烏魯木齊 - 國際大巴紮

作者: 小灰 發表于 2010-10-12 22:11:19
1487 9
大巴紮的日與夜

黃昏

中秋夜

評分

查看全部評分

lameric 發表於 2010-10-12 23:15:51 |顯示全部樓層
啲色都係咁saturate喎!係特別效果嚟架?
回復

小灰 發表於 2010-10-13 00:05:58 |顯示全部樓層
啲相係用鮮艷curve影,所以啲色會比較saturated

中間嗰張係用一張RAW變三張TIFF(+1, 0, -1EV)來合成HDR

最後嗰張因紅磚加黄燈所以現場係非常暖色
回復

擔泥 發表於 2010-10-13 09:21:32 |顯示全部樓層
嘩!  很大的月亮啊! 那裡的人怎樣過中秋的呢?

黃昏那張HDR, 感覺像漫畫多於照片, 有點超現實. 很得意. 但留意左邊塔樓像給白光包圍住.
我未玩過HDR, 得閒真的要試試.
回復

billy72875 發表於 2010-10-13 19:16:48 |顯示全部樓層
個月...咁大過既...
回復

小灰 發表於 2010-10-13 22:01:24 |顯示全部樓層
嘩!  很大的月亮啊! 那裡的人怎樣過中秋的呢?

黃昏那張HDR, 感覺像漫畫多於照片, 有點超現實. 很得意. 但 ...
擔泥 發表於 2010-10-13 09:21

原色係咁樣嘅

因為係初學,所以都响度試緊
有些情況真係好有用!好似影日出(禾木晨曦)、日暈(喀納斯湖畔)、及神仙灣(當時湖面因陽光尚未照及及近處結冰的綠色短草非常暗!)正常用漸變灰再影埋RAW後製點推暗位都唔得(失去色彩)
回復

小灰 發表於 2010-10-13 22:09:14 |顯示全部樓層
回復 5# billy72875

其他地方嘅月亮係圓啲大啲!add4icon 講笑
係用重曝影嘅,大巴紮睇相變形就知係wide angle;而個八月十五就係用400mm影
回復

billy72875 發表於 2010-10-13 22:38:47 |顯示全部樓層
你講左咁多,我都唔明既add5icon
我凈係識光圈Iso快門同曝光咋.......add2icon
回復

擔泥 發表於 2010-10-14 09:34:29 |顯示全部樓層
原色係咁樣嘅

因為係初學,所以都响度試緊
有些情況真係好有用!好似影日出(禾木晨曦)、日暈(喀納斯湖 ...
小灰 發表於 2010-10-13 22:01

就呢張相我覺得原色仲靚D添喎.
回復

小灰 發表於 2010-10-14 21:35:42 |顯示全部樓層
回復 9# 擔泥

同意!但係覺得HDR後効果幾得意所以咪POST出嚟
回復