王府毬蘭編年史2010-2017

作者: 八王爺 發表于 2010-10-4 10:30:23
21660 82

據話lapcheung的團購如火如荼之際,朕多口問句有關H. bella variegata之供貨,
及想收H. macrophylla一株。不料,有熱心花友介召往粉嶺一農場觀光。
趁秋日風好,單挑上路,殺入粉嶺,敗家而回。

由本府乘睡巴往旺角火車站到粉嶺,再換52k綠van,坪輋總站,
步行15-20分鐘到李屋村之「Hints」(此乃本王提供之別名,不是農場正名。)
途上見到盛開的大蕉花。

蕉林深處有農家。

入到園中,第一件事,坐下來喝杯水,食個包!
再到苗圃中狩獵。
IMG_8196.jpg IMG_8197.jpg
這些是毬兰苗。

也有大鹿角芒苗,差點忍不住手。

盛暑剛過去,開花株不多。
IMG_8201.jpg IMG_8202.jpg
超迷你的石斛。

IMG_8203.jpg IMG_8204.jpg IMG_8205.jpg IMG_8211.jpg IMG_8206.jpg IMG_8208.jpg IMG_8210.jpg

然後是今次收入宮中的象形文字蝴蝶蘭 Phal. hieroglyphica
IMG_8216.jpg IMG_8227.jpg
八王爺 發表於 2010-10-4 10:38:47 |顯示全部樓層
今次的主角是毬蘭,本來只打算買一兩棵,就係bella, macrophylla 之類。
但因為好毬太多,所謂「君子好毬」,於是就入了一些自己偏愛的觀葉毬蘭。

首先當然係 H. bella variegata,但只係苗,丁屎咁細。

也見到有普通的 bella,很平,也入多一棵。

此行之目的二,H. macrophylla 沒有,卻有佢的變種兄弟
H. macrophylla variegata

嬌小可愛的 H. curtisii

葉子奇特的 H. retusa 和 H. lyi (方葉)

最後是老闆娘力薦的 H. lasiantha
見係橙色花,貴貴地都買棵苗玩吓。

由於敗家太爽手又唔講價,老闆女又有事要出墟,
所以順道開車送了朕出墟,都係非常熱心的店家。
回復

claudiatang 發表於 2010-10-4 10:46:36 |顯示全部樓層

王爺的後宮佳麗不只三千了﹗
回復

chingching 發表於 2010-10-4 11:36:14 |顯示全部樓層
原本係"軒s", 王爺我都想去好耐, 但係真係好遠下wo~
果到邊境黎架~~~
回復

ling511221 發表於 2010-10-4 12:19:20 |顯示全部樓層
我都想去見識!可否話個真名我知,或者pm埋個電話給我呢!我住粉嶺都唔入去睇,真係有d可惜!八掛問,普通款毯蘭苗大約多少錢呢?我驚我忍唔住手!!
回復

corina 發表於 2010-10-4 12:24:40 |顯示全部樓層
王爺,比你搞到我心思思又想去,條路都好少人,我唔敢一個女仔自己去,要有朋友一齊去先得呀~
你棵H. macrophylla variegata係咪苗仔嚟,有冇成株賣,我都想敗返盆~
回復

八王爺 發表於 2010-10-4 12:33:07 |顯示全部樓層
毬蘭苗一般 20-30
我果棵 係成株,好大棵!都唔貴。
回復

八王爺 發表於 2010-10-4 12:37:00 |顯示全部樓層
我都想去見識!可否話個真名我知,或者pm埋個電話給我呢!我住粉嶺都唔入去睇,真係有d可惜!八掛問 ...
ling511221 發表於 2010-10-4 05:19

我都係哩度啲花友介紹我去嘅,

http://www.hinsgarden.com.hk/
園址 : 新界粉嶺坪輋泥路440地段
電話 : (852) 2674 1427
回復

claudiatang 發表於 2010-10-4 12:57:51 |顯示全部樓層
我上周五都有去.....
回復

ling511221 發表於 2010-10-4 13:42:59 |顯示全部樓層
回復 8# 八王爺

唔該晒!搵日去先!不過冇人陪,要自己一個搵。
回復

小女子 發表於 2010-10-4 13:43:30 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2010-10-4 12:57

Claudia :
有沒有買到毬蘭 ?
回復

八王爺 發表於 2010-10-4 14:17:22 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2010-10-4 05:57

國慶日都開咩?
真係勤力!

咁 claudia 收咗啲咩回家呢?
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-10-4 16:19:07 |顯示全部樓層
不過已經加左價啦,貴左冇以前咁抵
回復

sammy 發表於 2010-10-4 22:26:19 |顯示全部樓層
macrophylla 都玩得起, 地方多到羨慕死
最近係花墟發現有恨左好耐的serpens, 差D就買左, 有冷氣office朋友可以試下, 我就玩唔起
回復

wong 發表於 2010-10-4 22:49:37 |顯示全部樓層
macrophylla 都玩得起, 地方多到羨慕死
最近係花墟發現有恨左好耐的serpens, 差D就買左, 有冷氣office朋友 ...
sammy 發表於 2010-10-4 22:26

香港本土繁殖應該唔難種既...夏天陰D高濕D
起初d人都話retusa難種....但係我果棵擺埋一邊又過到夏天....
回復

wong 發表於 2010-10-4 22:53:59 |顯示全部樓層
睇中左上面隻黑毛TIM
回復

sammy 發表於 2010-10-4 23:03:46 |顯示全部樓層
香港本土繁殖應該唔難種既...夏天陰D高濕D
起初d人都話retusa難種....但係我果棵擺埋一邊又過到夏天.... ...
wong 發表於 2010-10-4 22:49

你係咪將retusa當係linearis? retusa原產南印, linearis同serpens都係喜馬拉雅山o既野, 似乎後者惡搞好多
回復

carlyyau 發表於 2010-10-4 23:33:29 |顯示全部樓層
王爺得到bella,又有車送.爽哇!
回復

wong 發表於 2010-10-4 23:40:22 |顯示全部樓層
你係咪將retusa當係linearis? retusa原產南印, linearis同serpens都係喜馬拉雅山o既野, 似乎後者惡搞好多 ...
sammy 發表於 2010-10-4 23:03

之前有D台灣花友都話retusa唔太好種....

bella都有分佈係喜馬拉雅山.....但係耐熱性都唔差....
至於linearis同serpens等我遲d挑戰下睇下係唔係咁難種
回復

走得慢 發表於 2010-10-5 00:35:26 |顯示全部樓層
曾由屯門踩單車到過此地參觀。
我記得有一個溫室不讓人進內參觀。
回復

12345下一頁