返回列表 發新帖

學校有機種植(檸檬馬鞭草,薄荷,碰碰香,種植求教)

作者: erickwok1 發表于 2010-10-3 14:55:27
9440 25
緲緲 發表於 2010-11-9 03:27:56 |顯示全部樓層
家陣已入秋,馬鞭草&羅勒唔耐寒唔會及夏天時生得咁好,而且馬鞭草到冬天會死。
播種就洋甘菊,由落種到開花快到半年都唔駛!
插枝嘅生得快就種薄荷啦,想玩耐啲可試插迷迭香~呢個時節適合插種&迷迭香比較耐寒。
回復

菲愛花 發表於 2010-12-20 23:09:43 |顯示全部樓層
erickwok1 發表於 2010-10-7 19:04
回復 14# crow

另外已經決定左種碰碰香,檸檬馬鞭草   薄荷 這3種,不過唔知同學買唔買到
如果各位網友有這幾種的香草          可以分d比我..........   

Hi Erick
您好!
與您分享一下我小小的心得
初種碰碰香、綠薄荷、胡椒薄荷及普列薄荷係不二之選,香草小苗各2盆送贈給您吧,只限星期二、四、六下午4:30後帶備小盆親到快樂園圃取,請PM電話與您聯絡。
菲 謹啟
回復

gtrnismo 發表於 2010-12-21 14:41:50 |顯示全部樓層
植物容易不容易種因地方環境個人照顧習性影響而異,
但具備條件必定是夠光
香草必須多陽光

我個人經驗來說播種通常比其他繁殖方法容易

而一下是我個人覺得較簡單的清單: (從非常容易到容易)
lemon grass
mint (almost any)
perilla (any kind)
basil (any kind)
lemon balm
parsley
rosemary (if u do it outdoor)
回復

erickwok1 發表於 2011-4-13 17:26:53 |顯示全部樓層
無奈,我入左瑪麗血科和癌症科個度治療,病左成6個月,做左幾十次化療,終於可以返返學la
現在應該算係春季la
d有機種植都未搞過
應該種邊種好,同埋要種幾耐先有野出架?
回復

gunbuster363 發表於 2011-4-14 10:49:23 |顯示全部樓層
jeffiau 發表於 2010-10-4 17:19
我也覺啊,
我種薄荷成日變型,
但種到手香和碰碰香就未出過事

香蜂草我試過4次播種都冇野出= =
回復

cklife 發表於 2011-4-15 11:27:39 |顯示全部樓層
天氣開始熱,而且你新手種,健議同農友攞D小苗,或者可以去街市生草樂檔買番檸檬(即倒手香)、薄荷,或者泰式醬料舖買九層塔枝條,依三種插水都好易生根,夏天唔怕熱,好粗生易種。

回復