓層
順帶一提,如果寫帖後想修改,可以按”編輯”.
回復

玲儿 發表於 2008-2-12 15:01:57 |顯示全部樓層
楼主的插叶有没保湿啊?
回復

maywong918 發表於 2008-2-12 17:08:17 |顯示全部樓層
唔該晒几位﹗ 我想問D珠石一般D花鋪有無得賣?或者日x城?因為我出唔到花墟。
我幅相係o岩淋完水影既,所以比較湿。
保湿?係咪拿盒或膠袋蓋住?(我係睇几位前輩D帖,話要做溫室,保濕保暖)唔知o岩唔o岩?
回復

heiheimama 發表於 2008-2-12 21:50:01 |顯示全部樓層
原帖由 maywong918 於 2008-2-12 17:08 發表
唔該晒几位﹗ 我想問D珠石一般D花鋪有無得賣?或者日x城?因為我出唔到花墟。
我幅相係o岩淋完水影既,所以比較湿。
保湿?係咪拿盒或膠袋蓋住?(我係睇几位前輩D帖,話要做溫室,保濕保暖)唔知o岩唔o岩? ...

我自己的習慣是插葉入溫室,到小苗有1oz試飲杯大小時才出關. 所謂溫室其實只是士多啤梨盒提子盒而已.上面貼的相也可以看到.

至於日本珠石, 我聽花友說花x在荃灣也有分店. 有時較大的園藝店都有類似的(好像叫)蛭石/珍珠岩賣,也是白色, 但不是圓型. 如果有心機種, 不妨貴少少買包日本珠石試下, 用過後你就不會想再用普通蛭石!
回復

maywong918 發表於 2008-2-13 01:08:27 |顯示全部樓層
唔該希希媽媽, 因為我塊葉都几大,我用既係M記開心樂園餐既粟米杯,而且我無士多啤梨盒提子盒.所以我用透明膠袋.
我住上水,又有兩只"反斗星",   大既7歲,細既得2歲,  去街唔方便,唔係既話我一定去花墟尋寶!! 我好想去呀!!
回復

happyfusby 發表於 2008-2-15 01:08:06 |顯示全部樓層
我住荃灣, 我有時都會去花墟(頭先至去完返來), 但上水又真係遠咗d...

有無d花友又係住在上水ah...幫吓手la...

回復