返回列表 發新帖

蜂蜜小麥草

作者: herbertchan 發表于 2010-10-6 22:56:32
4192 39
herbertchan 發表於 2010-10-8 23:45:36 |顯示全部樓層
Please advuse how to plant 水種小麥草??

I tried to plant them in soil, but i think water planting i ...
shappyyppahs 發表於 2010-10-8 15:02

先將種子浸十數分鐘, 然後放落"哨基" ("哨基"離水大概5mm), 大概一兩日就會出芽, then啲根會生落水, 自動吸水 : )
回復

carlyyau 發表於 2010-10-9 00:53:49 |顯示全部樓層
啊!!!!我要即刻捞返啲小麦上嚟,我全部浸晒!
回復

herbertchan 發表於 2010-10-9 21:31:33 |顯示全部樓層
啊!!!!我要即刻捞返啲小麦上嚟,我全部浸晒!
carlyyau 發表於 2010-10-9 00:53

咁浸好容易浸死或者令種子發毛架!!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~  

記得種子身體離水~~~~~ 啲根喺發咗芽之後會向下擴散, and then 自然會吸收水份!! 唔洗刻意浸晒啲種子落水!!~~~~~~~~~~~
回復

carlyyau 發表於 2010-10-10 23:11:48 |顯示全部樓層
捞咗啦!今日有聲氣了,出咗少少芽仔了,多謝賜教!
回復

shappyyppahs 發表於 2010-10-13 15:12:30 |顯示全部樓層
then do we need to exchange the water everyday or twice day?
Stay them at room temperature , ok ma ?
回復

cklife 發表於 2010-10-13 16:23:59 |顯示全部樓層
今日去買左種子喇.....等D黃豆苗收得就改種草玩下...
回復

herbertchan 發表於 2010-10-15 21:06:36 |顯示全部樓層
then do we need to exchange the water everyday or twice day?
Stay them at room temperature , ok ma ? ...
shappyyppahs 發表於 2010-10-13 15:12

有日會每日換水, 我認為唔需要, 我最衰格......一盤水玩到佢長大(都係一星期罷了), 不過見乾水就要加水~
回復

herbertchan 發表於 2010-10-15 21:07:11 |顯示全部樓層
今日去買左種子喇.....等D黃豆苗收得就改種草玩下...
cklife 發表於 2010-10-13 16:23

小草草同豆芽, 各有各風味, 一個食一個飲~
回復

amethysttsang 發表於 2010-10-15 23:49:53 |顯示全部樓層
好厲害呀~~繼續示範多d比我地睇丫~~
回復

herbertchan 發表於 2010-10-16 01:06:18 |顯示全部樓層
好厲害呀~~繼續示範多d比我地睇丫~~
amethysttsang 發表於 2010-10-15 23:49

我今日都去買左種子 : )
回復

cklife 發表於 2010-10-16 09:49:13 |顯示全部樓層
小草草同豆芽, 各有各風味, 一個食一個飲~
herbertchan 發表於 2010-10-15 21:07

參考你個方法,我D豆芽生得幾好....都要係用少少水浸住D根好D。
回復

herbertchan 發表於 2010-10-17 22:52:17 |顯示全部樓層
參考你個方法,我D豆芽生得幾好....都要係用少少水浸住D根好D。
cklife 發表於 2010-10-16 09:49

add7icon 恭喜!~
回復

kitty 發表於 2010-10-18 13:03:45 |顯示全部樓層
我用來做三文治
回復

freda 發表於 2010-10-18 18:05:14 |顯示全部樓層
真係好好喎..我用棉花種黎俾貓貓,但係好易發臭..試下呢個方法先..
回復

freda 發表於 2010-10-18 18:07:39 |顯示全部樓層
回復 15# herbertchan

貓貓要食草用黎吐毛囉..因為佢地自己清潔身體時會食左好多毛,
要食草幫助排返d先出黎...
但係狗狗我就未聽過要食..
回復

herbertchan 發表於 2010-10-18 18:27:57 |顯示全部樓層
真係好好喎..我用棉花種黎俾貓貓,但係好易發臭..試下呢個方法先..
freda 發表於 2010-10-18 18:05

綿花9成個"歐"菌, 好易發毛!~ add9icon
回復

herbertchan 發表於 2010-10-18 18:28:46 |顯示全部樓層
回復  herbertchan

貓貓要食草用黎吐毛囉..因為佢地自己清潔身體時會食左好多毛,
要食草幫助排返d先 ...
freda 發表於 2010-10-18 18:07

喵喵食果種草唔係"貓草"咩? 小麥草都得??
回復

freda 發表於 2010-10-18 21:52:39 |顯示全部樓層
貓網d人話貓草即係小麥草,我隻貓貓好鍾意食..自家種平過出去買嘛
回復

小桃栗 發表於 2010-11-1 01:01:27 |顯示全部樓層
我想問下..如果用泥種的話 落種之前洗唔洗浸下水先嫁?個鐘邊度有得買呢@.@?
D小麥草種子係邊買嫁?大約幾錢左右??
回復

sisterping 發表於 2010-11-2 23:41:25 |顯示全部樓層
用磨同搞拌機各有所好, 不過我覺得用磨去做會原汁原味啲~
就草青味的問題, 我覺得因人而異, 我本人就因 ...
herbertchan 發表於 2010-10-7 18:22

係網上有人話食埋D根無咁涼,D根乾唔乾淨呢?我都想試下用水種,不過食埋根就唔可以收割多一次。
回復