返回列表 發新帖

常春藤離奇死亡事件

關閉 [複製鏈接]
作者: 八口 發表于 2007-7-10 03:24:11
14706 54
GMT+8 發表於 2008-3-15 23:52:20 |顯示全部樓層
我棵無枯到但都好奇怪,買左回來半年..........但完全無生長過, 唔係見佢會追光源真係以為買錯左棵假花回來, 唔知又係什麼原因呢
回復

Mtkiki_melody 發表於 2008-3-29 22:50:27 |顯示全部樓層
我之前都買o左幾盆ivy苗,全部死清光~~
無論多水 / 少水 / 換泥 / 水種.....乜都試過晒.....
我覺得D苗真係好唔得.......
有時見到佢好似有芽爆緊o個D先買.....都係唔得....

今次買o左盆大盆好健全o既返o黎,已經有好多"冷"o左出o黎~~
希望今次成功啦~~
但係今次淋多水定少水好呢???
日日淋 / 三日淋 / 一個禮拜淋 / 日日噴水係葉度好呢???
回復

beebee 發表於 2008-3-30 11:45:22 |顯示全部樓層
長春籐有冇點分貴、平?昨天在花虛見到由 $90......至.....$12....,大少、形狀差不多﹗
回復

龍劍飛 發表於 2008-3-30 11:59:17 |顯示全部樓層
原帖由 beebee 於 2008-3-30 11:45 發表
長春籐有冇點分貴、平?昨天在花虛見到由 $90......至.....$12....,大少、形狀差不多﹗

細細盆 $5 都有交易 !
回復

龍劍飛 發表於 2008-4-3 21:52:10 |顯示全部樓層
早幾日我放工返到屋企, 見到其中有一兜長春藤 (水種)o既葉有o的轉黃,呈軟賴賴狀態, 可能因為有o的根掂唔到水, 我即刻加番o的水落個容器, 過o左幾日終於救得番, o的葉硬淨番哂!
回復

JicJicmom 發表於 2008-6-24 10:33:31 |顯示全部樓層
我好唔開心...... 種左四年0既長春籐 , 上星期咁落雨法+呢幾日咁熱, 死左大半....... (我住村屋,落雨時都將IVY移入簷蓬底. 平時吊放樹陰下 , 咁多年都無事. 愈生愈大 )
尋日去花墟買番幾盤, 店家話, 而家唔係種長春籐0既好日子,秋涼會好好多.
回復

Alfphy 發表於 2008-6-24 23:19:56 |顯示全部樓層
四年...真係好可惜!唔好唔開心啦!吸取教訓再種過,會種得更靚更好!加油!
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-25 02:07:19 |顯示全部樓層
我都係種親呢隻植物都死~
唔信邪,上個月再買3盆,其中2盆又出事
回復

Monse 發表於 2008-6-25 02:52:30 |顯示全部樓層
係咪最近太熱及這款植物唔晒得吖!
回復

Alfphy 發表於 2008-6-25 04:33:27 |顯示全部樓層
係啊!佢係唔受得熱的!
回復

JicJicmom 發表於 2008-6-25 14:51:45 |顯示全部樓層
早2日我在處理枯左0既長春籐時, 我將成盤倒出黎, 發現D根生到成盤都係,纏實哂.
而一D我最近換過盤+ 泥 / 新種0既, 反而無乜大問題 , 無枯得咁緊要 / 無事.
其實係唔係種到上下, 就要轉盤/泥?
我將一D本來泥種0既轉用水種, 好快就死. 但每一日都清理腐根, 就好快會出到新根+ 救得番.
我再種時, 一定會定時轉盤換泥.
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-25 22:46:40 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-6-25 02:52 發表
係咪最近太熱及這款植物唔晒得吖!

可能係咁啦~我將佢地放o係露天地方日曬雨淋
未死o個盆都係收入簷蓬底好d
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-25 22:48:40 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-6-25 14:51 發表
早2日我在處理枯左0既長春籐時, 我將成盤倒出黎, 發現D根生到成盤都係,纏實哂.
而一D我最近換過盤+ 泥 / 新種0既, 反而無乜大問題 , 無枯得咁緊要 / 無事.
其實係唔係種到上下, 就要轉盤/泥?
我將一D本來泥種0既轉 ...

等我返去試o下,希望可以起死回生
回復

Alfphy 發表於 2008-6-26 00:10:55 |顯示全部樓層

回復 52# JicJicmom 的帖子

水種要每日清理腐根都幾煩喎!
回復

gilbert 發表於 2008-7-16 09:48:43 |顯示全部樓層
係ar,我都覺得幾煩
回復