毬蘭有粉蚧

作者: carlyyau 發表于 2010-10-8 09:23:12
4707 23
早幾日我發現我的H'imperialis有好多粉蚧,用咗殺蟲劑後差啲C咗.甩咗好多葉連花苞都甩晒.
看看這些壞蛋.
DSC_1511.JPG DSC_1515.JPG DSC_1514.JPG DSC_1513.JPG
我依家唔用殺蟲劑了,用牙刷和毛巾睇吓得唔得.
睇吓啲開 心也啦.流星不停開花.
小龟買返嚟時祇有两块葉.依家4块了.
唔知點解我的粉紅口紅花不停甩葉? DSC_1522.JPG
lapcheung9x3 發表於 2010-10-8 13:32:51 |顯示全部樓層
我用一支係專殺粉蚧既野, 紫色樽, 好似係花宝既牌子,
我發覺hoya唔係咁受得d殺蟲劑, 我以前試過, 落完藥d葉就黃晒......

小龟記得唔可以乾, 我一日噴三次水, 生得好快~~~~
回復

SSL200507 發表於 2010-10-8 14:17:10 |顯示全部樓層
What is 小龟?  That in round leave, can I have more information/photo of it.  It looks so cute.
回復

lapcheung9x3 發表於 2010-10-8 18:38:17 |顯示全部樓層
回復 3# SSL200507

小龜係咁樣

flower picture from http://apodagis.com/Hoyas/hoya_species/maxima_ut077.html

但wong話過真正既Hoya imbricata係單葉唔係對生葉, 所以真正拉丁名就唔知喇.....
回復

SSL200507 發表於 2010-10-8 18:48:18 |顯示全部樓層
They are so cute, I am thinking to have one for my own.  $$$$$$$  add8icon
回復

wong 發表於 2010-10-8 19:01:52 |顯示全部樓層
回復  SSL200507

小龜係咁樣

flower picture from

但wong話過真正既Hoya imbricata係單 ...
lapcheung9x3 發表於 2010-10-8 18:38

第一張相係Dischidia sp.
第二張似係真正Hoya imbricata d葉會上下重疊
回復

carlyyau 發表於 2010-10-8 22:28:29 |顯示全部樓層
回復 4# lapcheung9x3

妳的龟龟好靚呀!我依家唔敢用殺蟲劑了,做咗捉蟲神探. cats (36).gif
回復

carlyyau 發表於 2010-10-8 22:33:46 |顯示全部樓層
回復 5# SSL200507

小龟係毬蘭的一種,呢種葉的毬蘭都有幾個品種.我在粉嶺花塲買的,两块葉30蚊.
回復

carlyyau 發表於 2010-10-8 22:38:56 |顯示全部樓層
回復 6# wong

毬蘭啲品種太多,搞到我都暈陀陀.真係要請教吓專家,我個棵所謂的'龟'叫咩名?
回復

SSL200507 發表於 2010-10-8 22:45:07 |顯示全部樓層
Fanling is too far away from me.  Do you know where else at Kowloon side can buy?
回復

lapcheung9x3 發表於 2010-10-8 22:51:48 |顯示全部樓層
回復 9# carlyyau

from wong
你o个棵係 Dischidia sp.
回復

lapcheung9x3 發表於 2010-10-8 22:52:58 |顯示全部樓層
回復 10# SSL200507

可能巷仔都有~~~
回復

wong 發表於 2010-10-8 23:02:45 |顯示全部樓層
可能係Dischidia imbricata
唔太肯定 因為有幾種都好似樣
回復

lapcheung9x3 發表於 2010-10-8 23:08:54 |顯示全部樓層
回復 13# wong

真係好難分~~~ 呢隻又點睇 >>>
http://apodagis.com/Hoyas/hoya_species/maxima_ut077.html
回復

wong 發表於 2010-10-8 23:09:05 |顯示全部樓層

揾到張真正既綠葉Hoya imbricata
留意佢既葉唔係對生 莖幹相對較Dischidia imbricata
回復

wong 發表於 2010-10-8 23:11:50 |顯示全部樓層
回復  wong

真係好難分~~~ 呢隻又點睇 >>>
lapcheung9x3 發表於 2010-10-8 23:08

呢隻係毬蘭....不過佢叫Hoya maxima!?
毬蘭實在太多....好多都好似
回復

lapcheung9x3 發表於 2010-10-8 23:12:49 |顯示全部樓層

回復 15# wong

咁我o个棵係冒牌Hoya imbricata, 因為莖部冇咁幼.
請問張相喺邊度揾架?~ thanks~
回復

wong 發表於 2010-10-8 23:15:08 |顯示全部樓層
回復  wong

咁我o个棵係冒牌Hoya imbricata, 因為莖部冇咁幼.
請問張相喺邊度揾架?~ thanks~ ...
lapcheung9x3 發表於 2010-10-8 23:12

張相係GOOGLE 揾
回復

carlyyau 發表於 2010-10-9 00:23:28 |顯示全部樓層
lapcheung9x3嗰棵係A貨龟,我嗰棵就叫冒牌龟啦!多謝WONG. c_people (1).gif
回復

SSL200507 發表於 2010-10-9 00:41:10 |顯示全部樓層
So amusing!  Is this kind climbing type?
回復

12下一頁