Myosotis - Forget-me-not - 勿忘草

關閉 [複製鏈接]
作者: joke_k_d 發表于 2008-2-9 00:46:50
6567 23
一月尾見到有 Forget-me-not 分享帖先記起舊年夏天晌花園收咗種籽..... 而後來亦晌園藝中心買咗一包另一種色嘅。拿拿臨二月一日落種,一星期後發芽嘞 不過唔知今年春末夏初開唔開到花呢?實在忘記咗佢哋太耐

Myosotis sylvatica

Myosotis sylvatica - Wood Forget-me-not -林地勿忘草, 舊年四月尾晌花園嘅開花照~

Myosotis alpestris

Myosotis alpestris - Alpine Forget-me-not - 高山勿忘草,根據包裝袋上指示係六、七月播種,八、九月定植,四至六月開花......

jacky 發表於 2008-2-9 11:05:41 |顯示全部樓層
加油努力 +期待ing
回復

dick 發表於 2008-2-9 22:40:58 |顯示全部樓層
我都收了heiheimama 的Forget-me-not
睇花相似是Myosotis sylvatica - Wood Forget-me-not -林地勿忘草
好期待佢發芽 &成長
回復

joke_k_d 發表於 2008-4-17 02:33:48 |顯示全部樓層
兩款都定植咗晌花園,遲啲先 post 相,但係無 label 到,唔知邊個打邊個   另外原本晌花園嘅植株已經見到花苞,都係遲啲 post 相

其他花友嘅 forget-me-not 進展如何呀?
回復

格子 發表於 2008-4-17 10:55:13 |顯示全部樓層
好靚啊
請問   係唔係秋播會好d啊?  依家播過唔過到下天呢?
回復

joke_k_d 發表於 2008-4-17 15:49:22 |顯示全部樓層
原帖由 格子 於 2008-4-17 03:55 發表
好靚啊
請問   係唔係秋播會好d啊?  依家播過唔過到下天呢?

晌亞熱帶種的話,我諗秋播應該適合啲呀
回復

joke_k_d 發表於 2008-4-18 00:41:03 |顯示全部樓層

左邊:晌花園原有嘅 Myosotis sylvatica,好多株都有花苞~
上中:上星期定植,估係 Myosotis sylvatica
右邊:上星期定植,一盆掹開兩邊,估係 Myosotis alpestris

Myosotis sylvatica

Myosotis alpestris

已經有花苞嘅 Myosotis sylvatica

回復

格子 發表於 2008-4-18 14:42:55 |顯示全部樓層
甘細就開花啦  會不會再大ga
我秋天都要播  唔知要用幾大個盆 要一棵一盆啊還是密植(幾棵一盆)好.
回復

joke_k_d 發表於 2008-4-18 15:26:34 |顯示全部樓層
原帖由 格子 於 2008-4-18 07:42 發表
甘細就開花啦  會不會再大ga
我秋天都要播  唔知要用幾大個盆 要一棵一盆啊還是密植(幾棵一盆)好.

佢哋都仲會長高,
我記得都應該有成幾吋。
之前晌網上摷過資料話佢哋唔介意種迫啲,
而且啲花好細,
種密啲先有睇頭嘛
我用一個四吋盆播晒一包種籽
不過你可以播薄啲。
回復

Monse 發表於 2008-4-18 18:59:25 |顯示全部樓層
joke_d_k
其實我超喜歡這種花,藍色/粉紅色等......好幾個品種我每年秋天都有播過種子,但未種到開花夏季又到....所以次次都死左......唉,祈待看你家出品的勿忘我開花了
回復

蛀米虫 發表於 2008-4-18 19:02:52 |顯示全部樓層
真係快高長大~ 又開花喇!
回復

joke_k_d 發表於 2008-4-18 19:54:33 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-4-18 11:59 發表
joke_d_k
其實我超喜歡這種花,藍色/粉紅色等......好幾個品種我每年秋天都有播過種子,但未種到開花夏季又到....所以次次都死左......唉,祈待看你家出品的勿忘我開花了 。 ...

咁我今年收種之後寄啲俾你再試過喇
呢隻係天藍色好鬼靚架
仲有哩,
有冇試過玩「盆中盆」幫耐寒怕熱嘅花渡夏呢?
兩隻一大一小紅土盆,
小盆用疏水植料種花,
大盆放沙,
將小盆放入大盆,
經常保持大盆嘅沙濕潤,
藉以保持小盆內嘅花花根系凉快!
我晌一個外國 forum 睇到佢哋準備 alpine house
我諗呢個方法或者可以幫到「心愛」花花渡過炎炎夏日......

評分

查看全部評分

回復

Monse 發表於 2008-4-20 08:52:25 |顯示全部樓層
原帖由 joke_k_d 於 2008-4-18 19:54 發表

咁我今年收種之後寄啲俾你再試過喇
呢隻係天藍色好鬼靚架
仲有哩,
有冇試過玩「盆中盆」幫耐寒怕熱嘅花渡夏呢?
兩隻一大一小紅土盆,
小盆用疏水植料種花,
大盆放沙,
將小盆放入大盆,
經常保持大盆嘅沙濕 ...

聽你咁講都可以試吓喎。
回復

joke_k_d 發表於 2008-4-22 01:04:11 |顯示全部樓層
長高了少少......

回復

joke_k_d 發表於 2008-4-26 00:16:44 |顯示全部樓層
04/23 見到有動靜,但係花梗仲未長高喎

04/25 真係開咗...... 一朵咁多   

回復

cedric523 發表於 2008-4-26 22:30:57 |顯示全部樓層
好靚o既 blue !!!
回復

joke_k_d 發表於 2008-4-27 03:52:54 |顯示全部樓層
原帖由 cedric523 於 2008-4-26 15:30 發表
好靚o既 blue !!!

開多啲嗰陣仲靚呀
回復

joke_k_d 發表於 2008-5-2 03:35:22 |顯示全部樓層

回復

格子 發表於 2008-5-2 12:53:09 |顯示全部樓層
好靚啊
出芽到開花要幾耐架?
回復

豬骨煲 發表於 2008-5-5 00:33:12 |顯示全部樓層
真係好令啊...........可惜慾望無限
地方有限,種唔到太多LU,嘿

唯有多D上黎睇人地既花花啦
回復

12下一頁