那種狗最適合初學養狗的人呢?

作者: angel-tsang 發表于 2010-10-9 22:59:11
5478 28
有興趣養狗, 但唔知養甚麼狗最好呢?請各位給予小小意見.多謝晒!add3icon
hellokitty_971 發表於 2010-10-9 23:44:37 |顯示全部樓層

我覺得西施, 同唐狗
回復

lapcheung9x3 發表於 2010-10-10 01:32:50 |顯示全部樓層
唐狗~~~可以領養唐狗bb~~
回復

angel-tsang 發表於 2010-10-11 22:04:05 |顯示全部樓層
容唔容易有皮膚病ga?
回復

comet_fish 發表於 2010-10-11 22:16:15 |顯示全部樓層
容唔容易有皮膚病ga?
angel-tsang 發表於 2010-10-11 22:04

唐狗真係好健康, 而且遺傳病少,
皮膚病呢家野, 只要你係一個負責任既主人, 邊種狗都唔會有皮膚病
不過話你聽, 唐狗皮膚好易打理
回復

fanhoiyiu 發表於 2010-10-11 22:50:42 |顯示全部樓層
其實無咩狗係啱初養狗人仕架,因為所有狗種,BB至兩歲都好頑皮,做主人既要花時間同心機去教.如果無呢個心理準備同自知時間唔多就真係唔好養,不如去D狗場做下義工仲好
回復

金盞花 發表於 2010-10-12 00:23:12 |顯示全部樓層

不如你問吓自己適唔適宜養狗~~~善意提醒

comet_fish講得啱~~~只要你係一個負責任既主人, 將隻狗打理得好, 健康冇咁易出問題, 就算真係健康出咗問題, 你又肯唔肯全心全意照顧佢呢?!

所有狗BB都好可愛, 不過又好百厭, 但狗仔總會長大冇細個咁可愛, 所以你要有心理準備. 不過, 如果你係一個好怕麻煩嘅人就唔好養, 因為要每日照顧起居飲食+執屎執尿, 未必個個肯持久去做. 再加上將來有病痛, d診金一d都唔平, 要考慮埋呢筆駛費.

如果家人又接受你又想清楚真係可以養狗, 你可以去愛護動物協會睇吓d狗都唔錯, 到時接觸吓再慢慢考慮吓.
回復

angel-tsang 發表於 2010-10-16 22:40:02 |顯示全部樓層
我一直都好想養狗狗add6icon,但係媽咪係都唔肯買比我add1icon,除非我測驗每科拿到9字頭or考試拿到3名內,如果not,我都無可能養狗,所以如果我有機會養狗的話,我一定會做一個好主人gaadd14icon!!就算要我執屎執尿,我都願意!!
回復

KOOKOO 發表於 2010-10-17 00:11:49 |顯示全部樓層
養狗真係要有心理準備, 除時間, 金錢, 耐性, 仲要清潔, 好多野做, 養一世十幾年, 到佢要走好唔舍得.
回復

金盞花 發表於 2010-10-17 12:41:56 |顯示全部樓層
回復 8# angel-tsang

見你咁講即係喺屋企你唔可以話得事要由媽咪揸主意, 咁要你家中大人鍾意至好養, 當你有一次成績差咗就有藉口俾大人話, 不如
宜家唔好想住, 就等多幾年等你媽咪覺得你可以照顧到自己又能夠照顧狗仔至考慮.
回復

angel-tsang 發表於 2010-10-18 21:57:41 |顯示全部樓層
其實媽咪覺得我可以照顧到自己又能夠照顧狗仔add6icon,但係只不過成積個方面...比較高要求loradd2icon
唉~就快要測驗la!宜家淨係擔心D測驗分數ja!add5icon
回復

hellokitty_971 發表於 2010-10-18 22:43:27 |顯示全部樓層
你住既地方可以養狗嗎?
回復

angel-tsang 發表於 2010-10-18 23:03:07 |顯示全部樓層
我住既地方可以養狗
回復

angel-tsang 發表於 2010-10-19 19:50:59 |顯示全部樓層
我呢個禮拜五就要測驗laadd2icon!好緊張呀!!!add5icon
回復

tommysze8 發表於 2010-10-20 22:14:34 |顯示全部樓層
如果你住樓, 貴婦 啦, 精靈 醒目,唔使大地方,唔甩毛。 易教。
回復

angel-tsang 發表於 2010-10-21 16:34:40 |顯示全部樓層
回復 15# tommysze8

如果真係養貴婦狗的話,咁梳毛果時,D毛容易打結ga?add3icon
回復

hellokitty_971 發表於 2010-10-21 16:54:43 |顯示全部樓層
回復  tommysze8

如果真係養貴婦狗的話,咁梳毛果時,D毛容易打結ga?
angel-tsang 發表於 2010-10-21 16:34

全中, 去剪毛, 開裝,要俾多d錢, 你攪得佢掂, 就好玩, 攪唔掂, 百厭到死><

俾心機考試啦, 考完試再去慢慢睇狗啦, 到時唔知你會睇中d咩呢
回復

owlcyr 發表於 2010-10-21 17:25:57 |顯示全部樓層
建議先去做義工,照顧一下被遺棄的狗隻.
試過一排先自己養也不遲
回復

hellokitty_971 發表於 2010-10-21 19:57:58 |顯示全部樓層
建議先去做義工,照顧一下被遺棄的狗隻.
試過一排先自己養也不遲
owlcyr 發表於 2010-10-21 17:25

好題意~
回復

tommysze8 發表於 2010-10-21 22:35:46 |顯示全部樓層
回復 16# angel-tsang
如果短毛就一星期疏一次,長毛要日日疏,尤其腋下,手手脚脚!
回復

12下一頁